Statul în picioare, mersul pe jos, căldura, transpiraţia, încălţămintea au efecte majore asupra tălpilor, pe care le solicităm atât de mult. Iată ce trebuie făcut pentru tratarea pielii îngroşate a călcâielor uscate şi crăpate.
După o zi întreagă în care ai stat în picioare şi simţi „ace” în talpă îmbinate cu senzaţia de căldură, pune într-o punguţă câteva cuburi de gheaţă şi ţine-o pe zonele afectate, pentru a reduce inflamarea şi pentru ameliorarea durerii. Apoi înmoaie picioarele timp de 15-20 de minute într-un vas în care ai pus apă cu săpun sau apă cu puţin oţet de mere, ori un pumn de pătrunjel tocat (care are proprietăţi antibacteriene şi stimulează circulaţia).
Toate aceste metode vor înmuia foarte bine pielea călcâielor, iar ca urmare se va putea îndepărta mai uşor stratul de piele moartă de la suprafaţă pentru a stimula regenerarea.
Etapa următoare este exfolierea. Trebuie efectuată de două ori pe săptămână cu ajutorul sării de baie, a unui săpun cu particule abrazive sau cu o piatră ponce. Mai poţi încerca cu zahăr, tărâţe de grâu, mălai sau cu o combinaţie între sare de mare şi ulei de migdale în care adaugi câteva picături de zeamă de portocală.
De asemenea, masca din căpşune ajută la exfolierea călcâielor. Se amestecă 8 căpşune cu două linguri de ulei de măsline şi o linguriţă de sare de mare. Se masează bine călcâiele, apoi se clătesc, alternând apa călduţă cu apa rece.
Băile regulate şi masajulsunt excelente pentru a avea picioare relaxate. La finalul oricărei băi călduţe, câteva mişcări de masaj la nivelul tălpilor vor intensifica circulaţia şi senzaţia va fi una plăcută de picioare mult mai uşoare.
Hidratarea este foarte importantă
Zilnic trebuie aplicată o cremă foarte hidratantă sau un ulei, atât pe călcâie, cât şi pe restul suprafeţei tălpilor. Poţi alege între produse din comerţ, creme naturale preparate în casă sau uleiuri ca cel de gălbenele, de măsline, de cocos, de avocado sau de migdale. În cazurile pielii foarte uscate este recomandată amestecarea vitaminei A cu uleiul sau cu crema folosită, pentru regenerarea zonei respective.
După curăţarea adecvată a călcâielor, aplică pulpa unei banane coapte pe zona afectată şi lasă să acţioneze 10 minute. Clăteşte cu apă călduţă, după care unge tălpile cu ulei de măsline şi acoperă-le cu şosete din bumbac pe care este de preferat să le ţii câteva ore.
Glicerină şi apă de trandafiri
Amestecă glicerină vegetală cu apă de trandafiri şi aplică zilnic, dimineaţa şi seara, pentru a avea călcâie catifelate.
Amesteci 100 g ulei de parafină cu o fiolă de vitamina A, apoi aplici pe bătături şi pe călcâiele crăpate. Se pun deasupra şosete de bumbac şi se lasă peste noapte. A doua zi vei începe dimineaţa din nou pe picioarele tale şi vei fi într-o formă excelentă.