Fugi de riduri!

.

Pielea din jurul ochilor este cea mai sensibila zona a fetei si necesita o ingrijire mult mai atenta, fiind si cea mai predispusa la formarea ridurilor. Cel mai repede rasar ridurile de expresie …
… iar de cele de la coltul si din jurul ochilor nu scapa nimeni… Pot aparea si pe tenul tanar, mai ales daca pielea este uscata, sensibila si intretinuta cu produse cosmetice nepotrivite sau in exces.

Specialistii ne indeamna sa nu plecam de acasa fara a aplica o crema de zi pe fata. Ea protejeaza impotriva razelor solare si a prafului si pastreaza umiditatea necesara pielii, pentru a preveni formarea de riduri. Iarna, cremele de zi, care contin o cantitate mare de grasime, impiedica deshidratarea tenului, pierderea cantitatii de sebum si, implicit, ridarea prematura a fetei. Substantele care trebuie sa se regaseasca intr-o astfel de crema sunt retinolul, vitaminele A, C si E. O recunosti dupa consistenta: grasa si hidratanta.

Cine grabeste imbatranirea pielii?

1. Alimentatia nepotrivita. Lipsa fructelor si a legumelor – un aport scazut de vitamine (A, C, E si betacaroten) si de minerale (seleniu, zinc si cupru) grabeste aparitia ridurilor. Consumul excesiv de proteine animale, care nu este compensat de o cantitate adecvata de fructe si legume, afecteaza pielea, din cauza aciditatii tesuturilor. Deci salatele, supele, mancarurile pe baza de legume nu te ajuta doar la mentinerea siluetei, ci si a tineretii pielii.

2. Fumatul. Pielea fumatoarelor este uscata, lipsita de elasticitate si predispusa la riduri. Imbatranirea prematura este legata nu doar de nicotina, dar si de efectele negative, directe sau indirecte, provocate de alte componente ale tutunului (hidrocarburile, gudronul). Nicotina provoaca constrictie la nivelul microcirculatiei, fapt care face ca pielea sa-si piarda tonusul si vitalitatea. In plus, fumatul deshidrateaza si reduce nivelurile de colagen din piele, care sunt indispensabile pentru un look fresh.

3. Expunerea indelungata la soare. Pielea se ususa, se cojeste iar ridurile isi pot face de cap. Responsabile sunt razele ultraviolete (UVC, UVB, UVA), care au efecte diferite. Expunerea directa la soare face ca la nivelul pielii sa ajunga toate cele trei tipuri de radiatii; in centrele de infrumusetare se utilizeaza numai raze UVA, care reduc riscurile deshidratarii.

4. Folosirea cosmeticelor nepotrivite. Ai grija ca produsele de ingrijire si machiaj pe care le folosesti sa fie adecvate tipului tau de ten. Si nu trebuie sa uiti ca orice produs care este aplicat si ramane mult timp pe piele o impiedica sa respire, deoarece astupa porii.

5. Stresul. Toata lumea sufera de stres sau oboseala, insa atunci cand uiti sa te mai si odihnesti cum trebuie, pielea ta este printre primele care are de suferit. Somnul este absolut necesar pentru o piele sanatoasa. Daca nu reusesti sa dormi bine, incearca sa reduci cantitatea de cafea, sa faci bai relaxante inainte de culcare si sa incerci un program regulat. Ia o carte cand te bagi in pat si vei vedea ca somnul va veni mai repede.

6. Dietele de slabire. Sau cand vrei sa slabesti mult si repede. Grasimea subcutanata este un suport important pentru piele si pentru pastrarea netezimii ei.

Prieteni de nadejde

Coenzima Q10. Este un antioxidant puternic ce poate asigura protectia pielii si are efect antirid. Corpul uman are abilitatea de a-si produce propria cantitate de coenzima Q10, dar dupa varsta de 20 de ani nu mai e produsa in cantitatile necesare. Alimentele bogate in coenzima Q10 sunt: carnea de vita, spanacul, sardinele, alunele. Iar seara iti poti rasfata tenul cu o crema speciala pentru noapte, antirid, pe baza de coenzima Q10.

