Ardeiul te ţine în formă. Uite cum!

.

Cultivat de mai bine de 3000 de ani în America Centrală şi de Sud, ardeiul a ajuns în Europa abia în secolul al XVI-lea, dar de atunci nu a mai părăsit bucătăria vechiului continent.

Comoara din grădină

Gustul ardeiului gras este dat, în mare parte, de uleiul eteric pe care îl conţine, iar gradul de iuţime din diferitele sortimente de ardei este determinat de cantitatea de capsaicină conţinută. Calorii nu are decât puţine: 17 kcal în 100 de grame, ceea ce îl face uşor digerabil. Ardeiul gras are multe vitamine. Cantitatea de vitamina C din ardeiul roşu este de 7 ori mai mare decât cea conţinută de lămâie sau portocală, respectiv 150% din necesarul zilnic. În acelaşi timp, este şi o sursă ideală de betacaroten, un ardei oferind organismului necesarul zilnic de vitamina A. Mai mult, conţine vitaminele B12, B2, P, E şi minerale ca potasiu, magneziu şi calciu.

Întreţine sănătatea

În medicină se foloseşte ardeiul proaspăt sau uscat, ca soluţie alcoolică, respectiv tinctură de ardei. Are efecte pozitive în afecţiuni reumatice, dermatologice, ca stimulent al secreţiei gastrice sau împotriva colicilor intestinale. Întăreşte sistemul imunitar şi previne gripa. Siliciul pe care îl conţine sucul de ardei gras este foarte benefic unghiilor, părului şi glandelor sebacee. Unele cercetări recente au arătat că ardeiul previne atacurile de migrenă şi are un efect pozitiv asupra trombocitelor.
Ardeiul iute este un sortiment de ardei cu un conţinut ridicat de capsaicină, substanţă care îi dă şi iuţimea. Aceasta este un antioxidant cu o mulţime de efecte benefice: protejează ADN-ul faţă de substanţele cancerigene, previne comoţiile şi scade nivelul colesterolului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton