Societatea de azi pune din ce în ce mai mult preț pe tinerețe și cui nu i-ar plăcea să rămână veșnic tânăr? De aceea, unii încearcă tot felul de tratamente care mai de care mai costisitoare sau riscante. Dar există un răspuns mai simplu.
„Medicina tradițională indiană, ayurveda, se remarcă, în special, prin terapiile de purificare și întinerire”, ne-a explicat dr. Cristina Ră-duță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură.
► Purificare și relaxare
Remediile rasayana sunt preparate apifitoterapeutice și minerale, la care se adaugă tehnici de detoxifiere. În general, este bine ca un om sănătos să înceapă un astfel de tratament de la vârsta de 30 sau 40 de ani, dar se pot lua și mai devreme. Dr. Răduță recomandă ca tratamentul să fie administrat zilnic, după o evaluare completă de către specialistul ayurveda. „O altă condiție pentru reușită este ca, înainte de începutul tratamentului, pacientul să-și purifice corpul și mintea prin tehnici de detoxifiere, respirație, relaxare și de control al emoțiilor”, afirmă medicul.
►Plante care dau timpul înapoi
Pentru întârzierea procesului de îmbătrânire fizică, se recomandă agrişele indiene (amalaki, Emblica officinalis) și guduchi – (Tinospora cordifolia). Pentru menținerea tinereții creierului, plantele indicate sunt: brahmi (Bacopa moniera), obligeana indiană (vacha-Acorus calamus), shankhapuspi (Convolvulus pluricaulis), Centella asiatică (gotu kola), ginsengul indian (Aswaganda – Withania somnifera). Pulberea de plante se ia, în cantitatea prescrisă, amestecată cu miere, lapte cald sau unt clarificat. Aceste alimente au rol de creștere a eficienței preparatului. Un remediu popular este Chyavanprash (preparat din miere cu plante) ale cărui efecte antioxidante, antistres, de reglare a metabolismului și de stimulare a imunității au fost demonstrate științific. În fiecare dimineață, se pot lua una-două lingurițe cu un pahar de lapte.
►Terapii personalizate
Remediile se recomandă întotdeauna ținând cont de tipul constituțional al individului. Medicina indiană recunoaște trei tipuri: vata (individ slab, cu oase subţiri, musculatură slab dezvoltată), pitta (atletic, dezvoltat armonios), kapha (robust, cu osatură puternică, predispus la obezitate). De obicei, oamenii au câte puțin din fiecare tip constitutiv, dar unul dintre ele predomină. Nu este destul să vezi cum arată. Se analizează și modul de a reacționa la diverși stimuli, temperamentul, trăsăturile emoționale etc. De aceea, este bine să apelezi la un specialist pentru a-ți recomanda un tratament personalizat, adaptat nevoilor tale.
SĂNĂTATE PENTRU TRUP ȘI SUFLET
„Rasayana, una dintre cele opt specialități clasice ayurveda, ne oferă șansa de a rămâne tineri și plini de energie, activi până la vârste foarte înaintate. Oferă o gamă largă de remedii care contribuie din plin la echilibrarea organismului sub toate aspectele: fizic, mental, spiritual. Remediile rasayana luptă împotriva îmbătrânirii, stimulează memoria, forța fizică, accelerează procesele metabolice, au proprietăți imunostimulatoare, cresc energia sexuală, hrănesc sângele, limfa și diverse tipuri de țesuturi, cresc adaptabilitatea la stres și vitalitatea.”