Cum îţi influenţează somnul pielea

.

Exceptând faptul că este esenţial pentru buna funcţionare a organismului uman, somnul ne influenţează în mod direct şi sănătatea, şi aspectul pielii.
În timpul somnului, organismul nostru se reface după toate procesele de peste zi, iar aceste transformări au loc la nivel celular, inclusiv la nivelul celulelor pielii. Ca să îţi faci o idee mai bună, lipsa somnului duce la deshidratarea pielii, la diverse afecţiuni şi poate duce şi la moarte, prin epuizare.

Tocmai de aceea este important să ne odihnim suficient – pentru ca organismul nostru să aibă timp să se refacă, în fiecare zi. Fără acest repaus obligatoriu, corpul nostru nu ar mai putea funcţiona.

În plus, în ultimii ani specialiştii au început să vorbească şi despre o strânsă legătură între somn, sistemul imunitar şi piele. Somnul insuficient scade protecţia pe care ne-o oferă sistemul imunitar, fapt care duce, la rândul său, la distrugerea unui strat de la suprafaţa pielii, care menţine nivelul optim de hidratare, dar ne şi protejează de o serie de factori negativi din mediu ori de viruşi şi bacterii. Aşadar, lipsa somnului nu numai că poate provoca deshidratarea pielii, dar poate duce chiar la apariţia unor afecţiuni precum psoriazis, eczeme ori dermatite.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, iar dacă nu avem grijă de ea, nu ne putem aştepta nici să arătăm bine. Să nu uităm de faptul că, pentru a fi frumoasă, pielea depinde de colagen, iar producţia de colagen este direct influenţată de somn.

Odată pierdută elasticitatea pielii, aceasta nu îşi mai poate reveni – nici măcar cu cele mai scumpe produse de beauty. Îmbătrânirea prematură, petele de pe piele, afecţiunile pielii – toate apar ca răspunsuri ale faptului că nu ne îngrijim corect sau nu ne odihnim suficient.
Foto: femeie dormind, Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale