Frumuseţe: 8 mituri care te fac să-ţi iroseşti banii pe cosmetice

.

Majoritatea femeilor cred cu tărie în aceste mituri şi ajung să cheltuiască averi pe produse cosmetice care nu sunt necesare. Vezi despre ce e vorba!

1. Ingredientele naturale sunt mai bune decât cele sintetice

Ţi-e frică de parabeni, SLS şi alte chimicale, aşa că preferi să plăteşti mai mult pentru creme care sunt 100% naturale sau organice. De fapt, dacă un ingredient provine din plante, nu înseamnă că este mai bun pentru tenul tău. În primul rând, şi ingredientele organice pot fi iritante pentru ten. În al doilea rând, produsele organice pot dezvolta mai uşor bacterii pentru că lipsesc conservanţii. Şi, cel mai important, folosirea termenului de „natural” nu este reglementată prin lege, astfel că orice producător îl poate folosi pe orice produs cosmetic, indiferent de ingredientele conţinute.

2. Cosmeticele se aleg în funcţie de vârstă

Unii producători vând game diferite de cosmetice – peste 25 de ani, peste 35 de ani, peste 40 de ani, etc. Aşa se face că tu foloseşti un produs, mama ta altul, iar sora ta un al treilea, deşi toate aveţi un ten normal. De fapt, cosmeticele se aleg în funcţie de tipul tenului şi eventualele  probleme ale lui, nu în funcţie de vârstă. Există adolescente care au un ten uscat şi există femei peste 35 de ani care au un ten gras cu acnee, aşa nu poate exista o singură cremă eficientă pentru toate femeile de o anumită vârstă.

3. Scapi de acnee dacă îţi curăţi tenul mai bine.

Înainte să-ţi cumperi produse pentru curăţarea tenului, ţine cont că ele pot să înrăutăţească acneea de fapt. Aceasta este provocată de hormonii care suprastimulează glandele sebacee. Tenul devine prea gras, adică ideal pentru înmulţirea bacteriilor. Când îţi curăţi pielea prea des, ea se irită, iar ca metodă de apărare va produce şi mai mult sebum. Aşa că produsul de curăţare se foloseşte ca şi în cazul tenului normal, de două ori pe zi.

4. Cremele cu colagen refac colagenul din piele, prevenind ridurile.

Nici vorbă de aşa ceva. Substanţa are moleculele prea mari pentru a putea pătrunde în piele şi chiar dacă ar putea pătrunde, ele nu s-ar ”lega” de colagenul prezent în piele. Colagenul este un bun hidratant, aşa cum sunt multe alte substanţe, dar nu spera că vei scăpa de riduri doar pentru că îl aplici pe piele.

5. Zona din jurul ochilor necesită creme speciale

Cremele speciale pentru zona din jurul ochilor costă mai mult decât cele pentru faţă, deşi tubul este mai mic. O mare risipă de bani! Nu există studii care să arate că pielea din jurul ochilor are nevoie de late substanţe decât pielea de pe faţă sau gât. Iar dacă analizezi lista de ingrediente a mai multor produse, vei vedea că sunt cam aceleaşi ca şi în crema de faţă.

6. Există creme care pot elimina ridurile

Din păcate, există multe produse ce promit să facă asta, dar niciunul cu adevărat eficient. Pentru că dacă ar exista o cremă minune antirid, nu am mai auzi despre vedete care fac liftinguri faciale la chirurgul plastician. Ridurile sunt provocate de acţiunea razelor UV şi de îmbătrânirea pielii, iar efectele lor, odată instalate, nu pot fi eliminate cu o simplă cremă.

7. Seara trebuie să aplici o cremă de noapte

Singura diferenţă între produsul de zi şi produsul de noapte este că cel de zi ar trebui să conţină un factor de protecţie solar. În rest, pielea are aceleaşi nevoi şi dimineaţa, şi seara pentru că ea se regenerează şi produce noi celule în fiecare moment al zilei.

8. Punctele negre sunt provocate de praf şi pot fi îndepărtate cu un scrub

Nimic mai fals! Produsele care promit să scoată punctele negre te mint pur şi simplu. Frecând pielea cu nişte particule abrazive nu faci decât să o iriţi, ceea ce măreşte producţia de sebum şi deci duce la apariţia punctelor negre. Acestea sunt provocate de sebum şi de celulele moarte, nicidecum de praf sau poluare.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale