Goji – izvorul tinereţii veşnice?

.

De unde au atâta vitalitate vedete precum Madonna, Liz Hurley sau Kate Moss? Secretul lor pare să fie micuţul fruct tibetan goji.
Are 2500 mg de vitamina C în 100 g de fructe, are mai mult betacaroten decât morcovii, mai mult fier decât spanacul, plus vitamine B şi E, 18 aminoacizi şi 21 de oligoelemente. Pe scurt, fructul goji pare să fie cel mai nutritiv aliment de pe planetă!

Acestea sunt şi motivele care l-au transformat, de câţiva ani, într-un „accesoriu“ la modă printre vedete, cele mai interesate să arate cât mai bine cu anii. Şi se pare că funcţionează! După ce vedetele au dat tonul, o mulţime de oameni au vrut să se bucure de efectele energizante, vitalizante şi antiageing ş.a. conferite de goji, superalimentul tibetan.

O mulţime de efecte benefice. Goji (se pronunţă cum ai citi cuvântul „gogi“, cu accent pe i)
este un arbust din familia Solanaceae, care creşte în Asia. Fructele sunt mici, alungite, de culoare portocalie şi cu gust dulce. Dintre cele două specii, Lycium chinense şi Lycium barbarum, cea din urmă este cea care produce renumitele goji tibetane, considerate de asiatici cel mai puternic remediu antiîmbătrânire. Dr. Marilena Gâlcă, specialistă în medicină integrativă, ne spune că, „în medicina tradiţională orientală, fructele goji sunt bine cunoscute pentru efectul lor de tonifiere a meridianelor Ficat, Rinichi şi Plămân, de ameliorare a vederii slăbite, a calităţii tenului şi a potenţialului sexual. Fructele sunt recomandate şi celor care prezintă afecţiuni ale pancreasului (inclusiv diabet zaharat), hipertrofie de prostată sau osteoporoză. Goji mai sunt utile în ameliorarea durerilor de spate şi a slăbiciunii genunchilor, cauzate de  deficienţele de funcţionare a rinichilor.“ Pe lângă experienţa medicinei tradiţionale, există şi studii recente, care „au evidenţiat numeroase acţiuni terapeutice, cum ar fi cea antioxidantă, imunostimulantă, anticancerigenă, hipoglicemiantă, hipolipeminată, anticoagulantă şi hipotensivă”, adaugă dr. Gâlcă. De asemenea, goji „stimulează sinteza de colagen în piele, fapt care sugerează un potenţial efect de prevenire a ridurilor.“

Cum să le foloseşti. Nu există studii care să fi stabilit o doză terapeutică de goji. În mod normal, dr. Gâlcă recomandă 10-30 grame pe zi, cantitate împărţită în 3 doze. Pentru obţinerea unui efect curativ în anumite afecţiuni, cantitatea poate fi crescută şi la 40-60 grame zilnic. Medicul avertizează însă: „goji nu pot fi mâncate oricând, de către oricine, în orice cantitate. Ca şi alte specii din familia Solanaceae, conţine compuşi care sunt potenţial toxici, cum ar fi atropina. Intoxicaţia cu atro-pină se manifestă prin tahicardie, uscăciunea pielii, dilatarea pupilelor, efect anestezic cutanat. Totuşi, doza de atropină din goji pare a fi sub nivelul toxic, conform unor măsurători realizate de cercetătorii austrieci de la Universitatea din Graz. “
Mai există o precauţie de care e bine să ţii cont: substanţele din goji pot interfera cu unele medicamente. „Goji trebuie consumate sub supraveghere medicală sau cu mari precauţii de către persoanele care iau medicaţie anticoagulantă sau de scădere a tensiunii, de cei care manifestă o tendinţă hemoragică (de e-
xemplu, hemofilicii) sau de diabetici“, mai spune Marilena Gâlcă.

Cum le (pre)găteşti? În Orient, goji e considerat un aliment care aduce fericirea. Chinezii îl folosec în salate, sucuri, ca ingredient în diferite mâncăruri, în combinaţie cu bambusul, dar numai în formă proaspătă. „Goji nu trebuie trecut prin foc, deoarece multe componente se distrug sau sunt inactivate“, avertizează specialista. Fructele sunt foarte bune şi ca atare, uscate, cum le cumperi de la magazin. Le poţi mesteca sau le poţi adăuga în salate, cocktailuri de fructe, în smoothies.
În Europa şi Statele Unite, goji nu ajunge decât sub formă de fructe uscate, care pot fi păstrate circa un an, la frigider sau la temperatura camerei. „Ideal este să le ţii în borcan etanş şi ferite de lumină. Din momentul deschiderii ambalajului, goji trebuie consumate relativ repede, mai ales dacă sunt lăsate liber la aer, deoarece unele principii se oxidează şi concentraţia lor scade în timp“, adaugă medicul. Şi încă ceva : oricât de mult ţi-ar plăcea goji, nu trebuie să faci excese, deoarece este un aliment hipercaloric: 5 linguri de fruct conţin aproximativ 110 calorii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton