Ce este cheratina și cum ajută în tratamentele de înfrumusețare

.

Cheratina ne face unghiile și părul mai rezistente, mai lucioase și mai frumoase. În ultima vreme, cheratina a fost inclusă în diverse suplimente alimentare și tratamente de înfrumusețare cu efecte bune, dacă sunt folosite cu recomandarea medicului.

Cheratina, întâlnită adesea și sub forma împrumutată din limba engleză keratina, este o proteină fibroasă și dură, care constituie pricipalul suport pentru formarea unghiilor, pielii, firelor de păr și anumitor țesuturi din organism.

Cheratina are rol protector pentru celulele de la nivelul superior al pielii, pentru unghii și păr, conferă rezistență, duritate și apărare față de razele ultraviolete.

Câteva curiozități despre cheratină

Cheratina nu se dizolvă în apă și nici în multe alți solvenți. Este una dintre cele mai rezistente substanțe care protejează organismul.

Cheratina sau keratina s-a dezvoltat în două tipuri: o cheratină mai puțin dură și elastică, precum cea din componența unghiilor, firelor de păr sau penelor, și cheratina foarte dură care formează ghearele și solzii în cazul păsărilor și reptilelor.

Singura substanță biologică la fel de dură și la fel de rezistentă precum cheratina este chitina, care face parte din familia polizaharidelor și este asemănătoare cu celuloza.

Mătasea de paianjen este și ea formată din cheratină, dar a evoluat diferit față de cheratina care formează penele și ghearele păsărilor sau unghiile noastre.

Cum se folosește cheratina în tratamentele de frumusețe

Cheratina din care se fac tot felul de suplimente și produse cosmetice este obținută din penele și ghearele păsărilor sau din coarnele animalelor sacrificate. Tratamentele cosmetice pentru păr pe bază de cheratină au efecte imediate și sunt mai puternice decât măștile de păr, dar pot avea și anumite dezavantaje.

Suplimentele cu cheratină. Le găsești în farmacii cu mențiunea de keratina sau keratin și le poți folosi în cazul în care ai părul și unghiile degradate. Ține cont de faptul că trebuie să consulți medicul de familie sau un medic dermatolog înainte de a lua suplimente pe bază de cheratină, deoarece această substanță poate și consecințe controversate.

Șampoane și serumuri cu cheratină. Pentru frumusețea părului, pentru rezistență și un aspect lucios, se pot folosi serumuri, balsamuri și șampoane care conțin cheratină. Acestea vor avea un efect imediat, dar nu spectaculos. Cheratina poate face părul mai lucios, mai ușor de îngrijit, dar nu face minuni. Pentru un păr rezistent și sănătos este nevoie de o dietă adecvată bogată în vitamine și minerale necesare podoabei capilare.

Tratamente cu cheratină la salon. Sunt tratamente speciale prin care se impregnează cheratina în firele de păr, iar părul se întinde, capătă un aspect lucios deosebit, devine mai rezistent și foarte drept. Efectul poate dura între 2 și 3 luni, dar tratamentele acestea au și consecințe neplăcute.

Ce este cheratina braziliană. Beneficii și riscuri

Ce este cheratina și cum ajută în tratamentele de înfrumusețare

Unul dintre cele mai noi tratamente pentru păr este cheratina braziliană, devenit tot mai popular după ce a fost folosit de vedetele de televiziune și de actrițele celebre de la Hollywood.

Este un tratament scump, cu efect imediat, care face părul frumos, drept și lucios. Cu toate acestea, prezintă și riscuri mari din cauza substanțelor chimice controversate care intră în componența cremelor cu cheratină, așa cum este formaldehida.

Cum se face tratamentul cu cheratină la salon

Părul este tratat și spălat cu soluții care deschid cuticulele și este apoi uscat parțial.

Se aplică apoi crema pe bază de cheratină pe toată lungimea firelor de păr, așa cum se aplică vopseaua.

Cheratina braziliană se lasă să acționeze timp de 30 de minute, după care se întinde părul cu placa astfel încât cheratina să se fixeze în firele de păr prin tratarea termică.

O procedură scumpă

Întregul proces poate să dureze aproximativ 2 ore și are un efect care durează între 2 și 3 luni.

Părul nu trebuie spălat în primele zile după tratamentul cu keratină.

Ulterior se folosesc doar produse de styling special concepute pentru părul tratat. Procedura în sine și tratamentele necesare sunt destul de costisitoare, depășind 5000 – 7000 de lei.

Tratamentul cu cheratină și îngrijirile ulterioare au efectul dorit doar dacă mergi la salon și apelezi la specialiști. Există și kituri pentru tratamente acasă, dar este posibil să nu aibă același efect.

Riscuri și precauții

Așa numitul tratament cheratina braziliană folosește formaldehidă, o substanță nocivă, iritantă, care provoacă inflamații și usturimi la nivelul ochilor și căilor respiratorii.

Mai mult decât atât, formaldehida este cancerigenă și a fost interzisă în Europa și America din toate produsele cosmetice și din produsele folosite în alimentație.

Cheratina în sine nu face rău părului, din contră îi conferă un aspect plăcut, îl face mai elastic și mai rezistent. Dar unele substanțe din tratamentele pe bază de cheratină pot fi periculoase pentru piele.

Dezavantajele tratamentelor cu cheratină pentru păr

  • După un tratament de înfrumusețare pe bază de cheratină trebuie să aștepți câteva zile până te speli pe cap.
  • Părul se îngrașă mai repede și poate avea un aspect moale, lipsit de volum.
  • Tratamentul este costisitoare și nu are rezultate spectaculoase pe orice tip de păr. De aceea, este bine să te consulți cu un stilist cu experiență înainte de a investi într-un astfel de tratament cu cheratina.
  • În primele zile după tratament, părul tău nu trebuie să intre în contact cu apa și nici cu umezeala. Trebuie să ai grijă cum faci duș și să nu te duci la piscină.
  • Acest tip de tratament nu este recomandat femeilor însărcinate, femeilor care au avut cancer sau celor care au pielea sensibilă.
  • De asemenea, tratamentul cu cheratina are efecte mai bune asupra unui păr natural și sănătos, care nu a fost vopsit. Asupra părului vopsit și uscat poate avea consecințe dure.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton