Îți dorești un păr sănătos care să nu teacă neobservat, dar nu ai întotdeauna timp să te ocupi de el? Dacă îți dorești ca firele rebele să se estompeze și părul să capete un aspect catifelat și să nu se rupă cu ușurință, primele schimbări trebuie să înceapă cu dieta ta.
În primul rând nu trebuie să uiți de fier și de proteine. Dacă nu mănânci corect sau suferi de deficiențe, primele probleme se văd se văd la nivelul scalpului. Pe lângă asta, nu uita să adoți și aceste măsuri!
Fierul și proteinele, necesare pentru un păr frumos
Încearcă să alegi alimente bogate în fier, cum ar fi legumele, peștele, semințele de dovleac, fasolea, năutul, soia și cerealele. Medicii sugerează să consumăm aproximativ 12 mg de fier pe zi. Ai nevoie și de proteine pentru că acestea îți întăresc părul. Include în meniu brânză, lapte, soia, linte, mazăre, quinoa și iaurt, pentru că sunt produse bogate în aminoacizi.
Sfaturi pentru un păr sănătos de la care nu trebuie să te abați
1.Este normal să pierzi între 100 și 150 de fire de păr pe zi, așa că nu te panica când vezi o grămadă mică pe gresie.
2. Piaptănă părul ud cu grijă, deoarece este fragil și predispus la rupere. Optează pentru un pieptene cu dinți lați și încearcă să îl netezești de la rădăcină până la vârf
3.Tunde părul la fiecare câteva săptămâni pentru a scăpa de acele vârfuri despicate, care își schimbă culoarea și sunt aspre. Taie părul la 6 – 8 săptămâni pentru a evita ca vârfurile despicate să crească din nou.
4. Nu îți spăla părul în fiecare zi și de fiecare dată când o faci aplică puțin balsam pe vârfuri. Încearcă să utilizezi aceeași marcă de șampon și balsam.
6. Spre deosebire de etichetele de pe spatele produselor alimentare, cele care se află pe sticlele de șampon sunt în mare parte lăsate necitite. În ultimii câțiva ani, s-a pus mult accent pe sulfatul din șampoane. Ce sunt sulfații? Ele sunt motivul pentru care șamponul tău face spumă din belșug. Îți curăță scalpul și părul, îndepărtând murdăria. Dar unii cercetători sugerează, de asemenea, că îți dezbracă părul de uleiuri esențiale.
Acestea sunt, de asemenea, motivul pentru te ustură ochii când șamponul curge pe partea laterală a feței. Dacă simți orice fel de iritație la nivelul scalpului sau ți se pare că ai părul uscat, încearcă să îți achiziționezi un șampon care nu conține sulfați.
7. Dacă ai părul uscat, atunci cel mai bine este să eviți vopsirea. Cu toate acestea, dacă nu poți rezista unei nuanțe superbe, utilizează lămâie, ceai de mușețel sau miere, deoarece te pot ajuta să îți schimbi nuanța părului. Poți adăuga suc de lămâie în apă și îl poți pulveriza pe păr atunci când pleci. Poți clăti părul cu ceai de mușețel după ce îl speli cu șampon sau poți adăuga miere în apa pe care o folosești pentru a-ți spăla părul, conform NDTV Food
Balsamul, o necesitate pentru păr sănătos
Chiar dacă îți îngrijești părul după fiecare spălare, nimic nu funcționează la fel de bine ca un balsam lăsat să acționeze în profunzime. Din când în când, spală părul cu șampon, stoarce apa suplimentară din el și apelează la un prospop pentru uscare. Apoi ia cantități generoase de balsam și aplică la rădăcina părului tău.
Folosește un pieptene cu dinți lați pentru a te asigura că balsamul ajunge peste tot. Acum, prinde părul și lasă să acționeze timp de 10 minute. Desprinde părul și clătește bine. Acum te poți bucura de un păr neted și mătăsos.
Măști pentru acasă pentru păr sănătos
Avocado și ulei de mentă. Avocado este cremos și este poate singurul fruct care combină proteinele cărnii, grăsimea untului, vitaminele și mineralele legumelor verzi și are o aromă de nucă. Pasează avocado, adaugă o picătură sau două de ulei de mentă și aplică această mască pe păr. Lăsă această soluție timp de 15-20 de minute și spală.
Ulei de măsline, ulei de cocos și ou. Aceasta este masca supremă pentru creșterea rapidă a părului. Se încălzesc două linguri de ulei de cocos, se lasă să se răcească, se adaugă un ou sau două și două linguri de ulei de măsline și se aplică.
Uleiul te poate ajuta mai mult decât crezi
Un balsam poate face minuni pentru părul tău, dar uleiul îi oferă anumite minerale, vitamine și acizi grași esențiali care nu doar că îți întăresc rădăcinile, ci și îmbunătățesc sănătatea generală a părului.
Uleiul de cocos este cel mai recomandat de către experți. Îți poate proteja părul de deteriorarea soarelui, de mătreață și poate elimina acumularea de sebum din foliculii de păr, accelerând creșterea. De asemenea, poți fierbe câteva frunze de curry în ulei de cocos. Apoi strecoară se aplică. Puteți folosi și flori de hibiscus în loc de frunze de curry.
Dacă ai probleme cu căderea părului, atunci uleiul de măsline te poate ajuta să câștigi pariul. Uleiul de măsline cu miere și scorțișoară pudră. Masează această pastă pe scalp, lasă să acționeze 15 minute și spală.