Cura de piersici antirid. Cercetarile biochimistilor au aratat ca in pulpa piersicii exista numeroase substante care pot regenera tesutul pielii, fructul fiind folosit in cure atat pentru mentinerea sanatatii, cat si pentru prevenirea si eliminarea ridarii. Substantele active din piersici nu actioneaza direct asupra tenului, ci asupra secretiei unor hormoni ai creierului de tip serotonine, care cresc eficienta controlului nervos asupra proceselor care se petrec la nivelul pielii. Cercetatorii estimeaza ca un consum zilnic de 300-350 g pulpa de piersica, timp de 45 de zile, poate scadea viteza proceselor de ridare cu 55-65%.

Compresele alternative (reci sau fierbinti) cu ceai de albastrele sau de musetel. Sunt un adevarat miracol pentru catifelarea pielii si ascunderea ridurilor.

Dusurile faciale. Sunt recomandate dimineata. Spala-te de 30 de ori cu apa calda, apoi de 30 de ori cu apa rece ca gheata. Alternanta de apa calda si rece pune sangele in miscare, iar pielea va fi mai bine aprovizionata cu substante nutritive.

Uleiul de masline. Contine substante care intineresc si este, conform cosmeticienilor, unul dintre cele mai bune mijloace antirid. Ei ne recomanda un masaj in fiecare seara cu ulei pur de masline, cu accent mai ales pe zona ochilor si a gatului.

Mastile cu miere. Au actiune hranitoare si stimulativa asupra tenului. Pentru un ten foarte deshidratat si ridat poti incerca o masca facuta din: o lingura de miere amestecata cu un galbenus de ou si o lingurita de ulei de masline. Se omogenizeaza si se aplica apoi pe gat si pe fata. Se mentine 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta.

O masca foarte eficienta este si cea facuta dintr-un mar fiert in putin lapte. Se aplica pe fata si se mentine 20 de minute. Invioreaza, hraneste, reda elasticitatea si netezeste tenul.

Alaturi de aceste tratamente cosmetice, chirurgia moderna are si metode nechirurgicale de ingrijire a tenului, astfel incat ridarea pielii sa reprezinte o problema cu rezolvare pe o durata mai lunga de timp.

Toxina botulinica (botoxul). Este cea mai cunoscuta metoda pentru imbunatarirea texturii pielii. Dupa injectarea subcutanata, efectul se instaleaza in 9-10 zile si dureaza 4-6 luni. Este folosita cu precadere in regiunea fruntii si periorbitala externa. Acest procedeu reuseste sa relaxeze musculatura si sa redea un aspect mult mai tanar. Ridurile dispar intr-o proportie destul de mare, iar tehnica este usor de suportat, deoarece nu necesita anestezie. Metoda este practicata de peste 20 de ani in lume.

Acidul hialuronic (colagenul) este folosit la umplerea directa a ridurilor dintre sprancene. Nu sterge petele, iar efectul dureaza 4-5 luni.

– Peeling-ul chimic de profunzime medie stimuleaza sinteza de colagen indepartand ridurile fine si o parte din efectele fumatului sau expunerii excesive la soare. Efectul este de durata, acesta fiind diferit in functie de substanta folosita, de profunzimea peelingului si de grosimea pielii. In medie are o durata de 2 – 4 ani. Are trei niveluri si pentru fiecare se folosesc substante diferite: nivel superficial – acizi de fructe, nivel suprabazal – acid glicolic, nivel mediu – acid tetracloracetic. Varsta este determinanta pentru tipul de peeling. Avantajul este ca sterge atat ridurile, cat si petele, iar dezavantajul este ca nu poti iesi din casa timp de 3-10 zile.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton