“Mi se încarcă faţa îngrozitor, îmi apar puncte negre, iar să maschez porii dilataţi îmi este imposibil”. Nu de puţine ori aud aceste cuvinte şi foarte multe persoane, femei şi bărbaţi, se confruntă cu astfel de probleme ale tenului, extrem de deranjante, mai ales că acum, în perioada călduroasă, îşi vor face mai evidentă apariţia. Cum scăpăm de ele? Ce este indicat să facem şi ce nu? Haideţi mai intâi să vedem…de ce apar! De ce se formează porii dilataţi
Îngrijirea defectuoasă a tenului şi dereglările hormonale sunt principalele cauze ale porilor dilataţi!
Porii sunt de fapt deschideri ale canalelor excretoare ale glandelor sebacee la suprafaţa pielii, care descarcă aici un ulei cu rol protector împotriva variaţiilor de temperatură, a bacteriilor şi a noxelor din mediul înconjurător. Activitatea glandelor sebacee nu este anormală decât în situaţia în care, datorită dereglărilor apărute la nivelul pielii, au o activitate crescută şi produc mai mult sebum decât este necesar, fiind nevoite să îl elimine la suprafaţa pielii, printr-un por mai dilatat. Aşa apare aspectul acela neplăcut de coajă de portocală.
Dacă acestor factori se asociază şi un deficit de descuamare a pielii, atunci apariţia acneeei este iminentă. Cantitatea mare de celule moarte care nu se poate elimina sau aplicarea produselor cosmetice care blochează eliminarea sebumului determină multiplicarea bacteriilor de la suprafaţa pielii, apărând astfel inflamaţia şi acneea.
În unele situaţii, sebumul prezent la nivelul porilor se oxidează la contactul cu aerul, formându-se punctele negre sau comedoanele.
Cum scapăm de porii dilataţi?
Încercările de până acum de aplicare a băilor de aburi şi de extracţie a punctelor negre prin manevre manuale au dus, în multe cazuri, la apariţia cicatricilor la nivelul pielii. Mai mult, prin aceasta manevră nu se elimină decât dopul existent la suprafaţa pielii, lăsând loc apariţiei altuia la scurt timp.
Loţiunile tonice sau aplicarea unor soluţii care usucă pielea este de asemenea insuficientă şi chiar exagerată prin faptul că, eliminând în exces cantitatea filmului lipidic protector, se declanşează o activitate mult mai susţinuta a glandelor sebacee, care detecteaza o piele mai uscată decât de obicei. CITEŞTE CONTINUAREA AICI, PE BLOGUL DANEI!