Cu ajutorul remediilor simple şi naturale, poţi ameliora considerabil iritaţiile, eczemele şi mâncărimile pielii, care apar mai ales acum, primăvara. Aşa îţi vei menţine pielea curată şi netedă, în ciuda prafului sau a altor alergeni.
Pentru ten frumos, mănâncă sănătos
Îmbină tratamentul natural de aplicare a măştilor făcute în casă cu o alimentaţie bogată în săruri minerale şi multe vitamine. Dacă ai tenul sensibil, poţi bea în fiecare dimineaţă o jumătate de pahar de suc de morcovi. De asemenea, poţi consuma un pahar cu suc natural de portocale sau o limonadă făcută cu sucul de la o lămâie. O dietă echilibrată şi sănătoasă, cu mai puţine grăsimi şi glucide, se va reflecta şi asupra pielii tale.
Atenţie la machiaj!
Din cauza prafului din atmosferă, este foarte posibil ca şi machiajul pe care îl foloseşti să îţi provoace iritaţii, micoze sau eczeme. Dacă te confrunţi cu această situaţie, renunţă o perioadă la produsele cosmetice şi mergi la medicul dermatolog. În general, este bine să foloseşti doar produse de calitate şi demachiază-te dimineaţa şi seara, pentru a evita riscul să faci iritaţii sau infecţii cauzate de praf sau alte impurităţi. De asemenea, fă-ţi o mască regenerantă o dată la două săptămâni. Şi, nu în ultimul rând, ţine cont de valabilitatea produselor de machiaj. De regulă, fondul de ten şi rujul sunt valabile un an de la deschidere, iar pudra şi fondul de ten, doi ani.
Încearcă unguent de propolis
Prepară-ţi chiar la tine acasă un unguent eficient pentru vindecarea eczemelor, mai ales a celor uscate, a iritaţiilor şi chiar a arsurilor. Pune la foc mic 50 ml de untură şi las-o să se încingă. Apoi adaugă trei linguri de tinctură de propolis şi o bucăţică de ceară de mărimea unei migdale. Amestecă bine 10 minute, ia untura de pe foc şi continuă operaţiunea până când se întăreşte. Păstrează preparatul la frigider. Se foloseşte extern.
Infuziile sunt benefice
Foloseşte infuziile care să-ţi decongestioneze tenul. O alegere excelentă este să le faci cu flori de muşeţel sau de tei, pe care le procuri de la magazinele naturiste. După ce laşi aburul călduţ să acţioneze timp de 10-12 minute, vei constata efectul calmant şi îţi vei simţi pielea mai curată.
TRATAMENT CU ULEIURI NATURALE
Dacă ai o iritaţie, uleiurile funcţionează de fiecare dată. Cel de cătină are efect antiinflamator şi regenerant, cel din seminţe de dovleac calmează şi reduce iritaţiile, prin acţiunea vitaminelor A, E şi F, iar cel de susan, care conţine vitaminele B, D, E şi F, are efect tonic, regenerant şi nutritiv, fiind foarte indicat pentru pielea uscată. Şi uleiul de migdale, care conţine calciu, magneziu, vitaminele A şi B, este eficient pentru îngrijirea pielii şi tratarea eczemelor, iar cel de nucă, bogat în vitaminele E şi F, este indicat pentru tratarea dermatozelor. Se foloseşte prin masaj, pe întregul corp.
Foto: Thinkstock