La solar, de la 11 ani

.

Încă de la 11 ani, fetele din Marea Britanie îşi riscă sănătatea, bronzându-se la solar. În lipsa unor date concrete putem doar să bănuim că lucrurile stau la fel şi în România.
Peste 250.000 de fetiţe britanice îţi doresc atât de mult să arate bine, încât îţi riscă sănătatea, vizitând, în mod regulat saloanele de bronzat. Vârsta medie de la care porneşte acest obicei este de 14 ani, însă şi fetiţele de 11 ani sunt dependente de solar. Un sondaj de opinie a arătat că 6% dintre adolescentele de 11-17 ani sunt cliente fidele ale saloanelor.

Specialiştii englezi cer interzicerea solarului pentru persoanele sub 18 ani. Scoţia a adoptat deja această lege, iar Ţara Galilor urmează să o facă în curând. Folosirea solarului este asociată cu cele 370 de cazuri de melanom care apar anual în Marea Britanie, 100 din ele sfârşindu-se cu moartea bolnavului. Melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile tinere.

Pentru România, nu am găsit statistici legate de bronzul artificial, însă nu credem că situaţia este mai „roz”. Se vorbeşte mult, şi la noi, despre pericolele solarului, dar rămâne de văzut dacă va apărea o lege care să protejeze sănătatea minorelor.

Din fericire, unele saloane iau deja măsuri. Mihaela Coman, de la salonul Solarium, ne-a spus că fetele sub 18 ani nu sunt primite la solar decât cu acordul unuia din părinţi. Este un pas înainte, dar probabil că există foarte multe saloane care nu au introdus încă această regulă.

Chiar dacă a trecut vara sau, poate, tocmai de aceea, doamnele şi domnisoarele merg în continuare la bronzat. Riscul asumat cu fiecare şedinţă scade dacă foloseşti solarul cu măsură şi urmezi sfaturile specialiştilor din saloane.

Mihaela Coman ne spune că o persoană cu pielea foarte deschisă la culoare trebuie să înceapă cu cinci minute de expunere la razele UV. Şedinţele se fac o dată la două zile, crescând timpul de expunere cu un minut, la fiecare vizită. După o săptămână, deja obţii un bronz frumos şi trebuie să revii doar pentru întreţinere, o dată la şapte zile.

Durata unei expuneri poate să varieze, de la salon la salon, în funcţie de tipul aparatului folosit. Bineînţeles că ai nevoie şi de ochelarii pentru protecţia ochilor, iar dacă nu ţi se oferă trebuie să-i ceri.

Un minut la solar costă între 1,5 şi 3 lei, în funcţie de salon.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton