Apa de orez este unul dintre cele mai importante ingrediente în ritualul de frumusețe al japonezelor. Apa de orez este ușor de făcut acasă și are beneficii mari pentru piele și pentru păr.
Apa de orez pentru păr și-a demonstrat beneficiile pentru frumusețe din vremuri foarte vechi. Japonezele și chinezoaicele foloseau pudra și apa din boabe de orez pentru a menține pielea netedă și pentru a ajuta părul să crească mai bogat.
Femeile nipone din secolele trecute și gheișele se lăudau cu părul lor foarte lung, bogat, negru ca abanosul, care le atingea călcâiele. Își spălau părul cu ceaiuri din plante și îl clăteau de fiecare dată cu apă de orez.
Japonezele foloseau apa obținută din orezul brun, adică din boabele de orez parțial decorticate. Orezul brun mai păstrează o parte din târâțele și germenii boabelor de orez de aceea este considerat mult mai bogat și nutritiv.
Apa de orez făcută din boabe de orez brun conține de asemenea o parte din nutrienții boabelor și anume vitaminele D, A și E, mult amidon și un procent mai scăzut de minerale precum magneziul.
Dar pentru piele și păr sunt importante vitaminele A și E, precum și amidonul care ajută firele de păr să fie mai lucioase, mai bogate și mai protejate.
Cum poți să faci apa din boabe de orez acasă
Apa de orez cu adevărat eficientă se obține din orez brun, deși poți folosi și orez alb în ultimă instanță. Cumpără orez brun de calitate, care se vede că este curat și are cât mai puține impurități. Pune 300 de grame de orez într-o sită mare și clătește-l sub un jet de apă rece.
Apoi pune boabele de orez într-un castron și adaugă apă plată caldă, dar nu fierbinte. Lasă-le să se înmoaie timp de 4 ore și strecoară apa de orez printr-o sită fină.
Toarnă apa de orez pentru păr într-o sticlă și ține-o la frigider, dacă nu o consumi pe toată în aceeași zi. La rece, se poate păstra timp de 3 – 4 zile.
Mai poți obține apa de orez pentru păr și din apa în care ai fiert orezul pentru o garnitură, fără sare și alte condimente (pe care le poți adăuga ulterior). După ce a dat în câteva clocote apa cu orez, pune deoparte o cană și continuă prepararea orezului.
Cana cu apa de orez fiartă trebuie diluată cu alte 3 căni de apă plată și trebuie păstrată la rece. Se încălzește în momentul în care vrei să îți clătești părul.
Beneficiile pentru frumusețe
Apa de orez este o resursă naturală pentru sănătatea și frumusețea pielii tale datorită conținutului său bogat în aminoacizi, antioxidanți și amidon. Iată care sunt principalele efecte pe care le asupra pielii și asupra firelor de păr.
Efect calmant și decongestionant: apa de orez combate micile iritații ale pielii și arsurile solare;
Efect de hidratare datorită sărurilor și aminoacizilor pe care le conține
Efect de protejare împotriva substanțelor poluante din aer
Efect de albire și iluminare a tenului
Efect revigorant pentru ten și pentru pielea capului, datorită vitaminelor B, E și A
Efect de netezire și catifelare a firelor de păr
Efect emolient asupra firelor de păr ceea ce previne despicarea la vârfuri
Efect de curățare a pielii și combatere a mătreții
Cum să folosești apa de orez pentru păr și piele
Beneficiile pe care le are apa de orez pentru piele sunt cunoscute și testate de câteva secole. Este unul dintre cele mai simple, ieftine și naturale remedii pentru frumusețe. Folosită frecvent, uneori zilnic sau săptămânal, apa de orez menține pielea mai suplă, mai hidratată și mai catifelată, iar asupra firelor de păr are efect emolient și nutritiv.
Balsam pentru pielea mâinilor
După ce speli vasele sau rufele cu detergent, clătește-ți mâinile cu apă de orez să hidratezi pielea și să o ajuți să fie mai catifelată. Poți chiar să speli vasele cu apă de orez, dacă nu au pete de grăsime.
Stimulent nutritiv pentru ten
După ce te demachiezi, șterge tenul cu apă de orez folosind dischete moi de vată. Japonezele folosesc apa de orez de sute de ani pentru a-și păstra pielea feței și a gâtului cât mai albă, frumoasă și netedă. Apa de orez menține pielea mai bine hidratată și o face catifelată, dacă este folosită frecvent, eventual zilnic.
Balsam pentru păr
De fiecare dată când te speli pe cap, fă-ți timp înainte cu o oră să prepari apa de orez pentru păr. Clătește-te cu ea pe cap, după ce te speli și după ce ai curățat bine șamponul din păr. Strânge apoi părul în coc și ține-l câteva minute într-un prosop călduros. Apa de orez acționează ca un balsam, înlătură efectele apei dure și face firul de păr mai mătăsos. Bineînțeles, beneficiile nu se simt după una sau două utilizări, ci după câteva săptămâni.
Cât de des poți să folosești apa de orez pentru păr
Apa de orez este bogată în amidon și este potrivită mai mult pentru părul normal sau pentru părul cu fire groase, dar și pentru părul vopsit. În acest caz poate fi folosită odată sau de două ori pe săptămână pentru o perioadă lungă de timp.
Pentru părul subțire și fragil, apa de orez cu mult amidon poate face părul să se usuce mai repede, dacă este folosită prea des. De aceea, pentru părul fragil este bine să fie folosită de 2 – 3 ori pe lună.