Cine nu își dorește o piele strălucitoare și hidratată pe tot parcursul anului? Tocmai de aceea este important să știm cum menținem acest lucru, cu ajutorul unei rutine bine puse la punct.
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, s-ar putea să observi că ți se schimbă și pielea. Pentru mulți dintre noi, vremea rece de iarnă aduce uscăciune și iritație.
Sfatul dermatologilor pentru o piele îngrijită
Iarna, aerul tinde să fie rece și uscat, spune într-un interviu pentru TODAY.com medicul Shasa Hu, profesor asociat în departamentul de dermatologie și chirurgie cutanată de la Universitatea din Miami, Școala de Medicină Miller.
„Cei care au și un încălzitor în biroul sau în apartamentul lor, care usucă și mai mult aerul, pot observa apariția unor afecțiuni comune ale pielii, inclusiv eczeme și rozacee”, spune ea. O altă afecțiune, psoriazisul, se poate declanșa și în timpul iernii, dar asta este cauzat probabil de lipsa expunerii la soare ambiental, explică Hu.
Chiar dacă nu aveți una dintre aceste afecțiuni ale pielii, este normal ca pielea să se simtă uscată mai des iarna din cauza acestor factori de mediu. Și asta înseamnă că aproape toată lumea ar trebui să aibă o rutină prin care să combată acest lucru.
Curățarea cu grijă a pielii
Cu siguranță ar trebui să vă spălați fața cel puțin o dată pe zi. Dar dacă descoperi că pielea ta se simte strânsă sau uscată după ce ai spălat-o, nu trebuie să o speli mai mult decât atât. „Este în regulă să vă curățați pielea, dar nu e necesar să vă spălați fața de mai multe ori pe zi”, spune Shasa Hu.
În schimb, ea recomandă să vă curățați fața complet seara și să folosiți doar un strop de apă dimineața.
De asemenea, puteți încerca să utilizați mai multe produse de curățare hidratante, cum ar fi cremă de curățare, mai degrabă decât spumă de spălare pentru față, spune Hu. „Loțiunile de curățare sunt de obicei mai puțin îndepărtate de uleiul natural de pe piele”, adaugă ea.
Încercați să utilizați o cremă hidratantă mai groasă
Iarna nu este momentul să te oprești să folosești crema hidratantă. „Dacă nu ești obișnuit să-ți hidratezi pielea, s-ar putea să nu conteze prea mult primăvara sau vara”, spune Lipner, Shari Lipner, profesor asociat de dermatologie clinică la Centrul Medical Weill Cornell. „Dar iarna, pielea ta o va simți”.
S-ar putea să doriți chiar să vă schimbați crema hidratantă cu ceva mai groasă în timpul lunilor de iarnă pentru a preveni uscarea, spune medicul dermatolog. Ea recomandă, de asemenea, să te joci cu variante mai groase ale celorlalte produse folosite, cum ar fi schimbarea serului cu vitamina C cu o cremă care conține vitamina C.
Și dacă descoperi că încă mai apar pete uscate pe piele, Lipner sugerează să porți cu tine un recipient de unguent, pentru a-l aplica pe tot parcursul zilei.
Continuați să utilizați protecție solară în fiecare zi
Cum zilele sunt mai scurte, oamenii pot deveni puțin „leneși” cu aplicarea de protecție solară, spune Lipner. Dar ar trebui să o facă în continuare în continuare – cel puțin 30 SPF – în fiecare zi, ca parte a rutinei obișnuite de îngrijire a pielii.
Primim mai puține raze UV iarna, spune Lipner, „dar le primim”. Și dacă veți fi afară la altitudini mari sau la schi, este deosebit de important să rămâneți protejat.
Combate aerul uscat din interior cu un umidificator
Deoarece un încălzitor poate usca aerul deja uscat de iarnă, medicul Hu sugerează să folosiți un umidificator în dormitorul dvs. sau la birou pentru a vă menține pielea puțin mai fericită.
„Un umidificator poate face o mare diferență în pielea ta dacă aerul este foarte uscat”, este de acord Lipner.
Limitați timpul la duș
Dușurile lungi și fierbinți îți pot usca pielea, spun experții. Așa că încercați să mențineți apa călduță și timpul petrecut în apă scurt.
Și, când ieși de la duș, pune-ți crema hidratantă și loțiunea de corp în timp ce pielea este încă umede[. Acest lucru vă va ajuta să etanșați acea hidratare în piele.
„Este ceva pe care îl recomandăm persoanelor cu pielea uscată pe tot parcursul anului, dar iarna este și mai important”, transmite medicul dermatolog Hu.
Nu-ți ignora unghiile
De obicei, oamenii nu observă că unghiile lor au nevoie de îngrijire până când vremea devine suficient de caldă pentru sandale, dar multe dintre aceste probleme (inclusiv infecțiile fungice) pot începe să apară în timpul iernii, explică Lipner.
Dacă observi că unghiile tale devin fragile, se îngălbenesc sau se ridică, acestea sunt semne că ar trebui să te consulți acum cu un dermatolog, în loc să aștepți până la primăvară sau vară.