Ce sunt parabenii – și de ce ar trebui să te ferești de ei

.

Există aproape un consens universal că parabenii sunt răi și ar trebui să ne ferim de ei. Dar ce sunt ei de fapt – și de ce au căpătat o reputație atât de proastă?

Parabenii sunt o clasă de compuși denumită esteri. Acești esteri funcționează de minune drept conservanți. Rolul lor este de a preveni dezvoltarea de bacterii, ciuperci și drojdii în produsele cosmetice. Cel mai des folosiți parabeni din lumea cosmeticii sunt metil-, etil-, butil- și propilparabenii, conform Cosmopolitan.

Problema parabenilor este că au o structură chimică ce aduce aminte de cea a estrogenului (hormonul feminin care face ca celulele mamare – atât cele sănătoase, cât și cele canceroase) să crească și să se dividă. În 2004, doctorul Philippa Darbre a publicat un studiu în care a arătat că parabenii se găsesc în tumorile specifice cancerului de sân, implicând că parabenii ar putea chiar să cauzeze cancer.

Însă cercetarea lui Darbre a avut lacune. El nu a arătat că parabenii cauzează cancer, ci doar că se află în mostrele de tumori mamare maligne. American Cancer Society a subliniat, referitor la descoperirea lui Darbre:

„Deși parabenii au proprietăți slabe asemănătoare estrogenului, estrogenul care este produs în corp este de sute și de mii de ori mai puternic. Așa că estrogenul natural (sau cel luat ca supliment hormonal) poate avea un rol mult mai mare în dezvoltarea cancerului de sân”.

Chimistul specializat în cosmetică Joseph Cincotta spune că, în cele din urmă, este la latitudinea consumatorului dacă să folosească sau nu produse cu parabeni. „Studiile chiar au arătat că cantitatea de parabeni folosită în produsele de îngrijire a pielii sau a părului nu penetrează foartea adânc în piele și [parabenii] pot fi foarte ușori descompuși de corpurile noastre prin enzime și excretați prin urină.

Dezbaterea este departea de a se fi încheiat. Cincotta chiar crede că, în ciuda mulțimii de oameni care evită parabenii, există posibilitatea ca acești compuși să revină în forță pe piață. „Nu poți vinde produse de îngrijire a pielii și a părului fără vreun conservant în ele”, a spus chimistul. „Dacă un consumator folosește un produs cu bacterii sau mucegai în el, ar putea ajunge să aibă o infecție în ochi, așa că este ceva de genul, care rău îl vei alege? Îți pui [un procent extrem de mic] de conservant pe piele și ai o reacție alergică sau vrei posibilitatea răspândirii de bacterii în corp din cauza unei formule compromise?”

Așadar, rămâne alegerea ta dacă folosești produse cu parabeni sau nu. Dacă vrei să îi eviți – în caz că Darbre a avut dreptate – atunci piața este plină de produse care te vor ajuta.

Ultima modificare februarie 26, 2021 12:33 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale