Regulile de bază împotriva îmbătrânirii pielii

.

Ştii regulile de bază împotriva îmbătrânirii pielii. Pe scurt: protecţia solară. Descoperă noutăţile de îngrijire a pielii pe care să le foloseşti pentru a începe să arăţi mai tânără chiar din acest moment.

Din ce în ce mai mulţi dermatologi ne avertizează despre pericolele încercării de a obţine tinereţe cu orice preţ, prin îngheţarea trăsăturilor sau absenţa totală a ridurilor. În schimb, spun ei, ar trebui să ne gândim mai bine la ceea ce Jean-Louis Sebagh, chirurgul plastician preferat al lui Cindy Crawford, a numit „menţinerea tinereţii“. Asta înseamnă descoperirea acelei vârste când suntem încântate de felul cum arătăm şi efortul de a încetini procesul îmbătrânirii, nu de a-l opri. Ia în considerare faptul că pielea este susţinută de trei componente: muşchi, grăsime şi sistemul osos. Pe măsură ce timpul curge, muşchii se lasă; pierdem volum pentru că stratul de grăsime se deteriorează; pielea se ridează (mai ales dacă fumăm şi ne expunem la soare); chiar şi structura osoasă se modifică. Ideea din spatele menţinerii tinereţii,  spune Sebagh, este să prevenim ridurile şi,  abia apoi, să încercăm să le reparăm, dar fără a exagera.

Situaţii sensibile

Pielea sensibilă nu-i imună la efectele timpului, dar multe produse antirid pot fi iritante. Există câteva secrete în alegerea cremelor pe care pielea să le adore.
Unele persoane asociază maturitatea cu înţelepciunea, dar pentru majoritatea femeilor, aceasta implică unele atribute nedorite – pete, riduri sau laba-gâştii. Femeile cu piele sensibilă au şi mai multe motive să fie supărate pe trecerea timpului – ingredientele de aur din cremele antirid (mai cu seamă, retinoizii) le cauzează înroşire şi usturimi ale pielii.
Faţa roşie a unei femei poate fi rezultatul efectului de uscare produs de vânt sau frig; o alta poate şi-a exfoliat agresiv faţa, neştiind că poate îndepărta stratul protector de piele; altcineva poate suferi de alergii, rosacee sau acnee, care-i fac tenul vulnerabil. Şi, desigur, unele dintre noi sunt „înzestrate“, genetic, cu o piele subţire. „Definiţia tenului sensibil e simplă: o piele cu reacţii anormale la ingredientele şi condiţiile de mediu comune“, explică dr. Andreea Tudor, medic specialist dermatolog la Dermestetica –  Dermatology&
Aesthetic Center. Vestea bună: femeile care au o piele sensibilă nu trebuie să stea şi să privească cum li se încreţeşte pielea.Există multe produse „curate“, fără componente iritante (parfum, alcool, conser-vanţi) şi cu ingrediente antirid puternice.

Linii faciale

Puternicii retinoizi acţionează rapid, grăbind regenerarea celulară şi menţinând nivelul de colagen, rezultatul fiind o piele mai luminoasă, ce-şi recapătă volumul. Însă, în cantităţi nepotrivite, duc la înroşirea sau descuamarea pielii. Chiar şi vărul retinoizilor, eliberat fără reţetă medicală, retinolul, poate fi prea puternic pentru unele persoane.
TRATAMENT: Cele care nu vor să rişte o mică reacţie adversă pot încerca un produs cu retinol, care conţine şi ingrediente antiinflamatoare, precum ceai verde, ceai alb sau derivaţi ai ovăzului. „Retinolul este eficient, iar ingredientele calmante pot contracara orice potenţială iritaţie“, spune dr. Tudor. „De asemenea, trebuie să te uiţi după umectanţi, precum acidul hialuronic, care ajută pielea să reţină apa“, completează ea. Pielea uscată e mai vulnerabilă, deoarece cu cât reţine mai  puţină apă, cu atât bariera de protecţie e mai subţire, şi mai mulţi agenţi iritanţi o pot afecta. Dacă ai pielea sensibilă, în mod particular, „peptidele au efecte antirid“, spune dr. Tudor. Ele sunt molecule ce conţin mulţi aminoacizi, care ajută la sporirea producţiei de colagen şi la diminuarea apariţiei ridurilor – şi, de regulă, nu cauzează iritaţii de niciun fel.

FĂ SCHIMBĂRI MICI

Există întotdeauna mici greşeli pe care le faci fără să le dai importanţă. Renunţă la cele de mai jos, pentru că adaugă riduri în plus.
– Strânsul ochilor. Dacă porţi ochelari sau lentile de contact, asigură-te că prescripţia ta este la zi. Şi poartă ochelari afară, chiar dacă este înnorat. Te ajută să nu-ţi mai micşorezi ochii, iar dacă au lentile cu protecţie UV, vor feri şi zona delicată din jurul ochilor de efectul nociv al soarelui.
– Odihnitul bărbiei în palmă. În afara faptului că vei părea plictisită şi obosită, această poziţie agresează pielea din jurul ochilor, pomeţilor şi bărbiei. Cu timpul, se pierde elasticitatea şi fermitatea.
– Dormitul pe o faţă de pernă de bumbac. Pare cel mai absurd dintre miturile de frumuseţe, dar dermatologii spun că acele cute ale bumbacului contribuie, gradual, la cutele pielii. Fă-ţi somnul de frumuseţe pe o pernă învelită în material de satin.
– Sorbitul cu paiul. Dentiştii spun că îţi protejează dinţii de formarea petelor. Dar dermatologii ne avertizează că favorizează crearea ridurilor în jurul gurii!

