Pielea arămie se poartă ca o bijuterie. Ai grijă de sănătatea ei, bronzează-te fără să te arzi şi vei avea o nuanţă de invidiat până toamna târziu.
Pregăteşte-ţi pielea din timp ca să te bronzezi sănătos, dacă pleci la mare curând. Alimentaţia şi hidratarea joacă un rol esenţial împotriva razelor nocive, alături de cremele de protecţie solară. Include în meniul tău zilnic cât mai multe legume şi fructe galbene, portocalii şi verzi. Morcovul, spanacul, pepenii, piersicile, roşiile sau citricele sunt bogate în betacaroten, substanţa care te ajută din interior să obţii un bronz frumos şi uniform. Dieta galbenă şi portocalie trebuie continuată de-a lungul întregii veri, pentru a-ţi menţine culoarea brună de la plajă. Pe lângă rolul estetic, betacarotenul protejează pielea de radiaţiile nocive, acţionând ca o barieră pentru pielea sensibilă.
Hidratarea menţine culoarea
Cu cât pielea ta este mai hidratată şi mai fină, cu atât te bronzezi mai frumos şi capeţi o culoare de durată. Înainte să mergi la plajă, foloseşte creme hidratante pe tot corpul şi fă un gomaj blând, să îndepărtezi celulele moarte. Stai la soare doar dimineaţa devreme, ca să nu te arzi, şi aplică din timp crema de protecţie solară. După plajă, foloseşte din nou crema hidratantă sau o loţiune special concepută pentru hrănirea pielii după expunerea la soare. Peste noapte, untul de corp de cacao este cel mai indicat, el pregătind pielea pentru o nouă zi de plajă. Straturile arse de piele se descuamează în decurs de o lună, dar dacă pielea ta este fină şi elastică, bronzul se va păstra mai mult timp. Totodată, nu uita că cea mai bună hidratare a pielii se face din interior, aşa că sucurile naturale din fructe nu trebuie să îţi lipsească la plajă.
Restricţii folositoare
Odată ce te-ai bronzat, uită de băile lungi şi fierbinţi. Fă duşuri călduţe, pentru că apa fierbinte înmoaie pielea bronzată şi o exfoliază. Fereşte-te şi de gelurile de duş abrazive sau de lufă, iar pentru ten foloseşte un demachiant hrănitor, fără parfum. Încearcă să foloseşti alte medote de epilare, în afară de ceară. Utilizează creme sau un aparat de epilat. Ceara fierbinte smulge, odată cu firele de păr nedorite, şi straturile superficiale de piele bronzată, astfel că rişti să ai picioarele pline de pete. Uită de parfum cât stai la soare! Oricât de puţin ai da, parfumul în combinaţie cu radiaţiile solare irită pielea şi, în loc să te bronzezi, vei face o alergie de toată frumuseţea.
Tenul, protecţie sporită
Pielea bronzată uniform îţi pune în evidenţă culoarea ochilor sau nuanţa de ruj preferată. Fondul de ten cu factor de protecţie solară nu este suficient. Foloseşte crema de plajă şi pe faţă şi bronzează-te treptat, ca să nu te arzi pe frunte şi pe nas. Razele ultraviolete de tip A adâncesc ridurile, astfel că tenul trebuie în permanenţă hidratat şi hrănit cu creme pe bază de vitamina E şi C, să îşi păstreze tinereţea şi bronzul uniform.
Bronzul căpătat la malul mării se păstrează mult mai bine dacă îl împrospătezi din când în când cu bronz de munte. Atenţie: nivelul de radiaţii creşte odată cu înălţimea! Nu sta la soare la cota 2000! Şi nu uita să respecţi aceleaşi reguli ca la malul mării: foloseşte crema de protecţie solară şi crema hidratantă.
BRONZEAZĂ-TE TREPTAT
„Exfolierea pielii, înainte de plajă, este foarte importantă pentru îndepărtarea celulelor moarte. De asemenea, trebuie să te epilezi cu cel puţin 24 de ore înainte de a sta la soare. Este foarte important să te bronzezi treptat, să mergi la plajă dimineaţa devreme, până la ora 10.00, când soarele nu este aşa de puternic şi nu te arzi. Pielea bronzată rapid se exfoliază la fel de repede. Trebuie să ţii cont de faptul că pielea de pe picioare se bronzează mai greu, aşa că poţi folosi o cremă cu un factor de protecţie mai mic decât pe restul corpului. După plajă, hidratarea pielii este esenţială. Cu cât pielea este mai uscată, cu atât bronzul se duce mai repede” (Ana Albu, cosmetician)