Ştii care sunt cei mai bine cotaţi designeri români pe piaţa de modei internaţionale? În cazul în care nu, află cum au reuşit designeri ca Venera Arapu, Ingrid Vlasov, Răzvan Ciobanu …
… Corina Vlădescu şi Maria Lucia Hohan să cucerească publicul internaţional prin colecţii vestimentare create pe meleaguri româneşti!
Cu toţii ne amintim momentul de mândrie în care Doina Levintza a fost invitată la New York pentru a îşi prezenta colecţia în cadrul „7th on Sixth” – Săptămâna Modei de la New York, alături de designeri celebri printre care şi faimoasa Donna Karan.
În plus, în urmă cu trei ani, Doina Levintza era creatoare oficială a ţinutelor cu care Principesa Margareta se prezenta la balurile şi dineurile europene!
Cel mai prestigios designer român peste hotare rămâne Cătălin Botezatu, sau cum l-a numit revista germană „Der Stern” în 2005, „Ţarul modei româneşti”. Periplul acestuia în moda internaţională începe în 1999, când Cătălin Botezatu a facut prima şedinţă foto şi prezentare de modă peste hotare, la Amir Palace din Tunisia.
În 2002 designerul român este invitat la celebra „Milano Fashion Week”, unde prezentarea colecţiei sale închide evenimentul, imediat după show-ul casei de modă Versace.
Urmează invitaţii la Monte Carlo, Cannes, Bali, Veneţia şi Paris, unde colecţia sa „Chicago” este prezentată pe scena celebrului cabaret Moulin Rouge, în 2005.
Tot în 2005, alte două publicaţii celebre, „Deutsche Welle” şi „Financial Times” vin în România pentru un interviu cu creatorul de modă care reprezintă ţara şi canalul de ştiri EuroNews difuzează un reportaj despre activitatea acestuia.
Creaţiile semnate Cătălin Botezatu au în continuare mare succes în Grecia, Italia, Indonezia, Sri Lanka, Malta. În cadrul festivalului „Modalivemediteraneo 2006” Botezatu este premiat drept „Cel mai bun creator de modă din Europa de Sud Est”.
Anul acesta Cătălin Botezatu a participat cu colecţiile sale uimitoare la New York Couture Fashion Week, Carribean Days – Jamaica, Miss World Tourism – Malta, şi în ultimele luni la San Tropez, în cadrul unor evenimente mondene exclusiviste!
Un alt designer român foarte apreciat în afara ţării este Venera Arapu, a cărei colecţie „Mange-Tout”, o linie cu ţinute tinereşti, pline de culoare şi prospeţime, s-a bucurat de mare succes în Japonia.
„Asiaticii nu sunt oameni pe care noi i-am caracteriza drept frumoşi, nefiind preocupaţi de alegerea vestimentaţiei astfel încât să-ţi pună în valoare atributele fizice, ci de una care să atragă atenţia asupra ta. Ei iubesc foarte mult culoarea şi sunt exuberanţi din punct de vedere vestimentar. Acestea sunt şi caracteristicile colecţiei mele: culoare şi veselie”, declara creatoarea de modă.
După Venera Arapu, primul designer din România care a prezentat o colecţie la Paris Fashion Week acum 10 ani, a fost rândul lui Ingrid Vlasov să fie invitată specială a Camerei Sindicale de Haute Couture.
Criticii de modă francezi au spus despre colecţia acesteia că „are multă trasparenţă care lasă să se întrevadă o muncă în broderie excepţională”.
Prima defilare de modă semnată Ingrid Vlasov la Paris a adus pe podium ţinute inspirate din motivele iilor tradiţionale, dar şi din operele celebrului sculptor Brâncuşi.
„Întreaga prezentare a ieşit foarte bine. Eu am văzut vreo 30 de show-uri la Festival şi pot să spun că acela al lui Ingrid se situează printre cele mai bune”, a declarat criticul Alin Gălăţescu pentru Evenimentul Zilei referitor la creaţiile designerului român.
Răzvan Ciobanu are boutique-uri deschise in Miami, Irlanda, Kuweit şi Arabia Saudita, unde sunt puse în vânzare atât creaţii prêt-a-porter, cât şi de lux aparţinând colecţiei promovate în acest an, Preciouss.
Produsele din linia de serie a colecţiei Preciouss au preţuri între 120 şi 350 de lei.
Alte două tinere creatoare de modă autohtone cu mare succes în modă pe plan internaţional sunt Corina Vlădescu şi Maria Lucia Hohan. Corina Vlădescu s-a bucurat de o vară plină de evenimente pe plan profesional.
Ea a fost invitată la târgurile de modă din Londra – salonul „Who’s Next” – şi Paris – salonul „Rendez- Vous Paris Femmes” – ca expozant şi a fost „wardrobe assistant” cu ocazia concertului Madonna în România.
„Pentru noi a fost foarte bine în afară. O să repetăm experienţa. Am avut comenzi încă din prima zi, la primul târg la care am participat”, a declaratCorina Vlădescu.
Corina ne-a povestit că au existat cumpărători uşor mai sceptici cu privire la noile nume venite la târgurile de profil, care după un timp de documentare, au plasat comenzi. Piese din noua colecţie Corina Vlădescu pentru primăvară-vară 2010 apar în magazine din Anglia, Franţa, Japonia, Argentina, Liban, Noua Zeelandă începând cu ianuarie 2010. Maria Lucia Hohan s-a lansat la Paris, însă creaţiile sale au fost apreciate şi în alte capitale ale modei: New York, Londra, Atena, Dubai, Tokio sau Copenhaga.
Magazinul său online ajută la extinderea zonei în care linia MLH este apreciată şi vândută.
Există şi cazuri în care evoluţia s-a concentrat într-un alt sens. Adrian Oianu s-a lansat ca designer talentat în afara ţării.
El a creat colecţii pentru Tween&Damat Turcia, Liz Claiborne DKNY Jeans şi a revenit în România încununat de succes.
În 2004, designerul a pus bazele unui atelier/showroom şi continuă să se promoveze la nivel local.
Colecţiile sale sunt compuse din 40 – 45 de piese unicat, care sunt discret promovate în marile oraşe ale ţării, pentru o clientelă aleasă, din care fac parte şi Mihaela Rădulescu sau Malvina Cervenschi.