Vara, pe timp de caniculă, e necesar să acordăm o atenție suplimentară îngrijirii părului, altfel riscăm să îl deteriorăm. Părul are nevoie de un întreg ritual pentru a-și păstra frumusețea, dar, de multe, ori produsele pe care le folosim sau modul îl care îl uscăm, îi pot face mai mult rău decât bine.
Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne spune la ce anume să fim atenți atunci când avem părul ud, cum este corect să îl uscăm, cu ce să îl pieptăm, ce produse să folosim și de ce este important să ne udăm păriul înainte de a intra în piscină sau în apa mării.
Nu ștergem agresiv părul, ci îl ținem în turban
Părul ud este fragil, de aceea are nevoie de o atenție deosebită și de o îngrijire temeinică, astfel riscăm să îl deteriorăm. “Îngrijirea după spălare este esenţială în menţinerea sănătăţii părului, de la prosopul pe care îl folosim, la modul în care îl descurcăm, până la produsele leave-in pe care le aplicăm.
De exemplu, după ce îl spălăm cu șampon și folosim conditioner sau mască, nu este bine să îl ștergem energic, cu forța. Este indicat să luăm un prosop din bumbac, care să absoarbă foarte bine apa, și să îl aplicăm pe cap sub formă de turban. Cât timp purtăm turbanul, putem avea grijă de tenul nostru, aplicăm un ser sau o cremă.
Dacă nu avem timp să așteptăm, putem renunța la turban, dar să tapotăm delicat părul cu prosopul, fără frecare, pentru că îl va degrada. După ce apa este absorbită, putem aplica produsele de îngrijire și de coafare, în funcție de ce ne dorim să obținem”, spune Diana Baicu.
Părul umed se poate rupe mult mai ușor, de aceea trebuie pieptănat cu blândețe. “Este recomandat să evităm utilizarea periei atunci când părul este ud. Optează pentru un pieptene cu dinți largi, care va ajuta la descurcarea părului fără a-l rupe.
Există, de asemenea, perii cu inteliflex, special concepute pentru descurcarea părului. Începem întotdeauna de la vârfuri, le descurcăm și apoi facem cărări și îl pieptănăm”, adaugă specialistul.
Aplicăm produse adecvate pentru a consturi o bază
Cât timp părul este ud, este bine să aplicăm un ulei de păr. “Avem opțiunea unui ulei, ce poate fi utilizat ca formulă multifuncțională: de tratare, de coafare și de finisare. În plus, descurcă părul, îl disciplinează, și reduce și timpul de uscare.
Mai avem opțiunea de a aplica o mască tratament ce reface părul și îl readuce în starea sa originală: sănătos și întinerit”.
Aplicăm protecție termică dacă nu îl uscăm natural
Înainte de a trece la uscare sau la un proces mai complex de coafare, alegem acele produsele care ne protejează podoaba capilară. ”Dacă intenționăm să uscăm și să coafăm părul cu instrumente termice, uscător, ondulator, placă, este important să aplicăm înainte produse cu ingrediente active la căldură pentru a proteja firul de păr”, explică Diana Baicu.
Nu dormim niciodată cu părul ud
Nu dormim niciodată cu părul ud pentru că este foarte fragil. Când avem tracțiunea exercitată de pernă, sunt șanse mari să rupem părul.
Nu prindem părul ud în coadă
Atunci când părul este ud, este mai vulnerabil și mai supus ruperii. Prin urmare, evită să-l legi în coadă sau să-l prinzi într-un coc strâns până când este complet uscat. Astfel, vei evita ruperea firului de păr și vei preveni apariția unor probleme suplimentare.
Udăm părul înainte de piscină
Nu este indicat să intrăm în piscină sau în mare cu părul uscat. Îl udăm înainte, ideal cu produse de protecție. Blondele, mai ales, riscă altfel să le fie afectată culoarea părului de clorul din piscină sau de sarea din apa mării.
Aplicăm produse leave-in
”În general, produsele leave-in sunt suficiente pentru tratament și coafat în timpul verii. Putem folosi și spray pentru păr. Acestea conferă elasticitate, rezistență și strălucire pentru o sănătate optimă a părului.
Pentru a proteja culoarea părului, putem aplica un tratament , pentru că formează un scut de protecție împotriva ruperii. Stopează și acumularea de minerale din apa dură, și protejează împotriva decolorării create de agresiunii factorilor din mediu, precum: oxidanții, radicalii liberi și expunerea la UVA/UVB”, adaugă Diana Baicu.