Expunerea la ultraviolete de tip A sau B este responsabilă pentru degradarea calitatii pielii, apariția sau accentuarea ridurilor, a petelor pigmentare sau albe, a porilor dilatați și, din păcate, și pentru apariția cancerului de piele. Tocmai de aceea este extrem de important să aplicăm zilnic produse cu factor de protecție, nu doar atunci când stăm la plajă.
În comerț există o ofertă largă de produse cu SPF (care e același lucru cu FPS – factor de protecție solară), însă este important să știm și cum le aplicăm pentru a ne proteja. Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare, ne detaliază șapte aspecte importante de care este bine să ținem cont atunci când folosim acest tip de produse.
„Nu ar trebui să ieșim din casă fără să fi aplicat produs cu factor de protecție, chiar dacă suntem machiate și considerăm că este suficient. Produsele cu SPF ridicat trebuie să devină parte din ritualul nostru de îngrijire zilnic pentru că sunt filtrul de care avem nevoie pentru a combate îmbătrânirea pielii, precum și cancerul de piele. Sunt cel puțin nouă aspecte interesante și utile de care ar fi bine să ținem cont.“
Este important cât produs aplici. Dacă nu folosim o cantitate suficientă, nu suntem protejați. Fie că folosim cu factor de protecție 50 sau 50+, fie că folosim cu factor de protecție 30, este foarte importantă cantitatea. În mod normal al trebui să folosim cam 1,25 ml protecție pentru față cam cat o migdală, și 30 ml pentru corp. Marea majoritate a produselor de protectie solară pentru față au 50 ml, deci un flacon este suficient pentru 40 de aplicări. Dacă plecăm în vacanță cu un flacon de 200 ml de produs pentru corp, ar trebui să ne ajungă 7 zile. Dacă ne ajunge mai mult, asta înseamnă că nu folosim o cantitate suficientă. Pare foarte mult la prima vedere, de aceea recomand aplicarea produsului în 2 sau chiar 3 straturi subțiri cu câteva secunde de pauză între straturi. În cazul în care aplicăm un produs cu SPF mare în cantitate insuficientă, vom obține în realitate un factor de protecție mai mic.
SPF 100? Există și produse cu factor de protecție 100 doar că, din punct de vedere legal, producătorii nu au voie să marcheze pe ambalaj decât 50+. 50+ este deci factor de protecție foarte ridicat si este marcat pe ambalaj Broad spectrum.
Nu folosiți produse de anul trecut. Toate produsele au marcate pe ele cât pot fi folosite după ce le-ați deschis. Există o iconogramă pe care este marcat 6M sau 12M deci 6 luni, 12 luni etc
Atenție la filtrul produselor! Diferența o face cantitatea de raze ultraviolete care este blocată de filtrul respectiv. Când vorbim de factor de protecție SPF ne referim doar la razele ultraviolete de tip B. Aceste raze ultraviolete sunt cele responsabile de arsuri și de înroșirea pielii. Dar există și razele ultraviolete de tip A, care sunt mult mai periculoase. Pentru că au o lungime de undă mai lungă, ele pătrund mai adânc în piele și sunt responsabile de apariția îmbătrânirii precoce, a cancerului de piele. Probabil că știți că 85% din cancerele de piele sunt determinate de razele ultraviolete de tip A. Apoi, ne apar petele hiperpigmentare, ne apar petele albe, porii deschiși, tot din cauza razelor ultraviolete de tip A. E foarte important să alegem produse cu factor de protecție larg și să ne uităm pe ambalaje și avem marcat pe ele, într-un cerc, dacă sunt eficiente și împotriva razelor ultraviolete de tip A. În acest caz, avem folosite în funcție de sistemul folosit, fie +, adică PA +, până la ++++ sau stele. Iar gradul de protecție împotriva razelor ultraviolete de tip B este dat de SPF. 30, 50 și așa mai departe. În zilele noastre, să folosim un produs cu factor de protecție mai mic de 30 nu este deloc eficient. Cu el mai mult facem hidratare, care este și ea foarte importantă, dar nu suficientă. Din păcate, nu există filtre care să ne protejeze în proporție de 100% chiar și dacă folosim factor de protectie SPF 50. Acesta blochează 98% din radiațiile UVB. Un factor de protecție 15 blochează 93,6% din razele UV.