Piele ternă

Cauza ei: celulele moarte.  Problema principală: cei mai puternici agenţi de exfoliere – acidul glicolic şi vitamina C locală – pot provoca roşeaţă sau senzaţie de înţepătură, în timp ce scruburile prea dure rănesc pielea. „Unele persoane au tendinţa de a freca pielea cu putere când aplică scrub“, spune dr. Tudor.
TRATAMENT: Multe persoane pot folosi fără grijă produse de curăţare cu acid salicilic – dar oricine este sensibil ar trebui mai întâi să-l testeze pe o porţiune mică de piele din spatele urechii, timp de câteva zile. Dacă pielea reacţionează, aşteaptă o săptămână şi încearcă o procedură de microdermabraziune cu cristale, urmată de  hidratare şi protecţie solară.
Pentru unele persoane,  masajul uşor cu o dischetă demachiantă umedă poate fi de ajuns pentru a înlătura celulele moarte. Secretul e să găseşti o soluţie care poate fi aplicată o dată la două zile. Dacă îţi exfoliezi pielea numai o dată pe săptămână, nu vei remarca un efect cumulativ.

Laba-gâştii

Din nou, retinoizii sunt soluţia – ridurile sunt riduri, la urma urmei.
TRATAMENT: Pielea din jurul ochilor este mai subţire, deci e surprinzător că mulţi experţi recomandă retinolul. Avertisment: asigură-te că formula produsului folosit conţine ingrediente antiinflamatoare (bisabolol).

Pete pigmentare

Cel mai eficient ingredient de albire a pielii este hidrochinona, care inhibă producţia melaninei, însă are şi efecte secundare, neputând fi tolerată de orice piele.
TRATAMENT: Aminoacizii naturali, rădăcina de lemn dulce sau soia pot îndepărta petele cu delicateţe. În astfel de cazuri, este vital să ţii cont de ingredientele de pe etichetă. Caută produse formu-late pentru ten sensibil şi ţine minte că produsele eliberate fără reţetă medicală, care promit că iluminează pielea („brightening cream“), nu au voie să apară cu etichete pe care să scrie că şterg petele. Şi, cel mai important, aplică zilnic creme cu filtru solar. „Nu există niciun tratament care să facă minuni peste noapte, dacă nu-l combini cu protecţie solară“, ne avertizează dr. Tudor.

Gâtul

În apropierea vârstei de 40 de ani colagenul din piele scade. Dr. Tudor sugerează folosirea unor creme sau serumuri de faţă cu retinol, antioxidanţi sau vitamina C. „Poţi găsi produse antiîmbătrânire create pentru corp, dar majoritatea nu au o cantitate la fel de mare de ingrediente antirid cum este cea din produsele pentru faţă“, ne atenţionează ea. Dacă eşti sensibilă, încetează a mai folosi produsul până când iritaţia dispare, apoi mixează-l cu o cremă hidratantă obişnuită, pentru a întări bariera protectoare a pielii.

Pieptul

Decolteul este mai susceptibil la efectele nocive ale soarelui – incluzând linii fine, riduri, pete, piele subţiată sau lăsată – şi tinde să prezinte semne ale bătrâneţii în apropierea vârstei de 30 de ani (înaintea multor zone ale corpului). „Am văzut pete solare cel mai frecvent pe piept, pentru că această zonă este foarte expusă şi sensibilă. De regulă, ele încep ca pistrui, iar dacă aceşti pistrui devin permanenţi,este timpul să folosim un tratament cu hidrochinonă, recomandat de medic, şi care şterge petele superficiale în patru-opt săptămâni“, explică dr. Tudor. Pentru a le neutraliza pe cele mai în-căpăţânate, ea sugerează o combinaţie
de peelinguri la salon sau cabinetul medical şi un tratament cu hidrochinonă acasă.

Picioarele

Nu e niciun secret: hidratarea pielii îi menţine tinereţea. Pentru a preveni uscăciunea picioarelor, foloseşte creme cu texturi dense, geluri de duş cremoase şi limitează-ţi timpul petrecut în duş.

Mâinile

Pare că se întâmplă dintr-odată: ne uităm în jos, şi mâinile noastre par mai bătrâne decât restul pielii. Ei bine, ele  sunt constant expuse la soare. Pentru a preveni petele maronii, subţierea pielii şi ridurile, foloseşte retinol noaptea, pentru a spori producţia de colagen şi a preveni apariţia petelor solare şi a culorii palide. Dacă venele umflate sunt problema, „un tratament cu PRP (Platlet Rich Plasma), care stimulează producţia de colagen şi celule stem, le face mai puţin remarcabile, prin «umplerea» pielii din jur“, spune dr. Tudor.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton