Înlocuieşte crema hidratantă cu cea hrănitoare, bucură-te de îngrijirea delicată a uleiurilor vegetale şi răsfaţă-te cu măşti naturale bogate în vitamine… Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont în zilele geroase.
Cu cât e mai frig, cu atât pielea uscată sau cu tendinţă de uscare suferă mai mult. Îngrijirea inadecvată duce la apariţia iritaţiilor, a crăpăturilor la nivelul epidermei sau a deshidratării excesive.
TENUL
Dacă ai pielea uscată, evită să te speli cu apă de la robinet, pentru că o usucă şi mai mult. Foloseşte mai bine apă minerală, o soluţie micelară sau altă formulă de curăţare fără alcool. În zilele foarte geroase, evită să aplici creme hidratante cu aport mare de apă sau să pulverizezi apă termală înainte de a pleca de acasă. Pe acestea, păstrează-le mai bine pentru îngrijirea de seară, iar ziua răsfaţă tenul cu o cremă nutritivă, cu vitamine şi rol protector, căci de asta are pielea nevoie.
MÂINILE
Alege o cremă hrănitoare, cu vitamine sau uleiuri şi aplic-o de mai multe ori pe zi, în special înainte de a ieşi din casă. Foarte bun pentru pielea uscată şi aspră care se reface greu este şi uleiul de migdale. Aplică-l în cantitate mică şi aşteaptă să intre bine în piele înainte de a te apuca de treabă. Cremele cu gălbenele sau aloe vera vindecă iritaţiile şi micile crăpături care apar în urma uscării excesive a pielii. Foloseşte săpunuri cu pH uşor acid, apropiat de cel al pielii (5,5 este pH-ul pielii sănătoase; această valoare acţionează ca o barieră protectoare) şi nu uita să îţi iei mănuşile ori de câte ori ieşi din casă!
PICIOARELE
Uleiurile vegetale, bogate în acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale asigură pielii uscate protecţia de care are nevoie în anotimpul rece, prin calităţile lor emoliente, nutritive şi protectoare. Dintre toate, untul de cacao, uleiul de cocos şi untul de shea reuşesc cel mai bine să hrănească şi să protejeze epiderma pe termen lung, să regenereze, dar şi să calmeze pielea iritată. Se aplică după duş, cât porii sunt încă deschişi, în cantitate mică şi se masează cu mişcări delicate până la absorbţia totală. Procedează la fel şi după epilare, pentru hidratare instantanee.
Îngrijirea începe în acest caz cu o exfoliere blândă, care trebuie repetată în fiecare săptămână. Ţine picioarele câteva minute într-un lighean în care ai combinat apă caldă cu suc de lămâie. Pentru exfoliere, poţi folosi fie un scrub special, fie unul preparat în casă din două linguri de zahăr brun şi una de miere. Înainte de acest pas, freacă pielea cu o piatră ponce. După îndepărtarea celulelor moarte, pielea trebuie bine hidratată: uleiul de măsline, crema de gălbenele sau glicerina citrică aplicată pe pielea umedă sunt câteva variante cu rezultat imediat.
AMESTEC NUTRITIV PENTRU COATE
„Umezeşte pielea îngroşată de pe coate şi exfoliază masând două liguriţe de zahăr până la „topirea” lui completă. Aplică o mască din miere naturală procurată din magazinele apicole, îmbogăţită cu: ulei de jojoba, ulei de migdale presat la rece, ulei de măceşe, o picătură de vitamina A şi una de vitamina E (poţi folosi şi capsule uleioase, pe care le spargi în momentul preparării). Se aplică o folie de plastic pentru a crea un efect de seră şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Se clăteşte apoi şi se masează zona cu unt de shea.”