SPF pentru vacanță sau pentru zi de zi. Trebuie să facem diferența între protecția urbană, cea de zi cu zi, și cea din vacanță. În fiecare zi, dimineața, fie că e vară, fie că e iarnă, trebuie să aplicăm un factor de protecție. Cel puțin pe față. Acesta ar trebui să fie 50. Când ne expunem intensiv la soare, dacă mergem la mare, trebuie să începem cu un factor de protecție mare. Și întotdeauna trebuie să adaptăm factorul de protecție la culoarea pielii noastre, la locația unde suntem ca și latitudinea pe glob. Începem întotdeauna cu factor de protecție mare. Trebuie să reaplicăm produsul de câte ori intrăm în apă, de câte ori ne ștergem cu prosopul. Apoi, cam la maxim 2-3 ore ar trebui să reaplicăm protecția solară.
Ne mai bronzăm cu SPF? Da, nu înseamnă că nu ne bronzăm dacă ne aplicăm factor de protecție 50. Înseamnă doar că ne protejăm sănătatea pielii. Produsele moderne de protecție solară conțin accelerator de bronzare, ce stimulează melanina și ne ajută șă ne bronzăm chiar mai mult. În plus, în ultima vreme au apărut pe piață produse care conțin melanină, deci ne ajută să ne bronzăm mai mult și mai repede decât dacă nu aplicăm aceste produse cu factor de protecție.
Este suficient să avem SPF și protecție UVA? În principiu, da! Însă, având în vedere că razele solare nu sunt blocate în totalitate și că ele determina procesul de oxidare, cosmeticele moderne conțin antioxidanți care conferă protecție împotriva radicalilor liberi. De exemplu, toată gama Sun Logic Guinot. Diferența în ceea ce privește produsele nu o fac filtrele, care sunt generice, ca la alte produse SPF, ci extra protecția oferită de ADN – care se sacrifica în locul celui uman, elstoprotectina, care protejează fibrele elastice, și luteina.
Există produse eficiente care nu lasă peliculă albă la suprafața pielii? Sigur ca da. Pelicula albă este lăsată de filtrele minerale, care sunt cele mai stabile și mai eficiente.Produsele avansate conțin micro sau nanomolecule din acestea, ceea ceea ce le face mult mai ușoare și nu mai lasă aceea pelicula albă și, în plus, nu încarcă porii și nu provoacă erupții. De exemplu, Dermacte 365 Sun Protection este un produs din aceasta categorie.
Expunem bebelușii? Bebelușii până la 6 luni nu se expun sub nicio formă la soare. Copiii trebuie să fie protejați cu filtre minerale eficiente întotdeauna si recomand oxid de zinc. Există mai multe tipuri de filtre fizice și chimice. Singurul filtru care este eficient singur și pentru razele ultraviolete de tip A, și pentru B, este acest oxid de zinc. Celelalte filtre se folisesc combinate. El formează o peliculă la suprafața pielii care reflectă razele solare și ne protejează și de iritații. Și trebuie să le aplicăm factor de protecție 50, absolut, trebuie să poarte o pălărie, la un anumit moment ar fi bine să poarte și haine ușoare. Reaplicăm la fiecare 2 ore factorul de protecție, peste tot, inclusiv pe lobul urechii, una dintre zonele cele mai sensibile. Crema Z de la Universkin contine 25% oxid de zinc una dintre concentratiile cele mai mari de pe piață. Este foarte potrivită si pentru persoanele cu piele foarte sensibilă”, explică Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare.