Ce este piatra de alaun – beneficii și contraindicații

.

Piatra de alaun este adesea recomandată drept un deodorant natural eficient împotriva transpirației și mirosurilor neplăcute. Piatra de alaun este cunoscută de câteva sute de ani și apreciată pentru beneficiile pe care le are asupra pielii.

Piatra de alaun este un mineral solubil în apă, recomandat în zilele noastre drept o soluție naturală pentru a preveni mirosurile neplăcute și transpirația. Pe vremuri, însă, piatra de alaun avea cu totul alte utilizări. Ea este cunoscută încă din Antichitate, folosită pe vremuri în vopsitorii, și redescoperită în zilele noastre drept un remediu natural împotriva transpirației.

Piatra de alaun din punct de vedere chimic

Piatra de alaun este cunoscută și sub denumirea de alaun de potasiu sau cristal de alaun. Ea este un compus mineral care conține săruri de aluminiu și potasiu.

Formula chimică este KAl(SO4)2·12H2O. Aceasta înseamnă că piatra de alaun este un tip de sare dublă, care conține potasiu, aluminiu (sulfat dublu de aluminiu și potasiu), legate de 12 molecule de apă.

În industrie, diverse tipuri de alaun sunt folosite drept adezivi, agenți de înălbire sau agenți de fixare a culorilor. În industria textilă sunt folosite la prelucrarea materialelor impermeabile. În industria farmaceutică, alaunul este folosit în soluții pentru stoparea sângerărilor minore sau ca deodorant. Iar în grădinărit, alaunul este apreciat de cultivatorii profesioniști drept un bun îngrășământ pentru plantele acidofile cum sunt hortensiile.

Piatra de alaun în Antichitate

Alaunul era cunoscut și folosit din vremurile antice drept un bun fixator pentru culoarea țesăturilor și a pieilor. Așadar, alaunul era folosit în atelierele de prelucrare a pieilor de animale și a țesăturilor. Cele mai multe cariere de alaun se găseau în bazinul Mediteranei, iar minele de alaun din Siria, de lângă Damasc, erau cele mai productive în acele vremuri.

Cea mai pură piatra de alaun se extrage din deșertul Marocului, dar mai există mine în Siria, Grecia și Franța. În perioada modernă, alaunul se obține atât din cariere de suprafață sau mine, dar și prin sinteza sărurilor de potasiu și aluminiu sau prin prelucrarea unor minerale denumite alunite care au la bază tot săruri de aluminiu.

Culoare, gust și miros

Deodorantul din piatră de alaun are o culoare alb-transparentă. Sărurile de aluminiu și potasiu cristalizate sunt albe și ușor translucide.

Piatra de alaun se comercializează sub formă de bloc mineral, dar și sub formă de pudră. Ea se dizolvă în apă și ca atare se dizolvă și în transpirația de la suprafața pielii.

Această sare se folosește doar extern, la nivelul pielii. Are un gust ușor sărat și acru, iar mirosul slab perceptibil. Se recomandă să se evite contactul cu ochii și să nu fie ingerată.

Piatra de alaun nu trebuie lăsată la îndemâna copiilor care o pot înghiți și nu se aruncă în mediu, ci la containerele cu materiale reciclabile.   

Proprietăți benefice pentru piele

Ce este piatra de alaun - beneficii și contraindicații

Cristalul sau piatra de alaun este un antimicrobian natural și poate inhiba dezvoltarea bacteriilor de la suprafața pielii, care provoacă mirosul neplăcut al transpirației.

Acest cristal este folosit drept deodorant după ce este ușor umezit și poate fi aplicat la subraț, chiar dacă ai pielea sensibilă sau mici răni și leziuni după epilare. Deodorantul cu alaun lasă pe piele un strat invizibil și inodor de săruri minerale care inhibă mirosurile neplăcute, dar în același timp lasă corpul să transpire în mod normal, fără să blocheze activitatea glandelor sudoripare.

Datorită acestor proprietăți, piatra de alaun este recomandată adesea pentru igiena personală celor care preferă soluțiile naturale și celor care evită deodorantele cu alcool sau parfumurile grele.

Acest deodorant este o formulă naturală și simplă, dar eficientă care poate asigura o protecție de câteva ore împotriva mirosurilor neplăcute, fără mai folosi cosmetice sintetice, cu parfumuri și coloranți nocivi pentru piele.

Piatra de alaun nu are miros, nu patează hainele, nu conține parabeni și este un produs hipoalergen. Este o alegere bună pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru persoanele ce preferă o alternativă exclusiv naturală la deodorantele clasice. În plus, este un produs foarte economic, cu o perioadă îndelungată de folosire, de aproape 10 – 12 luni. Pentru multe femeie, aceasta este de preferat față de un deodorant făcut în casă.

Ce avantaje are piatra de alaun

  • previne mirosul neplăcut al transpirației pentru câteva ore
  • exclusiv naturală, fără aditivi sintetici, coloranți și parfum
  • este un produs hipoalergenic, care nu irită pielea
  • nu pătează hainele
  • este eficientă și la temperaturi ridicate, când transpiri abundent
  • nu are miros
  • are proprietăți astringente și hemostatice
  • ajută la oprirea sângerărilor superficiale
  • ajută la vindecarea și cicatrizarea rănilor minore de la suprafața pielii după ras și epilat
  • calmează iritația pielii după ras sau după epilat

Utilizări variate pentru igiena corporală

Deodorant natural

Piatra de alaun este folosită în zilele noastre cel mai des drept deodorant natural. Ea nu trebuie confundată, însă, cu antiperspirantele. Așadar, piatra de alaun împiedică dezvoltarea bacteriilor și apariția mirosului neplăcut, dar lasă corpul să transpire. Spre deosebire, un antiperspirant blochează activitatea gladelor sudoripare și ca atare transpiri mult mai puțin în zilele calde de vară.

Dacă nu ai probleme cu transpirația abundentă, piatra de alaun este suficientă și te protejează timp de câteva ore să nu miroși neplăcut. O poți lua cu tine la birou, la serviciu sau în călătorie și o poți folosi ușor de mai multe ori pe zi. Alaunul lasă corpul să transpire în mod natural, ceea ce are beneficii pentru sănătatea pielii.

Pansament pentru rănile minore

De câte ori ne epilăm cu lama la subraț, în zona inghinală sau pe picioare, lama produce leziuni mici la nivelul pielii sau tăieturi minore. După ce dezinfectezi zona cu apă și săpun, este recomandat să folosești piatra de alaun care oprește sângerarea, dezinfectează și ajută pielea să se vindece mai repede.

Pansament pentru aftele bucale

Folosește pudră de alaun dizolvată în apă pentru a clăti gura, dacă apar aftele bucale. Această soluție împiedică dezvoltarea bacteriile, igienizează gura și ajută astfel la o vindecare mai rapidă. În paralel cu soluția de alaun trebuie să folosești și alte tratamente care vindecă aftele bucale.

Tratament pentru acnee

Persoanele care se confruntă cu probleme de piele și acnee purulentă, pot folosi soluții pe bază de alaun. Ea reduce inflamația, combate bacteriile și ajută la vindecarea mai rapidă a coșurilor purulente.

Îngrijește picioarelor

Pudra din piatră de alaun poate fi folosită pentru pielea iritată și transpirată a picioarelor, dacă ai mers foarte mult pe jos. De asemenea, ea poate fi presărată în încălțăminte pentru a combate transpirația și mirosurile neplăcute. Totodată, ea va combate apariția ciupercilor care atacă unghiile și va menține pielea picioarelor sănătoasă.

Previne creșterea firelor de păr pe sub piele

Femeile care au probleme din cauza acestui fenomen și se confruntă cu fire de păr crescute pe sub piele, după epilare, pot folosi piatra de alaun. Aceasta are efect astringent și ajută porii să se închidă foarte repede după epilare, dar fără să afecteze procesul natural de creștere a firelor de păr.

Alternativă naturală pentru femeile însărcinate

Deodorantul cu alaun poate fi o alternativă naturală mai bună la diversele deodorante parfumate în cazul femeilor însărcinate. Multe femei gravide nu mai suportă mirosurile puternice de parfumuri, săpun și loțiuni după ras. De aceea, piatra de alaun poate fi o soluție pe perioada lunilor de sarcină, în cazul în care nu suporți mirosurile puternice. Cu toate acestea, nu există studii efectuate în timpul sarcinii, ca atare nu este bine să abuzezi de această metodă.

Calmează iritațiile după înțepăturile de insecte

Ușor umezită cu puțină apă rece, piatra de alaun va calma mâncărimile și iritația după înțepăturile de țânțari, furnici sau albine. Dacă ai o piele foarte sensibilă și nu suporți loțiuni sau creme antiiritante, poți încerca piatra de alaun.

Cum să alegi și cum să folosești eficient piatra de alaun

Ce este piatra de alaun - beneficii și contraindicații

Cea mai bună metodă de a alege un deodorant de calitate din alaun este să verifici indicațiile de pe etichetă. Trebuie să alegi un deodorant făcut din piatră naturală, extrasă din mină. În zilele noastre, se poate face și piatră de alaun de sinteză din săruri de amoniu.

Așadar, verifică eticheta, originea și importatorul acestui produs pentru a te bucura de un deodorant simplu și natural.

În al doilea rând, trebuie să știi că piatra de alaun este mult mai eficientă atunci când este umezită bine înainte de a fi aplicată pe piele, la subraț, în zona inghinală sau în alte zone unde vrei să împiedici apariția mirosurilor neplăcute.

Ea poate fi umezită și cu ape florale, spre exemplu cu apă de lavandă sau cu apă de trandafiri. Poți umezi piatra de alaun cu apă și apoi poți pulveriza pe ea uleiuri esențiale de flori, de citrice sau de plante medicinale. Astfel, pielea subrațului va mirosi delicat și plăcut aproape toată ziua.

Alte soluții naturale pentru a controla mirosurile neplăcute de transpirație

Pentru persoanele cu o piele sensibilă, precum și pentru cele care vor să se ferească de parfumurile sintetice, există câteva metode eficiente pentru a combate mirosul neplăcut al transpirației.

Combinația de bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie

Poți presăra o linguriță de bicarbonat cu zeamă de lămâie și poți folosi această pastă pentru a te curăța la subraț. Efectul durează câteva ore, dar rămân pete albe pe piele și pe haine.

Oțet de mere și sare fină

Poți face o cantitate mică de sare fină și oțet de mere, de consistența pastei de dinți, cu care te poți tampona la subraț. Mirosurile neplăcute vor fi blocate câteva ore, dar vor rămâne urme de sare pe haine.

Piatra de alaun – contraindicații

Această soluție a fost prea puțin testată științific pe pielea umană. Cele mai multe proprietăți și utilizări au fost observate de-a lungul timpului prin folosirea ei în mod empiric. Din punct de vedere științific, piatra de alaun are anumite beneficii pentru piele, dar nu trebuie folosită intensiv, deoarece nu a fost suficient testată pe piele.

Ea poate provoca unele iritații și inflamații ca reacție la sărurile de aluminiu în cazul anumitor persoane. Dacă observi pete roșii după ce o folosești, clătește din abundență cu apă rece și pulverizează apă termală. Iritația va trece în câteva minute.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton