Planta ieftină, considerată „miracol” pentru piele. Poate preveni ridurile și acneea, vindecă arsurile și iritațiile pielii

.

Planta despre care vorbim este Aloe Vera, un cactus tropical care, de mii de ani, este folosit pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii. Planta de Aloe Vera conține o varietate de compuși precum vitamine, minerale, enzime, zaharuri, acizi grași, antrachinone, hormoni și aminoacizi. Am aflat de la dermatolog ce proprietăți are, de fapt, Aloe Vera și cum o putem folosi.

Datorită vitaminelor și mineralelor din compoziția sa, Aloe Vera are efect antioxidant. Asta înseamnă că poate neutraliza radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive și instabile, care pot avea efecte negative asupra organismului.

Aloe Vera este un ingredient natural care poate aduce multiple beneficii

„Aloe Vera este un ingredient natural, popular și poate uneori supraapreciat. Este recunoscut pentru beneficii precum hidratare, proprietățile antiinflamatoare, antioxidante și ameliorarea iritațiilor. Aloe Vera conține o cantitate semnificativă de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării pielii. Poate calma și reduce inflamația pielii, fiind utilă pentru persoanele cu piele sensibilă sau iritată. Totodată, gelul de Aloe Vera poate accelera procesul de vindecare a arsurilor sau leziunilor minore. Cu toate că majoritatea oamenilor tolerează bine Aloe Vera, există și persoane care pot dezvolta sensibilitate sau alergii la acest ingredient”, a declarat medicul dermatolog Ioana Andreescu, în exclusivitate pentru UNICA.

Citește și: Cea mai cerută intervenție estetică în rândul bărbaților. Ce-și doresc reprezentanții sexului puternic

„De obicei, recomand un test preliminar pe o mică porțiune de piele înainte de a utiliza produse care conțin Aloe Vera. Reacția pielii la Aloe Vera poate varia de la o persoană la alta, iar unele persoane pot constata că nu are efecte notabile asupra pielii lor. Aloe Vera este un ingredient natural care poate aduce multiple beneficii, dar nu există un ingredient unic care să funcționeze în mod miraculos pentru toate tipurile de piele. Asocierea cu alte ingrediente active poate îmbunătăți semnificativ beneficiile pe care le observăm după utilizarea unui produs. Pentru acnee există ingrediente active mult mai eficiente, iar răspunsul la produsele pe bază de Aloe Vera este variabil”, ne-a mai declarat dermatologul Ioana Andreescu.

Aloe Vera poate preveni ridurile și acneea

Un studiu din 2015, realizat pe 54 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, a raportat o îmbunătățire la nivelul ridurilor, elasticității și producției de colagen în cazul participantelor care au consumat cinci tablete de pudră de gel de Aloe Vera în fiecare zi, timp de 8 săptămâni.

Citește și: Greșelile care trebuie evitate atunci când avem părul ud. Ce facem ca să nu se rupă

Potrivit cercetătorilor, Aloe Vera conține molecule numite steroli, care facilitează producția de colagen și acid hialuronic. Astfel, Aloe Vera contribuie la reținerea umidității în piele. În consecință, ridurile sunt mai puțin vizibile. Aloe Vera nu îndepărtează, însă, ridurile, ci le poate doar preveni. „Aloe Vera ajută la prevenirea viitoarelor riduri, dar nu poate reduce aspectul celor deja existente”, susține dermatologul Michele Green, potrivit Oprah Daily.

Aloe Vera vindecă arsurile și iritația pielii

Aloe Vera poate reduce inflamația și roșeața pielii, susține medicul estetician Manish Shah, potrivit Oprah Daily. De aceea, Aloe Vera poate reprezenta un tratament eficient pentru multe probleme dermatologice, inclusiv eczeme și psoriazis.

Citește și: Blondul Barbie, vedeta verii! Ce coafuri și nuanțe sunt în trend în 2023

Aloe Vera poate reduce hiperpigmentarea

Când este aplicat local, gelul de Aloe Vera poate fi, de asemenea, util în reducerea hiperpigmentării, spune dermatologul Rina M. Allawh, potrivit sursei citate. „Blochează o enzimă numită tirozinază, care este, în primul rând, responsabilă pentru hiperpigmentarea pielii”, explică ea.

Citește și: Chic și rapid! Tunsorile și coafurile franțuzești sunt în trend și merită să le încerci. Cum se obțin

Unul dintre ingredientele active din gelul de Aloe Vera este acidul salicilic, care este un agent exfoliant și antibacterian folosit pentru a trata acneea, spune dermatologul Sonia Batra. În plus, Aloe Vera poate ajuta prin calmarea inflamației asociate coșurilor dureroase. Pentru a ține la distanță erupțiile, aplicați un strat subțire de gel în zonele predispuse la acnee în fiecare seară.

Aloe Vera și celulita

Celulita este cauzată de distribuția diferită a grăsimii, mușchilor și țesutului conjunctiv. Este o acumularea de țesut adipos subcutanat care apare des la nivelul feselor, șoldurilor și coapselor, și afectează între 80 și 90% dintre femei. Aloe Vera prezintă concentrații mari de vitamina C și E, care acționează ca antioxidanți și pot ajuta în lupta cu celulita. Cel mai bun remediu împotriva celulitei rămâne, însă, antrenamentul fizic și o dietă echilibrată.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton