Ba nu are strălucire, ba e uscat, ba e fragil şi greu de aranjat. Te-ai gândit că poate lucrul acesta se întâmplă din cauză că nu foloseşti produsele potrivite părului tău? Tu descoperi care e problema, noi îţi dăm rezolvarea.
Degeaba îţi îngrijeşti părul, dacă metodele folosite nu îi sunt de ajutor, începând cu şamponul şi până la felul în care obişnuieşti să îl aranjezi (produse de finisare şi aparate de coafat). În continuare, îţi spunem ce ţi se potriveşte cel mai bine.
► Părul fără strălucire
Nu ai probleme cu mătreaţa, nu ai vârfurile despicate, părul nu cade în exces, însă se rupe uşor şi e lipsit de strălucire. Printre cele mai frecvente cauze sunt expunerea la vânt şi soare, aparatele de coafare – placă, ondulator sau foehn – sau produsele de îngrijire nepotrivite. Spală-l la 3-4 zile cu un şampon hidratant, care să conţină cel puţin un ingredient capabil să redea strălucirea: ulei de argan, de măsline, miere sau avocado. În loc de balsam, foloseşte o mască cu rol hidratant. Uleiul de migdale dulci îl revigorează şi îl face mai rezistent.
► Părul gras
Arată bine prima zi după spălare, însă curând începe să capete un aspect uleios. Ai nevoie de un şampon cu pH neutru, pe care să îl foloseşti în cantităţi mici. Nu masa în exces pielea capului, iar dacă foloseşti balsam pentru o descurcare mai uşoară, aplică-l de la jumătatea firului în jos. Măştile cu argilă, aplicate la rădăcină, înlătură excesul de sebum.
► Părul cu fir gros, greu de aranjat
Deşi invidiate, cele care au firul de păr gros ştiu că acesta le dă multe bătăi de cap nu doar la aranjare, ci şi în momentul îngrijirii: se usucă greu, coafurile nu rezistă mult timp şi este mai rezistent la vopsire sau alte tratamente chimice. După ce l-ai spălat, ţine părul înfăşurat într-un prosop 5-10 minute, astfel încât acesta să absoarbă toată apa. Când foloseşti peria electrică sau placa, ondulează şuviţe cât mai subţiri, dacă vrei să îţi reziste coafura mai mult timp. Părul cu fir gros este în general mai aspru, lipsit de strălucire şi mai poros, de aceea poate să absoarbă mai uşor murdăria. Produsele de îngrijire trebuie să aibă ingrediente hidratante, care să îl facă mătăsos, suplu, flexibil şi, deci, mai uşor de aranjat. Uleiurile presate la rece sunt soluţia ideală pentru îngrijirea părului tău.
► Părul subţire şi fragil
Ai nevoie de produse de îngrijire nutritive, care să aibă la bază un complex de vitamine menite să îi dea mai multă forţă şi rezistenţă. Ai însă grijă, părul casant poate semnala o carenţă de vitamine în organism. O problemă în plus care apare în acest caz e lipsa volumului, cu toate astea încărcarea cu produse de styling şi aparatele de coafat nu sunt cele mai fericite alegeri. Foloseşte mai bine bigudiuri mari, lasă părul să se usuce, apoi aranjează-l cum îţi place.
ÎNGRIJIREA PĂRULUI CREŢ
„De obicei, părul creţ este mai uscat. Un şampon cu protecţie maximă de hidratare şi o mască pe bază de ulei de argan sunt produsele potrivite pentru îngrijire. Pentru că se usucă mai repede decât părul normal, e bine să te tunzi la fiecare două luni. Usucă-te cu capul în jos, iar pentru finisare aplică ceară-cremă sau fixativ. Evită spuma, căci îl usucă şi îl îmbâcseşte. Acasă, îl poţi îngriji cu următoarea mască: amestecă două ouă cu puţin ulei de ricin şi cu 10 picături de ulei de cătină. Combinaţia se lasă de seara la macerat. Se aplică a doua zi pe păr, de la rădăcină până la vârfuri, se acoperă părul cu un prosop şi se lasă 2 ore să acţioneze. La final, spală părul normal şi foloseşte balsam în loc de mască.”
HAIR STILIST CRISTINA DRĂGHICI Beverly Hills Beauty Salon