Relaxantă sau palpitantă, pentru unii dintre noi călătoria cu avionul poate fi o pasiune. Pentru cei mai mulţi însă, un zbor de câteva ore este o experienţă înfricoşătoare…
… care provoacă palpitaţii, ameţeală şi fiori, ori de câte ori pun piciorul într-un avion.
Mai mult decât atât, teama devine şi mai mare atunci când se petrec recent tragedii aviatice, iar jurnalele de ştiri reuşesc să amplifice foarte uşor această fobie faţă de călătoriile cu avionul.
Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu simptome uşoare de aerofobie – teama de zborul cu avionul – poţi lua în calcul câteva metode de relaxare care te vor ajuta să te mobilizezi şi să ai un zbor plăcut şi liniştit.
Nu îţi alimenta singură fobia
În unele ţări, pasagerii care se confruntă cu fobia faţă de zborul cu avionul pot apela la cursurile organizate de companii aeriene şi psihologi care îi ajută să scape de stres.
În cazul unei fobii serioase, este recomandată aşadar o vizită la psiholog. Dar poţi recurge la câteva metode pe care le poţi pune în practică şi singură.
Pentru început, este esenţial să nu îţi amplifici singură aceste temeri.
Păstrează-ţi o atitudine cerebrală şi gândeşte-te că şansa ca tocmai avionul tău să se prăbuşească este aceeaşi cu şansa de a câştiga la loto. Cel puţin aşa spun studiile americane recente, care susţin că numărul accidentelor aviatice s-a redus simţitor în ultimii ani.
În plus, aeronavele sunt supuse unor controale foarte minuţioase înainte de fiecare zbor. Este suficient să înţelegi câteva detalii tehnice care îţi vor demonstra că avionul nu este atât de fragil pe cât pare.
Totodată, evită să urmăreşti ştirile despre accidente aviatice. Aerofobia este, de cele mai multe ori, alimentată de experienţele persoanelor traumatizate sau de ştirile în care se prezintă accidente aviatice.
Pregăteşte-te psihic
Senzaţia de disconfort emoţional este cauzată, în principal, de autosugestie, iar frica se instalează chiar dinainte de a păşi în avion. Caută motivul fricii, pentru a găsi remediul potrivit, pentru că fiecare teamă are o soluţia de rezolvare.
Fă-ţi călătoria mai plăcută încă dinainte de a te urca în avion şi încearcă să te obişnuieşti cu ideea zborului. Înainte de îmbarcare sună prietenii care te aşteaptă la destinaţie şi discută despre vacanţa care abia începe.
Relaxarea înainte şi în timpul zborului este de asemenea benefică cu ajutorul exerciţiilor de inspiraţie şi expiraţie repetate şi lente.
Alege un loc potrivit
S-a constatat că locurile din dreptul aripii avionului sunt cele mai sigure poziţii. Poţi solicita la check-in un astfel de loc, sau unul în apropierea toaletei, în caz că te vor încerca senzaţiile de greaţă.
Dacă însă ai rău de înălţime, nu opta pentru un loc la geam şi evită să priveşti îndelung pe fereastră. Încearcă să îţi menţii o poziţie cât mai relaxată cu faţă spre direcţia de zbor.
Dacă ai probleme de claustrofobie, ocupă un loc mai aproape de ieşire, cum ar fi lângă culoar, iar în spatele avionului sunt uneori scaune libere, unde vei avea loc să te desfăşori.
Ai grijă ce mănânci
Înainte de a merge cu avionul, este recomandat să dormi suficient şi să mănânci uşor, pentru a evita simptomele de oboseală precum stările de greaţă, dureri de cap sau ameţeală.
La neliniştea firească ce apare în avion, se adaugă uneori şi mici probleme de ordin alimentar. Ca să previi orice stare de agitaţie, nu consuma cafea sau alcool înainte de călătorie. Vei reduce astfel şansele să ai un atac de panică. În schimb, este bine să bei multă apa şi înainte şi după ce urci la bord.
Pastile sau gumă de mestecat
Un anxiolitic luat cu câteva minute înainte de plecare te poate ajută în mod eficace, pentru că îţi creează o stare de somnolenţă, ceea ce nu poate decât să îţi facă bine. Iar la farmacie se găsesc şi câteva medicamente împotriva stării de greaţă, cum sunt Emetostop sau Emetiral, dar pe care este bine să le adiministrezi la sfatul medicului tău.
Presiunea ridicată şi zgmotoul dau deseori senzaţia disconfortantă de urechi înfundate. Un remediu foarte simplu este să mesteci gumă sau să bei apă. Poţi lua şi un decongestionant, care să îţi elibereze căile respiratorii.
Alte lucruri care ţi-ar putea fi utile sunt masca de ochi pentru somn şi perna gonflabilă de voiaj.
Activităţi relaxante
O modalitate simplă şi eficientă prin care îţi poţi stăvili imaginaţia sumbră este să îţi găseşti o preocupare care să te ţină concentrată. O carte, o integramă sau un joc te pot ajuta să te destinzi şi să uiţi că te afli la mii de metri altitudine.
Profită de timpul pe care îl petreci în avion şi termină de lecturat cartea pe care ai început-o. O revistă-atlas despre locurile pe care urmează să le vizitezi sau un dicţionar al limbii oficiale în ţara în care vei ateriza sunt nu doar relaxante dar şi utile, în plus, timpul va trece mult mai uşor.
De asemenea, muzica este o metodă de relaxare eficientă indiferent de împrejurări. Poţi asculta muzică pe toată durata zborului, aşa că alege să selectezi pe ipod sau telefon melodii odihnitoare care îţi redau calm şi linişte. Sau poţi opta să asculţi un audiobook pe MP3 player.
Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere că în timpul unei călătorii, indiferent de mijlocul de transport pe care îl alegi, spaţiul este redus iar corpul este supus la imobilizare prelungită. Pentru a creşte propriul confort, optează pentru îmbrăcăminte lejeră şi pantofi comozi.
Zborul cu avionul poate deveni astfel un preludiu liniştit pentru vacanţa ta.