Învaţă să foloseşti corect uleiurile esenţiale!

.

Graţie proprietăţilor deosebite pe care le au, aceste substanţe concentrate din plante au devenit din ce în ce mai căutate. Iată ce trebuie să ştii despre ele înainte de a le folosi.

1. Eticheta la control!

Verifică întotdeauna eticheta urmărind următoarele aspecte:
• Trebuie să fie menţionat faptul că produsul este 100% pur şi natural – ceea ce înseamnă că în compoziţie nu există produse de sinteză.
• Plantele folosite trebuie să fie menţionate cu denumirea lor botanică, iar compoziţia chimică a produsului trebuie, de asemenea, să fie specificată.

2. Mizează pe calitatea uleiului esenţial

Vrei să fii sigură că vei cumpăra un produs de calitate? Atunci e de preferat să îţi procuri uleiurile esenţiale doar din farmacii sau magazine cu produse naturiste. Cu atât mai mult cu cât aici poţi cere sfatul unui specialist cu privire la modul de utilizare corectă a uleiului. Apropo, nu folosi niciodată un ulei esenţial fără a avea îndrumarea unui specialist! Poţi apela chiar la un aromaterapeut care să te ajute.

3. Cum se folosesc uleiurile esenţiale

În funcţie de nevoile tale, poţi fie să torni câteva picături în baie, fie să le difuzezi în cameră, folosind o lampă specială. De asemenea, mai pot fi folosite pentru masaj şi chiar ingerate.

4. Baza neutră

De obicei, nu pot fi folosite direct, ci trebuie diluate într-o bază neutră:
• în miere sau într-un ulei vegetal, atunci când e administrat pe cale orală (între 1-3 picături, în funcţie de greutatea corporală).
• în apă cu sare de baie sau în gel de duş
• într-un ulei vegetal, dacă îl foloseşti pentru masaj.

5. Ce contraindicaţii au uleiurile esenţiale

O singură picătură este echivalentul a câteva kilograme de plante. Dată fiind concentraţia foarte ridicată, trebuie să fii foarte atentă când administrezi un ulei esenţial. În caz contrar, pot apărea alergii sub forma iritaţiilor cutanate. Pentru a evita astfel de probleme, poţi efectua, în prealabil, următorul test: aplică o picătură în adâncitura cotului şi dacă, în 10 minute, zona respectivă nu se înroşeşte, înseamnă că tolerezi respectivul ulei esenţial. În ceea ce priveşte administrarea orală, unele uleiuri (de scorţişoară, de cimbru) pot provoca toxicităţi hepatice, în timp ce altele (salvia, tuia) devin, după de trei săptămâni consecutive de administrare) neurotoxice, putând declanşa crize de epilepsie.

    
Vedete din Romania Vedete internationale