Ridurile marionetă sunt liniile verticale care se formează în colțurile gurii și se extind în jos către bărbie, dând adesea un aspect trist sau supărat feței. Ele apar, de regulă, după vârsta de 30 de ani, dar sunt și cazuri în care devin vizibile chiar mai devreme. Medicul chirurg estetician Iancu Morad a explicat de ce apar aceste riduri și dacă sunt șanse să le corectăm fără a apela la intervenții invazive.
Cuprins
Cuprins
De ce apar ridurile marionetă după 30 de ani
După vârsta de 30 de ani, femeile, dar și bărbații, se confruntă cu riduri marionetă, liniile care apar în jurul gurii și bărbiei.
„Ridurile marionetă apar ca rezultat al pierderii elasticității pielii și al volumului, dar și al gravitației și mișcărilor repetate ale feței. Liniile marionetă pot începe să apară de la vârste variabile, în funcție de mai mulți factori individuali și de stilul de viață. În general, aceste riduri pot deveni vizibile începând cu vârsta de 30-40 de ani, dar există și cazuri în care pot apărea mai devreme sau mai târziu”, a afirmat medicul estetician Iancu Morad.
Potrivit acestuia, printre cauzele apariției acestui tip de riduri se numără pierderea colagenului și a elastinei, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
„De asemenea, sunt și cauze motorii, aceste linii fiind accentuate de expresiile faciale repetate, cum ar fi zâmbetul sau râsul. Radiațiile ultraviolete ale soarelui pot deteriora, la rândul lor, colagenul și elastina din piele, accelerând procesul de îmbătrânire și contribuind la formarea ridurilor”, a explicat medicul estetician.
Citește și: Carmen Negoiță, de urgență la medicul estetician înainte de Asia Express 2024. Ce intervenții și-a făcut
Fumatul unul dintre factorii care duc la apariție ridurilor
Un alt factor care duce la apariția ridurilor marionetă este fumatul.
„Dacă mai și fumăm, agravăm exponențial situația. Fumatul afectează circulația sângelui în piele și reduce aportul de nutrienți esențiali, iar mișcările repetitive ale buzelor în timpul fumatului pot accentua ridurile marionetă. Nu în ultimul rând, avem și factori genetici, unele persoane fiind mai predispuse la formarea ridurilor marionetă, și factori ce țin de alimentație și stil de viață. O dietă săracă în nutrienți, deshidratarea, lipsa somnului și stresul pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția ridurilor”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Citește și: Cauza îmbătrânirii premature. Cum să arăți mai tânără fără să ajungi la medicul estetician
Citește și: 6 metode prin care ne reparăm tenul la începutul toamnei. Recomandările medicului estetician
Specialistul a explicat că acest tip de riduri este greu de corectat doar cu ajutorul cremelor și produselor cosmetice de îngrijire și este nevoie să se acționeze din interior, în cabinetul medicului.
„De cele mai multe ori, singura soluție eficientă este de a acționa din interior și să umplem șanțurile formate cu o cantitate mică de acid hialuronic. Acidul hialuronic este o substanță naturală prezentă în piele, cunoscută pentru capacitatea sa de a reține apa și de a adăuga volum. Fillerele injectabile cu acid hialuronic pot umple liniile marionetă, reducând adâncimea acestora și conferind un aspect mai neted și mai tineresc pielii. (…) Este important să consultăm un medic cu experiență, care folosește substanțe de foarte bună calitate, acreditate, pentru a determina cel mai potrivit tratament, în funcție de nevoile individuale și de severitatea ridurilor marionetă”, explică medicul chirurg estetician Iancu Morad.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare septembrie 4, 2024 5:27 pm