Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește

.

Făina de orez este un ingredient de bază în bucătăria asiatică și este un aliment hrănitor. În mod deosebit, făina de orez este apreciată pentru conținutul ei bogat în nutrienți esențiali, dar și pentru beneficiile ei pentru frumusețe!

Știai că făina de orez este mult mai bogată în minerale, fibre și proteine decât făina de grâu? În plus, ea nu conține gluten și este recomandată pacienților cu intoleranță la gluten. Iar făina din orez brun este și mai apreciată decât făina din orez alb, deoarece are un conținut mai mare de fosfor, de potasiu și de colină și poate fi folosită inclusiv în alimentația bebelușilor.

Făina de orez – cum se obține

Denumită adesea și pudră de orez în țările asiatice, făina de orez se obține prin măcinarea foarte fină a boabelor de orez, după ce acestea sunt decorticate. Astfel se obține făina de orez albă, întrebuințată deopotrivă în bucătărie, în diverse preparate de patiserie, dar și în industria cosmetică.

Pe piață se găsește acum și la noi făina din orez brun care se obține prin măcinarea foarte fină a boabelor de orez parțial decorticate. Astfel că făina din orez brun conține un procent mai mare de minerale și proteine.

Proprietăți nutritive

Iată ce calități nutritive are o porție de 100 g de făină de orez alb

  • Proteine – 6 g
  • Glucide – 80 g (din care zaharuri: 0,10g)
  • Amidon – 0 g
  • Lipide – 1,40 g
  • Acizi grași Omega 3 – 67 mg
  • Acizi grași Omega 6 – 313 mg
  • Vitamina B3 – 2,60 mg
  • Vitamina B8 (colina) – 5,80 mg
  • Vitamina B9 (acid folic) – 4 mg

Mineralele importante/100 gr de făină de orez

  • Calciu – 10 mg
  • Magneziu – 35 mg
  • Fosfor – 98 mg
  • Potasiu – 76 mg

Beneficiile pentru organism și pentru sănătate

Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește

În afară de faptul că făina de orez nu conține gluten și are un procent mai mare de fosfor și potasiu decât făina din grâu, ea are o concentrație mai mare de fibre și conferă o senzație de sațietate mai rapidă decât produsele fabricate din făina de grâu.

Orezul și făina de orez sunt mult mai sățioase. Mănânci cantități mai mici, te saturi mai repede și taie pofta de dulciuri, astfel că sunt indicate chiar și persoanelor care au probleme cu glicemia.

Mai multe fibre și carbohidrați

Subliniem că făina de orez are și un conținut mai mare de fibre decât cea de grâu. Și totodată conține carbohidrați complecși, care lipsesc din făina de grâu, și care ajută de fapt la echilibrarea glicemiei în sânge.

Pe de altă parte, o dietă bogată în fibre previne depunerile de colesterol și ajută mai bine digestia.

Ajută ficatul

Spre deosebire de fâina din grâu, făina de orez brun are o concentrație mai mare de colină, vitamina care ajută la buna funcționare a ficatului și la normalizarea concentrației de trigliceride din sânge.

Menține pielea fină

Făina de orez este un bun ingredient în cremele pentru îngrijirea tenului și a pielii. Ea absoarbe excesul de sebum și formează o barieră de protecție împotriva substanțelor nocive care îmbătrânesc tenul.

Femeile din Asia folosesc de mii de ani măști de față, creme și loțiuni făcute în casă pe bază de făină de orez pentru a întârzia cât mai mult apariția ridurilor și petelor pigmentare, iar tratamentele lor și-au dovedit eficiența.  

Cum să folosești făina de orez în bucătărie

Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește

Înlocuiește făina de grâu

Făina de orez poate fi folosită în multe preparate simple de patiserie în locul făinei de grâu. Ea poate fi combinată cu făină de migdale sau cu făină de porumb.

Făina de orez este excelentă pentru produse de patiserie precum brioșe, biscuiți, fursecuri sau blaturi de tartă. În schimb, nu este indicată pentru aluaturi pufoase pentru cozonaci, chec sau pandișpav. Dar poate fi folosită la checurile sărate cu brânză, ciuperci sau măsline.

Făina de orez este mult mai bogată în fibre, ca atare vei obține un aluat mai puțin pufos și elastic, dar mai sănătos pentru digestie, susțin medicii.

Preparatele cu făină de orez trebuie coapte puțin mai mult timp decât cele cu făină de grâu și la o temperatură mai redusă. Timpii de coacere sunt de obicei menționați în rețetă, dacă aceasta specifică în mod special făina de orez.

Are rol de agent de îngroșare

Făina de orez poate fi folosită în loc de amidon pentru diverse sosuri dulci, sărate sau picante. O poți folosi deopotrivă pentru un sos de mere sau sos de gutui sau pentru un sos de roșii. Ea acționează ca un agent de îngroșare și dă un gust mai dulce și mai plăcut sosurilor pentru fripturi, paste, preparate din pește sau pentru tarte și prăjituri.

Îmbunătățește textura

Făina de orez mai poate fi folosită în cantități mici pentru a obține o textură mai cremoasă la înghețatele de casă, la cremele de prăjituri sau la umpluturile pentru plăcinte. Este suficient să adaugi o lingură sau două de făină de orez pentru a obține o umplutură mai cremoasă.

Făina de orez în cosmeticele homemade

Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește
Faina de orez colorata cu pudra de cacao pentru un ten bronzat

Femeile asiatice sunt recunoscute pentru tenul lor frumos, delicat și fin. Semnele bătrâneții apar pe chipul lor mult mai târziu, tocmai datorită cosmeticelor făcute în casă pe bază de apă de orez și făină de orez.

Beneficii pentru frumusețe:

  • absoarbe sebumul la suprafața tenului
  • Reglează cantitatea de sebum atât pe față, cât și pe decolteu
  • Are efect antiinflamator pentru tenul acneic
  • Estompează roșeața
  • Are capacitatea de albire a tenului
  • Protejează de razele nocive ale soarelui
  • Previne apariția de pete pigmentare

Cum se folosește făina de orez pentru frumusețe

Masaj delicat al feței

Pudra fină de orez poate fi folosită pentru un masaj delicat al tenului și decolteului. Ea reglează cantitatea de sebum și previne iritațiile.

Pudră naturală

Poate fi folosită în loc de pudră translucidă și conferă un aspect natural și delicat tenului. Poate fi combinată cu o cantitate foarte mică de amidon din porumb și se aplică pe față cu o pensulă fină pentru pudră.

Bază de machiaj

Aplică un strat delicat de pudră de orez pe față, după crema ta obișnuită. Vei observa că fardurile de ochi și de obraz se mențin mai mult timp, deoarece făina de orez absoarbe sebumul.

Cremă exfoliantă

Combină făina de orez, cu făină de cocos, zahăr brun și puțin ulei de cocos și masează tenul cu acest amestec. Va exfolia delicat pielea și va îndepărta straturile de celule moarte, stimulând colagenul și refacerea tenului.

Mască pentru față

Combină făina de orez cu iaurt și un piure de portocale și măr pentru a obține o mască revitalizantă pentru ten. Această mască va da strălucire tenului și va combate petele pigmentare.

Mască anti-îmbătrânire

Combină făină de orez cu zeamă proaspătă de lămâie pentru a obține o pastă densă și folosește această pastă pe ten. Clătește masca după ce se usucă bine. Această combinație cu suc de lămâie are efect de albire și de combatere a ridurilor fine.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton