Am întrebat cititoarele revistei care sunt cele mai mari nelămuriri când vine vorba despre îngrijirea şi coafarea părului. Apoi l-am rugat pe Sorin Stratulat, de la Beauty District, să ne ajute să elucidăm misterul. Astfel, am aflat o mulţime de trucuri pe care le vei afla şi tu, citind articol de mai jos dar si continuarea lui, din ediţia de februarie a revistei Unica! Găseşti rubrica Expert Tips la pagina 72.
Q: Îmi cade părul însă nu pot să-mi dau seama dacă e ceva normal sau este vorba despre o afecţiune/dezechilibru etc. Câte fire pierdem în mod normal zilnic şi când e cazul să ne alarmăm?
A:Ciclul de creştere al părului are trei etape: anagen (creştere activă 2-7 ani ), telogen (stagnare 2 săptămâni – timp în care foliculul pilos se micşorează şi împinge firul de păr în exterior) şi catagen (cădere 1-4 luni , 10-15% din păr este în această etapă. În această perioadă părul este ancorat doar de celulele epiteliale şi va cădea când începe producerea noului fir). Fiecare fir de păr de pe corpul uman are propriul ciclu de creştere. Părul nu va cădea până când în folicul nu apare noul fir de păr care îl înlocuieşte pe cel vechi. Media normala de cădere este de 80-100 fire/zi, ceea ce poate părea mult, dar raportat la numărul total de fire ( aproximativ 100.000) nu este chair aşa mult. Paşii rezolvării unei probleme de cădere a părului sunt aceeaşi ca la orice afecţiune : diagnostic, identificarea cauzei, elaborarea unui plan şi, de multe ori, răbdare. Taratamentele topice au o rată de 15-20 % rezolvare. Ele trebuie să facă parte dintr- un plan mai amplu, care să cuprindă odihnă de calitate, alimentaţie şi suplimente potrivite. Dacă problema este severă, vei avea nevoie de ghidarea unui specialist.
Q: Îmi place părul lung, însă de la o anumită lungime nu mai arată bine, se toceşte şi este uscat, chiar dacă folosesc maşti/tratamente/uleiuri. Cum aş putea să-l feresc de degradare şi să amân tunsul vârfurilor cât mai mult timp?
A: Dacă părul tău se toceşte prea tare, de obicei reflectă o lipsă de proteine în organism. Poţi suplimenta acest lucru foarte uşor, la fiecare masă. În timp vei vedea că părul va deveni mai rezistent. Foloseşte măşti pe bază de lipide şi proteine, ca să pui substanţa în fibra capilară din exterior. De asemenea, dacă vrei să îţi creşti părul şi ai această problemă, renunţă o perioadă la coafat şi la strânsul excesiv în coadă. Încearcă coafuri mai lejere, mai libere. Foloseşte uleiuri de cocos,de avocado şi de migdale, măcar odată pe săptămână (tratament de minimu 4 ore sau peste noapte) şi atunci când speli părul nu îl freca aşa cum speli rufele. Fibra capilara este sensibilă atunci când este udă. Ai grijă şi la frecatul cu prosopul, de multe ori chiar îl poţi rupe dacă îl freci prea temeinic.
Q: Ce părere ai despre produsele ce promit să îndepărteze vopseaua acasa?
A: Acestea promit că inversează procesul de vopsire şi îndepărtează numai pigmenţii artificiali din păr. Ce înseamnă asta? Pot să-l încerc singură acasă sau risc să-mi deteriorez ireversibil părul?
Majoritatea produselor care au acesta promisiune sunt formulate să fie folosite pe păr colorat atunci când îţi doreşti să schimbi culoarea de la cea actuala la una mai deschisă (1, 2 tonuri) sau o culoare cu alte reflexe. Recomand să foloseşti un astfel de produs dacă ai stat prea mult cu vopseaua acasă şi a ieşit mai închis decât de obicei. Nu te aştepta să revii la culoarea ta naturală doar prin folosirea unui astfel de produs. Dacă ai vopsit părul (chiar şi cu nuanţator) pigmentul tău natural a fost alterat şi nu vei mai putea reveni la el decât prin decapare şi vopsire. Îţi sugerez să faci totuşi acest lucru cu ajutorul unui specialist. Colorimetria părului este totuşi o zonă în care nu doreşti să te aventurezi fără noţiunile de bază.
Aştept întrebările voastre pe adresa [email protected]/ pe www.facebook.com/sorinstratulatoficial/ sau pe Instagram: stratulatsorin