De ce ar trebui să te dai cu SPF în fiecare zi. Cum, unde şi când să aplici crema de protecţie solară?

.

Având în vedere că este, probabil, cel mai esențial pas din rutina ta de îngrijire a pielii, precum și unul dintre cele mai recomandate produse de dermatologi și esteticieni, există încă multă confuzie și dezinformare în jurul cremei de protecție solară. De ce ar trebui să te dai cu SPF în fiecare zi? Cum, unde şi când să aplici crema de protecţie solară?

De ce ar trebui să te dai cu SPF în fiecare zi?

Experții în îngrijirea pielii laudă SPF-ul ca unul dintre cele mai eficiente ingrediente anti-îmbătrânire, cu beneficii care variază de la estomparea hiperpigmentării până la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi care contribuie la degradarea colagenului. Și mai important, aplicarea corectă a cremei de protecție solară poate face toată diferența în prevenirea daunelor pe termen lung și serioase, cum ar fi cancerul de piele.

Este întotdeauna o idee bună să înțelegi cum funcționează ingredientele pe care le folosești, dar în cazul cremei de protecție solară, acest lucru este deosebit de important pentru a înțelege cum să o aplici și să o folosești corect, făcând-o astfel mai eficientă. Acest lucru este esențial atunci când există atât de multe mituri și mistere în jurul protecției solare și a aplicării SPF-ului.

Cât de des ar trebui să folosești SPF?

Dacă te întrebi dacă trebuie să porți SPF chiar și iarna sau în zilele înnorate, răspunsul este da. Razele UV reprezintă principala cauză a îmbătrânirii premature, iar razele UV sunt prezente tot timpul, așa că, dacă nu vrei să îmbătrânești mai repede decât ar fi natural, trebuie să porți SPF în fiecare zi, indiferent de vremea de afară.

Dacă ești reticent să adaugi încă un pas în rutina ta de îngrijire a pielii, medicii dermatologi sugerează să privești aplicarea SPF-ului ca pe un obicei zilnic, la fel ca periajul dinților.

Care este nivelul optim de SPF de folosit?

Pentru că majoritatea oamenilor nu aplică suficientă cremă de protecție solară, ideal este de folosit cel 50+. Dacă experiențele tale anterioare cu cremele solare groase și albicioase te împiedică să alegi un factor 50, gândește-te din nou. În ultimii ani, inovațiile în formulele și ingredientele produselor de îngrijire a pielii au adus pe piață o nouă generație de creme de protecție solară. Cremele solare moderne sunt ușoare, hidratante și de fapt, plăcute la utilizare.

Cât de mult SPF ar trebui să folosești?

Există multă dezinformare despre câtă cremă de protecție solară să aplici. Pentru față, cantitatea corectă este de aproximativ un gram, adică puțin sub un sfert de linguriță. Dacă aplici pe față, gât și urechi, folosește o jumătate de linguriță. Aplică o linguriță pe fiecare membru și câte una pentru partea din față și din spate a trunchiului. Iar pentru întregul corp, asta înseamnă 6-7 lingurițe.

Citeşte şi: Cum „ștergi” 10 ani de pe chip cu ajutorul machiajului. Sfaturile experților

Citeşte şi: Mirela Vescan, despre tendinţele în machiaj pentru 2024! Ce părere are despre trendurile de pe TikTok: „Unele bat câmpii”/ Exclusiv

Care este cea mai bună metodă de aplicare a SPF-ului?

Așa cum majoritatea make-up artiştilor ar recomanda aplicarea fondului de ten în mai multe straturi subțiri pentru a obține cea mai bună acoperire, aceeaşi tehnică este recomandată şi atunci când vine vorba de aplicarea cremei de protecție solară. Iar acest lucru se datorează faptului că două straturi subţiri se usucă mai bine şi este mai puţin probabil să fie şters de transpiraţie sau de haine.

Care sunt cele mai bune formulări de SPF?

