Milioane dintre noi cred că au pielea sensibilă – dar dermatologii nu sunt aşa de siguri. Află ce se întâmplă cu adevărat şi cum să calmezi şi să ai grijă de pielea delicată, indiferent ce etichetă îi atribui.
Ce este pielea sensibilă
Jumătate dintre noi – 52%, conform unui studiu european – îşi descriu pielea ca fiind sensibilă. Ne înţeapă, ne arde, se înroşeşte şi se inflamează. Iar companiile de cosmetice au sărit în ajutorul nostru, lansând nenumărate produ-se etichetate ca fiind cele mai sigure pentru pielea sensibilă. Dar, surprinzător, dermatologii sunt de părere că numărul persoanelor care suferă cu adevărat de piele sensibilă este mai mic decât cel vehiculat, procentajul fiind de o singură cifră, după spusele lui Neal B. Schultz, cunoscut dermatolog american.
„Nu cred că există o femeie a cărei piele să nu se fi iritat vreodată de la produse cosmetice“, completează dr Andreea Cojocaru, dermatolog la Dermestetica, Dermatology&Aesthetic Center. Iar asta nu constituie o piele sensibilă. Atunci, ce înseamnă? Experţii diagnostichează pielea sensibilă eliminând, mai întâi, alţi factori care o pot supăra. Sensibilă sau nu, citeşte mai departe sfaturi de calmarea pielii, care nu te vor lăsa cu faţa roşie.
Piele sensibilă sau exces de cosmetice?
Alergiile. „Când pielea unui pacient reacţionează la fiecare produs pe care îl foloseşte, se pot recomanda şi teste alergologice“, spune dr Cojocaru. Dacă ingredientul la care eşti alergică se găseşte în multe produse de îngrijire, ai toate şansele să interpretezi greşit reacţia de mâncărime şi înţepături frecvente ale pielii. Chiar şi medicii le pot confunda. Cum să faci diferenţa: dacă ai o alergie, chiar şi o cantitate infimă din acel ingredient este suficientă pentru a cauza o reacţie, în timp ce pielea sensibilă poate, adesea, tolera o substanţă iritantă în doze mici.
Excesul de produse cosmetice. Dacă un pic este bun, atunci mai mult trebuie să fie şi mai bun, aşa-i? „Nu-i adevărat“, ne avertizează dr Cojocaru. Folosirea exagerată a scruburilor, peelingurilor chimice pen tru acasă sau a bureţilor şi periilor pentru exfoliere şi combinarea mai multor ingrediente antirid, precum a acizilor alfahidroxilici cu retinoizi, conduce la descuamarea exagerată a stratului cornos şi la o posibilă reacţie iritativă. Spre deosebire de sensibilitatea adevărată, aceasta este uşor de tratat. E suficient să nu mai exagerezi. Optează pentru o îngrijire blândă, cu o soluţie de curăţare delicată şi o cremă hidratantă, şi pielea ta va reveni la normal în mai puţin de o săptămână. Soluţiile de curăţare cu consistenţă fluidă sunt ideale pentru pielea grasă/mixtă, iar acelea cremoase sunt potrivite tenului uscat. Clăteşte întotdeauna cu apă călduţă şi îndepărtează excesul de apă, cu un prosop moale, prin tapotare. Nu ai nevoie de loţiune tonică; chiar şi loţiunile fără alcool pot fi prea dure pentru pielea sensibilă. Majoritatea dermatologilor recomandă game de produse care nu irită pielea şi nu au parfum. Citeşte etichetele şi alege produse recomandate de dermatologi.
„Termenul «hipoalergenic» arată că producătorul a făcut tot posibilul pentru a înlătura substanţele alergenice şi iritante din produse. Deci este mai puţin probabil ca un produs hipoalergenic să irite pielea, dar nu imposibil“, spune dr Cojocaru. Apoi, încet, reintrodu soluţiile de exfoliere în rutina ta (ţi le recomandăm pe cele cu acizi din fructe sau acid lactic) şi foloseşte-le moderat (o dată pe săptămână, dacă ai tenul gras, şi o dată la două săptămâni, în cazul pielii uscate). Pentru că nu există nişte indici bătuţi în cuie despre cât de mult este prea mult, pielea îţi va oferi întodeauna semne, precum uscarea bruscă sau sebumul excesiv, furnicături, arsuri sau roşeaţă.
Pielea uscată. Ca într-un scenariu clasic, pielea uscată şi sensibilitatea merg mână-n-mână. „Persoanele cu pielea uscată au o barieră de protecţie mai slabă, ceea ce înseamnă că stratul protector al pielii nu îşi face bine treaba“, explică dr Cojocaru. Întăreşte o barieră subţire cu creme emoliente, ce conţin silicon, dimethicone sau ceramide, şi caută, de asemenea, produse cu agenţi de hidratare, precum acidul lactic sau cel hialuronic – ingredient ce repară bariera de apărare a pielii. Noaptea, alege produse hidratante, cu efecte de curăţare a pielii. Poţi încerca unul cu ceramide, ce are efect de regenerare. Împotriva ridurilor, alege creme pentru piele sensibilă, ce conţin retinol, unul dintre cele mai eficiente ingrediente antirid. Aplică-le de două ori pe săptămână, pentru început, iar apoi de trei ori. Dacă îţi provoacă iritaţii, alege creme cu peptide, ingrediente antirid mai delicate cu pielea. Pentru reducerea imperfecţiunilor, aplică tratamente antiacnee cu o concentraţie de acid salicilic de maximum 2 % (foloseşte-le o dată pe zi dacă sunt loţiuni-creme şi de două ori, în cazul soluţiilor de curăţare). Ia în considerare şi suplimentele cu acizi graşi Omega 3 şi vitamina D, cruciale pentru regenerarea pielii. Şi să nu uităm că, atunci când emoţiile o iau razna, pielea se comportă ca un copil bosumflat. Neuropeptidele, care determină reacţi- ile pielii, sunt, parţial, de vină. Studiile au arătat, de asemenea, că stresul cauzează evaporarea apei din piele.
„Odată ce stratul exterior de piele devine deshidratat, spaţiile ce se formează între celule permit accesul substanţelor iritante. Chiar şi persoanele care au tenul normal, sănătos, pot observa că dintr-o dată cremele lor obişnuite le irită pielea. Dar este ceva temporar“, explică dr Cojocaru.
Afecţiunile pielii. Roşeaţa sau iritaţiile, care rămân pe faţă câteva săptămâni sau chiar luni, apoi dispar o perioadă, pot fi, de asemenea, simptome ale rozaceei. „Mi se întâmplă adesea ca un pacient să îmi spună că are pielea sensibilă, apoi să mă uit cu atenţie şi să observ vase de sânge sparte, care sunt asociate cu rozaceea“, spune dr Cojocaru. Rozaceea se mai manifestă şi prin leziuni inflamatorii sau iritarea ochilor. Lăsate netratate, simptomele se agravează în timp, aşadar, dă fuga la doctor imediat ce apar – e posibil să ai nevoie chiar de antibiotice. Evită fumatul, vinul roşu, mâncarea picantă şi temperaturile extreme. Deşi nu există niciun leac definitiv, să găsesc tratamente, eliberate fără prescripţie medicală, ce conţin bisabolol sau licochalcone, care ajută la reducerea petelor roşii şi a inflamaţiilor.
Menţine-ţi pielea fericită stând departe de suspecţii obişnuiţi din spatele iritaţiilor: Parfumul
Ce îţi desfată mirosul îţi poate afecta pielea. „Parfumul este substanţa alergică numărul 1 din cosmetice“, afirmă dr Cojocaru. Exact cum auzi: aromele preferate de citrice, florale sau mentolate fac pielea să o ia razna. Prin urmare, alege produse le de îngrijire personală, dar şi pe cele de curăţat în gospodărie, fără parfum şi care au inscripţionat pe etichetă „hipoalergenic“ şi „fără formaldehide“. Dacă ţi-e greu să renunţi la parfumul preferat, urmează această regulă: aşază hainele pe pat şi pulverizează deasupra puţin parfum. Înainte de a te îmbrăca, lasă-l câteva minute să se usuce pe material. Vei preveni astfel contactul direct cu pielea – şi vei evita iritarea. Chimicalele
Din săpunuri şi soluţii de curăţare. Te lasă cu faţa curată ca oglinda, dar agenţii de curăţare precum detergenţii au efect negativ asupra pielii sensibile. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este un emulgator dur, care se găseşte în soluţiile de spălat vasele, pentru faţă şi în săpunuri; curăţă faţa de murdărie şi sebum în timp ce îndepărtează lipidele preţioase ce menţin celulele lipite între ele, ajutându-le să reziste în faţa deshidratării şi deteriorării. Unele săpunuri mai conţin şi agenţi antibacterieni de uscare, precum tetrasodium sau triclosan. Pentru că pielea sensibilă e aproape mereu uscată, săpuneala cu astfel de produse se poate termina cu mâncărimi şi cojirea pielii. În schimb, spală-te cu săpunuri create special pentru piele sensibilă sau uscată; aceste produse conţin sodium laureth sulfate (SLES), care este mult mai blând.
Din machiaj. Albastrul-ultramarin, un pigment găsit, de obicei, în fardurile de pleoape, poate fi dăunător pentru pielea sensibilă. Dacă vrei să-ţi pui ochi în evidenţă, bazează-te pe nuanţe de farduri de pleoape precum bejul sau maroul, care expun pielea la mai puţini pigmenţi chimici iritanţi. De asemenea, mica, o particulă ce reflectă lumina, cu proprietăţi chimice, ce se găseşte în machiajul mineral şi în pudrele bronzante, poate fi una dintre cauzele mâncărimilor. Un alt vinovat este oxiclorura de bismut, un ingredient ce evidenţiază sclipiciul, cunoscut a provoca înţepături. Din păcate, aceste ingrediente se găsesc în produse pe care noi le aplicăm agresiv, prin frecare cu pensula, ceea ce exacerbează iritaţia, prin presarea produsului adânc în pori. Alege blush-uri lichide, farduri şi fonduri de ten care nu se aplică cu pensula.
Mediul înconjurător. Zilele însorite nu sunt cea mai mare binecuvântare pentru pielea sensibilă. Chiar şi o cantitate mică de raze UV poate sensibiliza pielea. Lumina ultraviolet modifică proteinele din piele, ceea ce deteriorează celulele şi cauzează reacţia de roşeaţă şi înţepături, numită fotosensibilitate. Pentru a o preveni, dr Cojocaru recomandă protecţie obligatorie cu creme cu ecran solar, ce conţin oxid de zinc sau dioxid de titanium (prietenoase cu pielea fragilă), indiferent că plouă sau e soare. Din nefericire, zilele întunecate de iarnă nu ne feresc de pro-bleme. Aerul rece şi uscat şi vântul răpesc apa din piele şi-i grăbesc deshidratarea. „Toamna şi iarna provoacă haos asupra pielii, din cauza umidităţii scăzute“, spune dr Cojocaru. Aplică produse hidratante imediat după baie, pentru a le maximiza absorbţia, şi reaplică-le de-a lungul zilei dacă simţi nevoia.
3 certitudini despre pielea sensibilă
• Nu este o afecţiune care apare pe neaşteptate. „Pielea sensibilă adevărată este, de regulă, ceva ce ai avut întodeauna“, spune dr Cojocaru. • Erupţiile sunt frecvente. Pielea sensibilă este adesea iritată de multe produse de îngrijire obişnuite. „Nu este anormal să simţi o senzaţie de arsură după ce ai aplicat pe piele un produs puternic, cu acizi alfahidroxilici, dar dacă înţepăturile urmează după ce ai aplicat cea mai delicată cremă cu extract de castravete, este posibil să ai o problemă de sensibilitate“, explică dr Cojocaru. • Este genetică. Dacă pielea mamei tale se înroşeşte foarte des, ca şi cum ar lua foc, este posibil ca ea să-ţi predea… torţa şi ţie. Deloc surprinzător, aceleaşi persoane care se ard uşor la soare sunt predispuse la sensibilitate. Asta nu înseamnă însă că cei cu pielea închisă nu pot fi sensibili!