Epilarea cu zahăr este una dintre cele mai sigure metode pentru sănătatea pielii. Doare mai puțin decât epilarea cu ceară sau cu epilatorul și are câteva beneficii pentru care merită să o încerci acasă.
Epilarea cu zahăr este considerată o metodă blândă pentru piele și o soluție la îndemâna oricui. Nu trebuie să mai dai bani la salon, o poți face oricând acasă, iar costurile sunt minime. Trebuie doar să fii atentă la modul de pregătire a zahărului sau mai bine zis a pastei de zahăr care trebuie să fie gumată și lipicioasă.
Ce avantaje are epilarea cu zahăr acasă
Această metodă de epilare se presupune că este cea mai veche, folosită încă din Egiptul antic de către frumoasele femei ale faraonilor. Pe vremurile acelea, melasa care se obținea din trestia de zahăr era folosită pentru diverse tratamente cosmetice, inclusiv pentru îndepărtarea părului nedorit.
Cine folosește această metodă de epilare susține că este mai puțin dureroasă și că este ușor de suportat și de către persoanele mai sensibile.
Ingrediente 100% naturale
Epilarea cu zahăr acasă folosește doar ingrediente naturale: zahăr, zeamă de lămâie și apă. Fără parfum, fără substanțe sintetice care pot irita pielea. Cu pasta de zahăr ai certitudinea că folosești ingrediente care nu afectează pielea și nu vor provoca inflamații sau infecții.
Datorită faptului că zahărul se fierbe timp îndelungat, eventualele bacterii sunt distruse. Iar pasta de zahăr se folosește de obicei o singură dată pe fiecare zonă, astfel că riscul de a se înmulți bacteriile este aproape nul.
Pasta de zahăr nu frige
Pasta pe care o modelezi din zahăr se folosește la o temperatură mult mai scăzută decât ceara de epilat. Pasta de zahăr nu frige pielea și nu există niciun risc să provoace arsuri sau iritații severe. Zahărul se lipește foarte bine de firele de păr, dar nu se lipește de piele așa cum face ceara fierbinte.
O metodă eficientă
Folosită corect, pasta de zahăr smulge chiar și firele de păr mai mici și mai fragile. Nu provoacă durerea pe care o provoacă epilarea cu ceară sau epilarea cu epilatorul. Disconfortul este mai ușor de suportat, iar firele de păr smulse din rădăcină se refac mai greu, peste 6 – 7 săptămâni.
În plus, datorită faptului că pasta de zahăr nu traumatizează pielea așa cum o fac alte metode de epilare, o poți folosi a doua zi pe aceleași zone, dacă nu ai reușit să smulgi bine toate firele de păr.
Cum se pregătește pasta de zahăr
Ingredientele sunt simple: zahăr, zeamă de lămâie și apă. Mai ai nevoie de o cratiță din tablă groasă și de o spatulă curată de lemn.
500 g zahăr
50 ml apă
50 ml de zeamă de lămâie
Se pun toate ingredientele în cratiță la foc mic și se amestecă în continuu până se topesc. Se lasă zahărul pe foc până începe să capete consistența mierii și o culoare brun-aurie. Trebuie doar să ai grijă să nu se ardă.
Când pasta de zahăr devine vâscoasă, dar maleabilă ca o plastilină, este gata de folosit. Încearcă cu degetele temperatura, să nu te frigă, și începe epilarea cu zahăr în intimitatea casei tale.
Pasta de zahăr rămasă poate fi păstrată în borcane sterilizate, la temperatura camerei și poate fi încălzită la microunde când vrei să continui epilarea.
Cum pregătești pielea pentru epilarea cu zahăr acasă
Pasta de zahăr caldă poate fi folosită mult mai ușor în zonele cu piele delicată la subraț, sub buric, pe brațe, în zona inghinală și sub nas pentru a scăpa de eventualele fire rebele de deasupra buzelor.
Pielea trebuie igienizată cu apă caldă și săpun și se recomandă un duș rapid înainte de epilare pentru a deschide porii și a permite smulgerea mai rapidă a firelor de păr.
După baie, se aplică pudră de talc în zona pe care vrei să o epilezi și se îndepărtează cu un prosop. Pudra de talc usucă bine firele de păr care trebuie să se lipească în pasta de zahăr.
Se întinde pasta de zahăr cu o spatulă de lemn în sens contrar creșterii firelor de păr și se smulge imediat în sensul creșterii firelor de păr. Este tocmai invers față de epilarea cu ceară.
Resturile de pastă de zahăr se curăță ușor cu apă călduță.
Cum tratezi iritațiile minore după epilarea cu zahăr
Chiar dacă este o metodă mai blândă de epilare, și pasta de zahăr provoacă o ușoară durere și iritație în zonele unde sunt smulse mai multe fire de păr groase.
Spală zona cu apă caldă să fie pielea curată.
Pulverizează apă termală de câteva ori pentru hidratare și calmarea iritațiilor.
Aplică o compresă rece sau cu gheață. După epilarea cu zahăr, o compresă rece este suficient să calmeze orice durere.
Aplică o pastă din aspirină pisată și apă călduță. Aspirina are efect antiinflamator și calmant și se recomandă pentru zonele delicate de la subraț sau pentru zona inghinală.
Aplică un strat de tărâțe de ovăz înmuiate bine cu apă caldă pe picioare sau pe brațe, acolo unde simți să te ustură pielea mai mult.