Pentru a şterge câţiva ani de pe chipul tău (fără însă a cheltui o avere) există o soluţie simplă şi foarte la-ndemână. Schimbarea tunsorii şi decolorarea părului
Injecţiile cu botox, laserul care şterge ridurile sau o cremă miraculoasă de câteva milioane? Dacă eşti în căutarea unei soluţii care să alunge de pe faţa ta câţiva ani, încearcă numai să-ţi schimbi coafura. Cu o tunsoare nouă şi cu o nuanţă diferită a părului, poţi arăta şi cu 10 ani mai tânără.
O coafeză nouă
Prima întrebare: să-ţi încredinţezi părul pe mâinile aceleiaşi coafeze sau să cauţi o alta nouă? Cel mai bine ar fi să încerci să o schimbi. Pentru că, cea care deja te cunoaşte bine ştie că preferi o coafură clasică sau că nu ai accepta decât o cărare făcută de dreapta. Mai precis, nu va reuşi să te vadă aranjată altfel. Cel mult, îţi va propune o tunsoare până la nivelul gâtului, pentru a ascunde cele câteva riduri de pe gât. Iată de ce este mai bine să mergi la un hair-stylist care nu te cunoaşte. Explică-i ce îţi doreşti – acesta se va opri să vorbească mai mult cu tine, îţi va răspunde la întrebări, îţi va studia fizionomia şi va încerca să te descoasă pentru a înţelege ce vrei cu adevărat. Este adevărat că părul de culoare deschisă întinereşte şi că nuanţele închise îmbătrânesc. Dar, înainte de a te transforma din brunetă în blondă, o coafeză bună se va ghida mereu după culoarea tenului tău pentru a găsi o nuanţă de păr care să ţi se potrivească. Anumite nuanţe de blond nordic, pe un ten măsliniu, fac mai mult rău decât bine. În acest caz, de preferat sunt şuviţele, cu două-trei nuanţe mai deschise decât culoarea/baza naturală, sau câteva meşe, nu foarte groase, care să dea mai multă strălucire atât părului, cât şi tenului.
O tunsoare inspirată
A doua întrebare: părul tuns sau nu? Tuns neapărat, pentru că nu te poţi schimba menţinându-ţi aceeaşi pieptănătură. Dacă nu te-ai tunde, ar fi ca şi cum ai îmbrăca geaca pe dos, sperând ca modelul să pară diferit.
Chiar dacă nu este mereu valabilă regula conform căreia de la o anumită vârstă trebuie să-ţi scurtezi lungimea părului, există cel puţin două motive pentru a o face. Primul ar fi că, o dată cu trecerea anilor, pielea feţei cedează un pic pe porţiunea cuprinsă între obaji şi mandibulă, iar părul lung accentuează această tendinţă. Al doilea motiv este că între 45 şi 50 de ani, nu te mai îmbraci, cu siguranţă, ca la 30: fustele au cu totul o altă lungime, iar pantalonii o altă formă. Prin urmare, proporţiile se schimbă şi este nevoie să le respecţi şi în privinţa părului. Fără însă a exagera: spre exemplu, acea tunsoare băieţească, pe care multe doamne şi-ar dori-o pentru a nu mai fi „sclavele” coaforului, nu se potriveşe tuturor, ci doar doamnelor slabe, care se machiază, în mod constant, impecabil. Celorlalte, în schimb, acest tip de tunsoare le poate pune în evidenţă cu uşurinţă orice mic defect al fizionomiei, cum ar fi pungile de sub ochi, fruntea ridată sau bărbia dublă. În acest caz, de preferat sunt tunsorile de lungime medie, care încadrează faţa. Eşti hotărâtă să-ţi păstrezi actuala lungime a părului, însă îţi doreşti din tot sufletul să poţi masca semnele pe care vremea le-a lăsat pe chipul tău? În acest caz, îi poţi cere coafezei să te tundă franjurat. Pe lângă faptul că sunt extrem de moderne, franjurile minimalizează ridurile (atât pe cele de pe frunte, cât şi cele din jurul ochilor) şi întineresc fizionomia, dând un aer „ştrengăresc”.
Foto: Shutterstock