Pe timpul iernii tenul își pierde din vitalitate, devenind tern și lipsit de luminozitate. Odată cu schimbarea sezonului, rutina zilnică de îngrijire trebuie modificată sau adaptată noilor condiții climatice, pentru a optimiza nivelul de hidratare al țesutului. În plus, pentru sporirea efectelor se pot folosi măști cu ingrediente naturale, dar și cure de detoxifiere a organismului, pe bază de produse apicole.
Atât pentru revitalizarea tenului, cât și pentru cea a organismului, produsele apicole rămân ingredientul de bază primăvara. Bogate în proprietăți nutritive, mierea și derivații acesteia pot fi folosite alături de alte ingrediente naturale care le potențează acțiunea, în funcție de tipul de ten și problema sesizată.
Îngrijirea zilnică
“Pentru recuperarea vitalității este important să îmbunătățim modalitatea de hidratare a tenului, folosind ingrediente care păstrează structura pielii intactă prin reducerea impactului negativ cauzat de radicalii liberi, întăresc bariera naturală a pielii și ajută toate celulele să funcționeze in parametrii normali”, recomandă Neli Pfeiffer – specialist cosmetică apicolă și fondatoarea Salonului de Cosmetică Apiestetic by Neli Pfeiffer.
În procesul de curățare se poate opta pentru un demachiant mai gras, chiar și în cazul tenurilor cu mult sebum, deoarece acesta are rol de decongestionare a stratului cornos. În completare este indicat un tonic fără alcool, sau chiar astringent (în cazul tenului mixt și gras), folosit pentru înlăturarea urmelor finale de demachiant și a excesului de grăsime.
“Am sesizat că pentru această perioadă este caracteristică problema tenului deshidratat care provoacă un aspect lipsit de vitalitate. De aceea, sugerăm schimbarea produselor de îngrijire, începând de la loțiunile tonice, care ar trebui să conțină lavandă, flori de portocal sau trandafir. Crema din rutina zilnică se poate baza pe acidul hialuronic, iar pentru ochi se recomandă o textură fină, fără ingrediente iritante. Utilizarea cremelor cu factorul de protecție inclus va fi obligatorie”, dezvăluie Neli Pfeiffer.
Din rutina zilnică nu trebuie înlăturată crema nutritivă, care reface țesutul și mantaua protectoare a pielii și totodată asigură un nivel optim de hidratare. Pentru un ten deshidratat profund și cu aspect tern, îmbătrânit, se recomandă aplicarea produsului seara, pe tenul curățat în prealabil printr-un masaj ușor, insistând pe zonele mai uscate ale feței.
După vârsta de 26 de ani, zona ochilor trebuie să beneficieze de o îngrijire atentă, pentru a stimula puterea de regenerare a celulelor. Cremele speciale utilizate trebuie să aibă o textură fină și să nu conțină ingrediente iritante.
De asemenea, folosirea factorului de protecție solară este foarte important, deoarece apără pielea de UVA și UVB, impiedicând astfel îmbătrânirea prematură a tenului. Cremele cu un PH mărit (ce depășesc indicele 9) trebuie evitate, la fel și folosirea săpunului, cu excepția celor presate la rece care nu conțin așa de mulți iritanți și detergenți.
Măști naturale
Măștile naturale au o contribuție importantă în restabilirea unui grad optim de hidratare, iar alegerea unor ingrediente naturale potrivite este esențială pentru că acestea să aiba efectul scontat.
Un prim exemplu de mască naturală este masca cu miere. Ai nevoie de o linguriță de miere, un gălbenuș de ou și o linguriță de ulei de măsline, de migdale sau jojoba, în funcție de tipul de ten. Ingredientele trebuie amestecate bine, iar pasta obținută se aplică pe toată fața. În această compoziție, mierea va reface structura pielii, iar uleiul o va hidrata.
O altă variantă este aceea a compreselor călduțe, pentru care este necesară încălzirea unui ulei în cantități mici (de jojoba, migdale sau măsline). Acesta se aplică în strat subțire pe față, apoi se pun comprese de tifon călduțe înmuiate în apă plată sau minerală. În locul uleiului se poate folosi mierea de salcâm sau de tei încălzită la bain-marie, urmând același procedeu.
Curăță din interior
“În timpul iernii, organismul acumulează foarte multe toxine, care devin vizibile si la nivelul tenului. Pentru a restabili carențele de vitamine și oligoelemente din organism, o cură de polen și lăptișor de matcă este foarte indicată”, adaugă Neli Pfeiffer.
Cercetări de laborator recente indică faptul că polenul crud reechilibrează flora bacteriană normală a intestinelor și contribuie la diminuarea pierderii de calciu din oase. De asemenea, acesta îmbunătățeste și activitatea creierului, scade efectul de oboseală, diminuează stresul și stările depresive.
Dacă polenul este administrat împreună cu lăptișorul de matcă crud, toate efectele acestuia sunt amplificate, iar cele ale lăptișorului sunt desăvârșite. Polenul și lăptișorul acționează sinergic, completându-se unul pe celălalt și îmbunătățind întregul efect asupra organismului aflat sub cură.