Cum spargi corect un coş ca să nu-ţi ramână cicatrice

.

Se spune că nu e bine sa spargi un coş. Pe de altă parte, nici să stai cu el pe faţă câteva zile nu e bine pentru psihicul tău. Învaţă cum să spargi corect un coş şi cum să îngrijeşti pielea ca să nu ramâi cu cicatrici.

Specialista în cosmetică Paula Begoun, cunoscuta în SUA drept „the cosmetic cop”, îţi spune de ce e bine să spargi un coş, când trebuie să-l spargi şi mai ales cum să o faci corect ca să nu ramâi cu semne.

De ce e bine sa spargi coşurile

Probabil ai auzit şi tu că nu e bine să-ţi spargi cosurile. Dar cine se poate abţine? Când ai un coş mare si inflamat nu e nici plăcut, nici sănătos să rămâi cu el pe faţă. Dacă îl spargi, inflamaţia se reduce într-un timp mai scurt, pielea se vindecă mai repede, iar riscul să te alegi cu cicatrici este mai mic. Ca să nu mai spunem că o simplă pată roşie arată totuşi mai bine şi e mai uşor de ascuns decât un coş mare, imflamat, umflat şi cu vârf alb.

Când e bine sa spargi un cos

Ca să nu-ţi chinui pielea inutil şi să nu-ţi provoci răni şi cicatrici, trebuie să ştii când să spargi un coş. În general, acesta e gata de spart atunci când există un vârf alb vizibil. Paula Begoun te sfătuieşte să laşi coşurile în pace atunci când ai acnee chistică, adică ai umflaturi roşii, fără vârf alb, infecţia fiind undeva sub piele.

Cum spargi corect un coş

În primul rând trebuie să ştii că nu e bine să-l storci prea dur, să-l înţepi cu acul sau alte lucruri care pot provoca răni şi cruste pentru că te poţi alege cu cicatrici sub formă de „gropiţe”.
Iată sfaturile Paulei Begoun pentru eliminarea corectă a unui coş.
1. Ai nevoie de un instrument special pentru coşuri. Se numeşte tircomedon, arată ca în poza de mai jos şi se găseşte la preţuri destul de mici la magazinele de cosmetice.
Cum spargi corect un coş ca să nu-ţi ramână cicatrice
2. Înainte de a începe operaţiunea, spală-te pe faţă cu apă călduţă. Apa nu trebuie să fie nici rece, nici fierbinte, pentru că va înrăutăţi inflamaţia. Când îţi speli faţa foloseşte un burete de baie curat sau un prosop pentru a-ţi masa uşor pielea – astfel elimini celulele moarte.
3. Şterge faţa uşor cu un prosop curat. Pielea nu trebuie să fie udă atunci când spargi coşurile.
4. Ia tircomedonul, aşază-l cu gaura pe vârful coşului şi apasă uşor, apoi mişcă-l, aşa încât să apeşi pe toată suprafaţa coşului. Repetă de câte ori e necesar. Nu uita că nu trebuie să apeşi prea tare, altfel te vei alege cu o rană, care va formă o crustă şi apoi o cicatrice.
5. După extracţie, aplică pe locul respetiv un produs cosmetic pe bază de benzoyl peroxid sau acid salicilic. Aceste substanţe reduc inflamaţia şi dezinfectează locul respectiv.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton