Îngrijește-ți pielea ca un medic dermatolog! Află care sunt ingredientele-vedetă pentru tenul mixt gras și ce produse ar trebui să eviți / Exclusiv

.

Încurcate sunt căile îngrijirii pielii, ați putea crede, însă pe cuvânt că nu este așa! Cu ajutorul Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermatolog și doctor în științe medicale, am răspuns la câteva dintre cele mai frecvente întrebări ce țin de îngrijirea corectă a tenului. Vă invităm să descoperim împreună care sunt cele cinci tipuri de ten și cum îl identificăm pe al nostru, dar și cum își îngrijește un medic dermatolog tenul.

Îngrijește-ți pielea ca un medic dermatolog!

Dr. Mihaela Balaban, medic specialist dermatolog în cadrul clinicii Dr. Daniela Diveică din București, ne-a răspuns la cele mai arzătoare întrebări ce țin de îngrijirea tenului pe timp de vară și nu numai. Ne-a explicat care sunt caracteristicile fiecărui tip de ten și cum aflăm în care dintre ele se încadrează al nostru, dar și cum își îngrijește propriul ten mixt gras.

Află care sunt ingredientele-vedetă pentru un ten mixt gras lipsit de imperfecțiuni, ce evită medicul dermatolog, dar și ce produse nu ar trebui să-ți lipsească din rutina de îngrijire a pielii pe tot parcursul anului.

Câte tipuri de ten există și cum afli care este al tău

Care sunt principalele caracteristici ale tipului de piele pe care îl aveți? Cum aflăm dacă avem tenul mixt sau gras?

Conform Academiei Americane de Dermatologie, există cinci tipuri de ten: gras, mixt, uscat, normal și sensibil. Ca să aflăm ce tip de ten avem, putem face un test simplu: ne spălăm pe față cu un gel de curățare blând și așteptăm 20-30 de minute.

Dacă tenul este lucios, uleios, cu exces de sebum, atunci tenul este gras.

Dacă excesul de sebum este în special pe zona T (frunte, nas, bărbie) și alternează cu zone normale/uscate (în special pe obraji), tenul este mixt.

De obicei, tenul gras și cel mixt pot avea tendință acneică și pori dilatați, comedoane deschise și închise (puncte albe și puncte negre), coșuri inflamate. În plus, un avantaj este acela că persoanele cu tenul gras/ mixt au tendința de a avea mai puține riduri.

Tenul uscat se simte aspru la palpare, uneori cu scuame fine. Se poate asocia cu un disconfort local (senzația că pielea te „strânge”, mâncărime) și iritație, iar ridurile pot fi mai evidente.

Tenul normal este un ten echilibrat, fără exces de sebum și fără uscăciune, descuamare.

Un pacient cu tenul sensibil poate avea intoleranță la anumite produse cosmetice. Acest tip de ten se asociază cu roșeață, uscăciune, senzație de mâncărime sau disconfort.

Eu acum am tenul mixt/normal, cu tendință acneică. În urmă cu mai mulți ani am avut tenul gras și o acnee ușoară, pentru care am urmat tratament.

Citește și: De ce apar şi cum poţi să scapi de liniile de expresie. Remedii contra ridurilor

Ingredientele-vedetă pentru îngrijirea tenului mixt gras

Ce ingrediente cheie căutați în produsele de îngrijire a pielii și ce evitați?

Recomand folosirea de produse non-comedogenice, care să nu încarce sau să „blocheze porii“ și să nu favorizeze apariția leziunilor de acnee (comedoane, coșuri), cât și produse non-iritante, fără parfum și alcool.

Produsele de îngrijire ar trebui să conțină ingrediente care reduc secreția de sebum, ca niacinamida și zincul, cât și ingrediente cu rol keratolitic, ca acidul salicilic și derivații de retinol.

Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid care descuamează pielea și are proprietăți care îi permit să pătrundă în foliculul pilo-sebaceu (unde se află glanda sebacee).

De asemenea, alfa-hidroxi acizii (ex: acidul glicolic) îmbunătățesc textura pielii, exfoliază și au rol anti-aging. Pentru a menține o barieră cutanată normală, pot fi folosite produse de hidratare cu textură fluidă, pe bază de ceramide sau glicerină.

Recomand evitarea produselor de tip loțiuni demachiante uleioase care nu se îndepărtează de pe piele, șervețelele umede, loțiunile tonice cu alcool, produsele cu parfum, produsele de tip scrub care pot irita pielea și uleiurile (ex: uleiul de măsline, de cocos, de argan, de avocado).

Citește și: Top 10 trucuri pentru ten în 2024. Cum să obţii o piele impecabilă

„Este important să nu folosim produse doar pentru că sunt la modă”

Care sunt principalele provocări în îngrijirea pielii mixte/grase?

Principala provocare consider că o reprezintă găsirea produselor potrivite tipului de ten și adaptarea acestora în funcție de anotimp și de factorii de mediu.

În primul rând, rutina de îngrijire ar trebui să fie simplă, să nu încărcăm tenul cu multe produse deodată. Piața prodeselor cosmetice este în continuă dezvoltare, din fericire mulți pacienți sunt mai informați și mai preocupați cu prevenția.

Doar că, uneori, se poate trece în cealaltă extremă, în care, din dorința de a obține rezultate cât mai bune, pacienții ajung să folosescă prea multe produse care le sensibiliează și le irită tenul. De asemenea, este important să nu folosim produse cu ingrediente active doar pentru că sunt la modă, ci să adaptăm în funcție de nevoile tenului nostru.

Cum arată rutina unui medic dermatolog pentru îngrijirea pielii

Ne puteți spune cum arată rutina dvs. zilnică de îngrijire?

Susțin o rutină de îngrijire simplă, pe bază de produse dermatocosmetice.

Consider că rutina de îngrijire nu trebuie să fie o corvoadă, ci ideal ar fi să simțim că facem ceva plăcut pentru noi, că avem grijă de tenul nostru.

Dimineața

De exemplu, în această perioadă, vara, am următoarea rutină: dimineața folosesc un gel de curățare blând, apoi, urmează hidratarea, fie sub forma unei creme cu textură fluidă, fie a unui ser cu acid hialuronic (aplic înainte apă termală).

Indiferent de anotimp, nu uit niciodată de protecția solară și aplic un produs fluid, cu spectru larg. Vara, am mereu în geantă un spray cu protecție solară ridicată și un stick de buze cu SPF 50+, pe care le reaplic în timpul zilei, dacă iau contact cu soarele. Sunt zile în care mă machiez și folosesc un fond de ten lejer, fluid, non-comedogenic și o pudră matifiantă deasupra.

Seara

Seara, folosesc fie același gel de curățare blând sau optez pentru curățare dublă. Inițial un produs de tip balsam demachiant / apă micelară, care să îndepărteze machiajul și crema cu SPF, apoi gelul de curățare blând. Apoi, folosesc un produs de tip gel-cremă cu retinol. În funcție de cum îmi simt tenul în ziua respectivă, înainte sau după retinol folosesc un produs de hidratare.

În funcție de nevoia tenului meu, introduc în rutină un ser sau un fluid cu vitamina C pentru luminozitate, ser cu niacinamidă pentru reglarea secreției de sebum, mască exfoliantă de 1-2 ori/săptămână, produse cu acid salicilic pentru curățarea porilor sau cu acid glicolic pentru îmbunătățirea texturii pielii și rol anti-aging de 2-3 ori/săptămână.

Mai omit anumite produse în anumite zile, dar nu uit niciodată de curățarea tenului și de crema cu fotoprotecție și nu adorm niciodată cu machiajul pe ten.

Citește și: De ce ar trebui să te dai cu SPF în fiecare zi. Cum, unde şi când să aplici crema de protecţie solară?

Cum îngrijim tenul vara

Suntem în plin sezon estival. Ce produse recomandați pentru protecția solară, având în vedere tipul dvs. de piele?

Protecția solară trebuie să fie nelipsită din rutina de îngrijire indiferent de anotimp, pentru că previne fotoîmbătrânirea indusă de soare și reduce riscul de a face cancer de piele.

Persoanele cu tenul mixt / gras ar trebui să opteze pentru texturi fluide / loțiuni / spray-uri, care să fie non-comedogenice. Adică să nu blocheze porii și să nu favorizeze apariția leziunilor de acnee.

Dacă optăm pentru machiaj, pot fi alese produse de fotoprotecție cu spectru larg (care să acopere razele UVB și UVA) de tip spray sau pudră, care se reaplică peste machiaj în timpul zilei. Să nu uităm să protejăm buzele cu un stick cu SPF 50+.

„Indiferent de anotimp, tenul are nevoie de hidratare”

Cum vă adaptați rutina de îngrijire a pielii în funcție de anotimp? Există produse sau tratamente pe care le evitați în anumite perioade ale anului?

Indiferent de anotimp, tenul are nevoie de hidratare, pentru a menține o barieră cutanată normală și de fotoprotecție. Pe perioada anotimpului rece, pielea are tendința la uscăciune, secreția de sebum scade, astfel că tenul meu devine normal, uneori spre uscat. Astfel, pentru hidratarea tenului aleg produse cu texturi mai cremoase, aplicate de 2 ori/zi. Și aplic un balsam pentru buze de mai multe ori/zi. Obligatoriu produsul de fotoprotecție, care poate avea o textură mai cremoasă. În sezonul rece putem apela cu încredere la tratamente de tip peeling chimic, microneedling, microneedling cu radiofrecvență, laser CO2.

Citește și: Cum să avem grijă de păr pe timp de vară în câțiva pași simpli

Tratamente dermatologice recomandate pentru controlul sebumului și prevenirea acneei

Ce tratamente recomandați pentru controlul sebumului și prevenirea acneei, dar și pentru îmbunătățirea stării tenului?

Pentru controlul sebumului și prevenirea acneei, recomand o rutină de îngrijire corespunzătoare, iar dacă o persoană se confruntă cu acnee, este nevoie de un consult la medicul dermatolog, pentru stabilirea unui plan de tratament.

Pentru îmbunătățirea aspectului tenului pot fi efectuate tratamente de tipul: tratament de curățare a porilor dilatați și exfoliere, cu infuzie de seruri; microneedling; microneedling cu radiofrecvență; mezoterapie (injectare de vitamine, minerale, aminoacizi, acid hialuronic); PRP (terapia „vampir“); peeling chimic; laser CO2.

Foto: Arhiva personală , pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton