Frumuseţe: Cum îngrijeşti părul gras vara

.

Dacă te numeri printre persoanele cărora li se îngraşă foarte repede părul şi aproape că îl speli în fiecare zi, cu siguranţă te vei bucura să afli cele mai bune metode de îngrijire, recomandate de specialistul în hair-style. Aşadar, iată cum să-ţi protejezi părul la plajă, dar şi la întoarcerea din vacanţă.
Problema părului gras e destul de dificilă, deoarece nu are o rezolvare concretă, ci doar o ameliorare, cu ajutorul produselor cosmetice. În primul rând, părul trebuie periat cu blândeţe, pentru a nu se produce mai mult sebum la baza firelor de păr şi e bine să fie spălat cu apă călduţă (nu fierbinte!) pentru că şi aceasta stimulează glanda sebacee. Vara, problemele sunt mai accentuate din cauza transpiraţiei şi a căldurii, iar soarele este cel care îl agresează puţin mai tare, în special dacă ne referim la părul blond, care este oricum mai sensibil din cauza decolorării.

► Spală-l frecvent

„Părul gras trebuie îngrijit mai special, cu şampoane delicate”, spune specialistul în hair-style, Vilhelmina Anton. „Când se aplică, şamponul trebuie diluat cu puţină apă călduţă, iar părul poate fi spălat oricând este nevoie (la două, trei zile), pentru că sebumul care rămâne pe rădăcina firului de păr poate să-l sufoce şi să nu-l mai lase să crească. Mai mult, ajunge să se producă mătreaţă, apoi e favorizată căderea părului, ce-i drept nu imediat, nu dintr-o dată şi nu tot, evident.” Aşadar, părul se poate spăla ori de câte ori dorim, mai ales că există pe piaţă şampoane delicate, pentru spălare zilnică. Pentru sănătatea lui, părul gras necesită o spălare mai frecventă. Pe de-o parte, pentru că arată urât şi neîngrijit, iar pe de altă parte, pentru că se  formează mătreaţă, care duce la căderea firelor.

► În vacanţă, protejează-l cu atenţie

Pe plajă, în concediu, soarele şi apa sărată, la mare sau la ştrand, reprezintă o adevărată ameninţare la adresa părului. Îl deteriorează. „Părul trebuie îngrijit, cum spuneam mai devreme, iar pe plajă, dacă se poate, trebuie să fie acoperit cu un baticuţ, cu o pălărie sau cu o cască. Să nu fie expus la soare şi să fie clătit după fiecare intrare în apa sărată sau cu clor. După vacanţă, întreţinerea părului presupune aplicarea unor uleiuri esenţiale de regenerare, înainte cu 2-3 ore de spălare. Poate fi ulei de migdale, care se găseşte la plafar, sau ulei de măsline, benefic pentru păr atât vara, cât şi iarna. Multe persoane cu părul gras fug de ulei pentru că spun că îl îngraşă şi mai tare, dar părul trebuie întreţinut sănătos.
Uleiul nu-l îngraşă foarte mult. Grăsimea vine de la sebumul din organism.

NU UITA!

► După ce îţi speli părul, lasă să se absoarbă apa în prosop şi, după aceea, lasă-l să se usuce liber, fără foehn sau perie electrică.
► Când se aplică o mască cu ulei, nu mai este necesar balsamul după spălare. 
► Pieptănatul, periatul şi masajul capilar trebuie făcute cu grijă, fără să smulgem firele.
► Vopsitul este bine să fie lăsat după vacanţă, când părul nu mai este atât de expus.

    
Vedete din Romania Vedete internationale