Cauzele mirosului urât al transpiraţiei. Vezi cum scapi de el

.

Primăvara îşi intră în drepturi şi căldura a început să ne provoace transpiraţie. Dacă ai impresia că miroşi urât când ieşi dintr-un metrou aglomerat, sau dacă ai alergat după autobuz, s-ar putea să fie un semnal de alarmă. Vezi cum scapi de mirosul urât al transpiraţiei şi care sunt cauzele.
 

Ce cauzează un miros diferit al transpiraţiei

Mulţi factori determină mirosul transpiraţiei tale: ce mănânci, ce nu mănânci şi bei, ce produse cosmetice foloseşti, cât efort faci, ce boli ai, ce medicamente , suplimente şi vitamine iei.
Cel mai important factor este tipul de bacterii care îţi acoperă corpul de sus până jos. Una dintre cele mai des întâlnite bacterii, care cauzează acneea şi mirosul urât al transpiraţiei este Propionibacterium acnes.
Bacteriile în general au nevoie de două lucruri ca să se înmulţească şi să cauzeze mirosul urât al transpiraţiei: căldură şi umezeală.
Cele mai comune locuri în care această bacterie se înmulţeşte şi cauzează mirosul neplăcut sunt la subraţ şi zona inghinală.

Tipuri diferite de transpiraţie

Transpiraţia este şi ea de mai multe feluri: transpiraţia exocrină, apoasă şi relativ inodoră, care apare la efort şi căldură excesivă, al cărei scop este să răcorească corpul, produsă de glandele sudorale exocrine de pe suprafaţa corpului, cu predilecţie mâini şi tălpi şi transpiraţia apocrină, cu miros specific şi rol mai puţin cunoscut la oameni, vâscoasă şi cu miros specific, din glande speciale care se găsesc doar la axilă şi perianal.

Trupul anunţă când suferă

Dacă ştii că urmezi un tratament anume sau că ai consumat anumite alimente, nu e cazul să intri în panică atunci când transpiraţia capătă un miros urât. Unele medicamente, precum cele folosite în tratamentul cancerului, ori antibioticele pot modifica mirosul natural al pielii.
La fel se întâmplă şi când mâncăm ceapă sau usturoi. În general, izurile deranjante se emană prin piele, prin glandele sudoripare şi din gură.
Îmbrăcămintea şi încălţămintea din materiale sintetice nu lasă transpiraţia să se evapore, iar părul de pe corp în exces contribuie la reţinerea transpiraţiei şi a bacteriilor, ceea ce duce la accentuarea mirosului. Totuşi, când mirosul e diferit de cel cunoscut, de transpiraţie, semnalează o boală. Diabeticii, spre exemplu, au un miros specific de acetonă, în vreme ce un iz de amoniac îi caracterizează pe cei ce suferă de o afecţiune a ficatului.

Transpiraţia urât mirositoare anunţă chisturi şi tumori!

Sistemul endocrin pare să fie responsabil de toate relele, mai ales în cazul femeilor. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifestă prin transpiraţie excesivă, urât mirositoare. Dar acelaşi lucru se întâmplă şi în caz de sindrom al ovarului polichistic, de tumori ovariene sau de disfuncţii ale glandelor suprarenale. Abundentă şi neplăcută nărilor, sudoarea îi caracterizează pe bărbaţii cu surplus de testosteron, pe femeile cu exces de hormoni masculini, pe cei cu dereglări ale hipofizei.
Sursa foto: Shutterstock
 
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale