Pentru ca pielea din jurul ochilor să fie arate perfect, trebuie să respecţi cu sfinţenie câteva reguli de bază. Dar şi să eviţi câteva greşeli majore.
Zâmbesc, studiază, vorbesc. De multe ori, seduc şi intrigă. Ochii sunt partea cea mai comunicativă a feţei, dar şi cea mai fragilă. Şi, dacă nu este îngrijită cu atenţie şi cu produsele corecte, toată zona care-i înconjoară îmbătrâneşte mai repede. Motivele ţi le dezvăluim în paginile următoare.
Ce trebuie să eviţi
Ai citit pe etichetele multor produse: „evită conturul ochilor“. Motivul? În această zonă, epiderma este foarte subţire, iar substanţele concentrate conţinute de multe măşti, spre exemplu, ar putea-o penetra în profunzime, riscând astfel să o relaxezi prea tare. Fără a mai pune la socoteală faptul că, dacă ţi-ar intra în ochi, i-ar irita foarte tare. Poţi sta însă liniştită: tratamente intensive alternative există şi pentru această zonă. Spre exemplu, îţi poţi pune pe ochiul închis (timp de 2-3 minute) o dischetă demachiantă pe care ai aplicat o cremă cu una din vitaminele A, C sau E. Sau poţi plimba pe zona din jurul ochilor un cub de gheaţă pe care l-ai înfăşurat înainte într-o batistă de bumbac – efectul tonificant este instantaneu.
De ce sunt indicate cremele speciale?
Din trei motive. Primul ar fi că această zonă, mai puţin bogată în glande sebacee, are tendinţa de a se deshidrata mai repede decât restul feţei, motiv pentru care are nevoie de o îngrijire specială. Al doilea motiv ar fi că, în această regiune, circulaţia sanguină este mai lentă şi, prin urmare, are nevoie de substanţe tonifiante în măsură să o reactiveze şi puţin grase pentru a nu mări retenţia de lichide. Şi, nu în ultimul rând, produsele special create pentru această zonă a feţei au un ph corect (între 6,8 şi 7,2) şi sunt testate oftalmologic: altfel spus, chiar dacă intră în contact cu ochiul, nu-l irită.
De ce aici apar primele riduri?
Circulaţia sanguină încetineşte, iar sistemul limfatic mai puţin activ provoacă acumularea de radicali liberi, mai precis a acelor substanţe responsabile de îmbătrânirea pielii. La acest proces se mai adaugă şi mimica facială: ochii se deschid, se închid, se strâng la lumină puternică sau se întredeschid în timp ce aprinzi o ţigară. Toate aceste contracţii, aceste schimbări de expresie şi mişcări continue ale pleoapelor accelerează pierderea de elasticitate în zona deja săracă de fibre elastice. Astfel apare „laba gâştii“, acea concentraţie de riduri care pornesc din colţul ochiului şi se întind ca nişte raze spre tâmple.
Chiar dacă se formează în aceeaşi zonă a feţei, mai precis în partea inferioară a ochiului, „pungile“ şi cearcănele au cauze diverse. Primele sunt umflături provocate de excesul de piele şi de grăsime ale pleoapelor inferioare. Cearcănele, în schimb, sunt pete provocate de capilarele dilatate. Altfel spus, sângele pierde oxigen, se îmbogăţeşte cu anhidride carbonice şi apare la suprafaţă lăsând o urmă albăstruie. Pentru a le atenua, există geluri speciale pe bază de vitamina E, hidratante şi descongestionante. Foloseşte-le reci, după ce le-ai ţinut în frigider.
De ce trebuie folosit demachiant special pentru ochi?
Laptele demachiant şi loţiunea tonică pentru faţă, de cele mai multe ori, conţin tensioactivi iritanţi. Pe când cele speciale, cu extracte de hammamelis sau muşeţel, dizolvă substanţele grase ale produselor cosmetice mult mai uşor, fără a mai fi nevoie să iriţi zona respectivă.
Protejează ochii şi împiedică accesul prafului şi al altor corpuri străine. Adică, genele sunt paznicii privirii. Însă pentru a le avea sănătoase, robuste şi strălucitoare, trebuie să le îngrijeşti, având în vedere că razele ultraviolete şi smogul le pot decolora şi slăbi cheratina. Iată câteva sfaturi: nu le încărca de prea multă mascara, nu le „traumatiza“ frecându-te prea mult la ochi, demachiază-le cu delicateţe şi, din când în când, cu o perie curată de la mascara, aplică pe ele ulei de măsline, de la rădăcină până la vârf: astfel, vor fi mult mai robuste.
Foto: Shutterstock