În prezent, pe lângă cremele SPF tradiționale, există și seruri, spray-uri, bețișoare și chiar pudre de protecție solară, care pot fi utilizate pentru a aplica protecție solară peste machiaj sau în zone greu de accesat, cum ar fi urechile și scalpul. Potrivi medicilor dermatologi, spray-urile, bețișoarele și pudrele sunt recomandate doar pentru retușuri, iar pentru o aplicare totală, este recomandată o loţiune.

Citeşte şi: 4 moduri în care poţi scăpa de celulită într-o singură lună! Sfaturi eficiente de la specialist

Ar trebui să reaplici SPF pe parcursul zilei?

Cele mai puternice raze UN sunt între orele 10 și 14. Astfel că dacă ai aplicat crema de protecție solară la ora 7 dimineața, aceasta nu va forma un strat perfect uniform până la ora 14, deoarece pielea noastră produce sebum și transpirație și pentru că ne atingem fețele şi aşa ajungem să avem goluri în acoperire, făcând pielea noastră mai susceptibilă la daunele UV și la arsurile solare.

Astfel că SPF-ul trebuie reaplicat la două ore după ştergere, înot sau după ce ai transpirat pentru a menţine factorul de protecţie iniţial pe parcursul zilei.

Dacă te afli în lumina directă a soarelui şi în lunile cu indice UV maxim, SPF-ul ar trebui reaplicat la fiecare doua până la trei ore.

Poți aplica SPF peste machiaj?

Dacă nu porți machiaj, aplicarea SPF-ului este relativ uşoară, dar pentru cele care poartă machiaj, medicii dermatologi recomandă utilizarea bețișoarelor și spray-urilor care sunt special concepute pentru a fi aplicate peste machiaj. Dacă nu beneficiezi de astfel de SPF-uri, atunci poţi tampona cu o dischetă demachiantă câteva puncte de protecţie solară deasupra machiajului.

Cum ar trebui să aplici SPF pe scalp și buze?

Scalpul și buzele noastre sunt adesea zone uitate care au nevoie de protecție solară la fel de mult ca restul pielii noastre – dacă nu chiar mai mult. Iar asta pentru că scalpul este direct expus la soare, iar în cazul buzelor pentru că pielea de pe ele este foarte subțire și delicată.

Deși există câteva produse SPF special create pentru a proteja scalpul, achiziționarea unei noi categorii de produse nu este neapărat esențială. Pentru scalp, poți aplica ușor o cremă de protecție solară obișnuită pe cărare, iar pentru buze este recomandat să te asiguri că balsamul tău de buze conține SPF și să aplici o cantitate mare de fiecare dată – cu reaplicări frecvente pe parcursul zilei.

SPF-ul usucă pielea?

În trecut, formulele de cremă de protecție solară aveau o textură extrem de uscată şi cretoasă, ceea ce a dus la concepții greșite că SPF-ul usucă pielea. Acest lucru nu este deloc adevărat, și în prezent există multe formule hidratante de SPF care protejează și hidratează simultan pielea. Practic, totul ține de găsirea formulei și texturii care funcționează cel mai bine pentru tipul tău de piele.

Este SPF-ul potrivit pentru pielea grasă și predispusă la acnee?

De asemenea, există la fel de multe mituri despre SPF că ar contribui la pielea grasă, la înfundarea porilor şi la erupţii cutanate. Din nou, multe dintre aceste concepții greșite se bazează pe experiențele oamenilor cu cremele solare din trecut, iar potrivit dermatologilor, utilizarea cremei de protecție solară va ajuta de fapt la reducerea grăsimii pielii.

Utilizarea corectă a cremei de protecție solară este esențială pentru menținerea sănătății pielii și prevenirea îmbătrânirii premature și a afecțiunilor grave precum cancerul de piele. De la alegerea formulei potrivite pentru tipul tău de piele până la aplicarea corectă și frecventă a produsului, fiecare pas contribuie la eficacitatea protecției. Înțelegerea și aplicarea acestor sfaturi te vor ajuta să maximizezi beneficiile SPF-ului și să îți păstrezi pielea sănătoasă și protejată pe termen lung. Asigură-te că folosești SPF în mod constant și corect, indiferent de condițiile meteo, și că respecți indicațiile de reaplicare pentru a menține protecția optimă pe parcursul zilei.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton