Greenery e culoarea-vedetă a anului și o regăsim în amenajările interioare într-o multitudine de forme: de la tapete și tapițerii până la imprimeuri tropicale și pereți vii. Iar verdele e garnisit cu o doză bună de hygge.
Spre deosebire de moda vestimentară, trendurile în materie de decorațiuni interioare durează mai mult, iar schimbările nu sunt radicale, ci, mai degrabă, detaliile fac diferența, subliniază Andreea Mureșan, designer la „Andreea Mureșan Studio“. Iar pe lângă formă, culoare, textură, un loc important în universul deco îl ocupă anul acesta hygge – un termen abstract, care înglobează starea de bine a cuiva, confortul fizic și mintal. Și cine altcineva putea să emită acest nou termen decât nordicii, cei care dau tonul în materie deco.
„O casă bine amenajată este aceea în care, când ai pășit după o zi lungă și obositoare, simți că ai intrat într-o altă lume, în universul tău personal, unde te vei putea relaxa și îți vei încărca bateriile pentru zilele următoare“, spune Miruna Ardelean, arhitect și specialist în design interior. Deci cum obținem o casă bine amenajată, ținând cont de filtrul personal, dar și de cele mai noi trenduri prezentate la Salonul de Mobilă de la Milano, desfășurat între 4 și 9 aprilie?
Miruna Ardelean – Arhitect, interior designer MI Architects
Mereu am spus că designul trebuie să fie funcțional, dar și căutat. Asumat, încadrat în context, elegant sau, dimpotrivă, firesc, vechi sau nou, însă căutat. Căutarea de care vorbesc are la bază o educare continuă a interiorului nostru, a sufletului nostru.
Pe lângă conceptul de unicitate în orice amenajare care se respectă, apare noțiunea clară că, în personalizarea unui spațiu, orice este posibil dacă rezonează și vibrează cu sufletul celui care îl locuiește. Avem nevoie de confort, dar și de un mediu primitor, relaxant, în care să ne simțim bine. Designul de interior însumează toate aceste stări și se referă astfel la o imagine unitară între elementele care o compun: piese de mobilier, obiecte decorative, corpuri de iluminat, texturi și materiale alese cu grijă, până în cele mai mici detalii.
Așadar, regândește modul în care locuiești, în care trăiești, prin accesorizarea lui cu anumite piese de design care au menirea de a însufleți orice decor. Cu toții avem momente de inspirație și mereu trebuie să ne înconjurăm de lucrurile care ne trezesc emoții. Alegem produse de design care ne reprezintă personalitatea sau obiecte pe care le cumpărăm doar pentru că ne face plăcere să le admirăm.
Accente. Texturile, patternurile, printurile și accesoriile trebuie alese cu mare grijă, pentru că ele vor completa starea noastră de bine într-un ambient coerent.
Geometrii. Formele de diferite dimensi-uni suprapuse, liniile și intersecțiile ritmate prin simetrie sau asimetrie sunt un must-have 2017.
Tradiție. Grafismele desprinse din diverse culturi și tradiții înnobilează spațiul cu povești nemuritoare. Ele dau o vibrație deosebită, o armonie texturală, dar se pune accent și pe obsesia pe detaliu.
Elemente clasice. Elementele clasice merg în combinație cu texturi și modele moderne.
Degradeuri. Putem alege să păstrăm un aspect unitar cromatic, astfel că ne concentrăm pe intersecții grafice și culori din aceeași din aceeași paletă cromatică.
Pattern floral. Fototapetul floral, texturile sau pereții verzi – exteriorul integrat în interiorul spațiului prin plante verzi, stilizate sau doar grafice – creează o stare de bine, o uniune cu natura prin intermediul vizual, olfactiv.
Stil industrial. Piesele cu linii simple, cu un design de factură scandinavă, se potrivesc foarte bine într-un astfel de context. Metalul cât mai brut finisat, dar și lemnul învechit vor fi un tandem de succes pentru astfel de interioare. Alegem tot ce
înseamnă materiale reci și actuale: piatră, stiplex, corian, oțel, sticlă, marmură, tech decapat.
Noul stil nordic. Pe lângă funcționalitatea maximă ascunsă în spatele unor obiecte extrem de simple în aparență, elementul definitoriu al acestui stil este gama cromatică folosită: culorile neutre ca alb, gri, bej, crem, greige. Textura dată de patina de uzat, vechi, antic este, de asemenea, o caracteristică des întâlnită în interioarele nordice.
Contemporan-eclectic. Când te gândești la termenul de eclectic, te gândești, practic, la asocierea unor elemente disparate, fără o legătură imediată între ele.
Glamour. Glamourul și simplitatea pot să stea „side by side“. Țesăturilor și texturilor le este permis să vorbească despre ele și nimic nu spune glamour, dramă sau sofisticat mai bine decât mătasea, satinul și catifeaua. Pentru mine, înseamnă un melanj de materiale prețioase, dar nu pretențioase.
Marcel Luncan – Fondator Design&After
De-a lungul timpului, designul interior s-a supus regulii prin care noul înlocuiește vechiul. De ce? Pentru că schimbarea simbolizează un alt mod în care oamenii se raportează la actualitate, pentru că ghidează și aduce împreună comunități, pentru că inspiră și pune bazele pentru alte creații de design, pentru că îmbracă frumos idei și face legături cu arta care ne înconjoară și pentru că transformă casele noastre în locuri hygge îndrăgite, în care ne e drag să locuim, în care ne simțim bine.
Albastru-intens și verde-închis. Dacă anul trecut erau la modă oțelul inoxidabil, accentele din marmură, rafia, șemineele, mobila masivă, finisajele mate, blana artificială sau imprimeurile geometrice, lucrurile se schimbă anul acesta. De știut este că interioarele albe își pierd popularitatea. Opțiunile anului pentru nordici sunt tonurile de albastru-intens și verde-închis. Ele se potrivesc oricăror încăperi, fie dacă te decizi să îți zugrăvești altfel dormitorul, fie dacă vrei să schimbi aerul bucătăriei. Dar dacă n-ai suficient curaj să schimbi cu totul culoarea pereților, la modă sunt plantele curgătoare. Asortate cu Greenery, aces-tea sunt ușor de întreținut și se vor bucura nespus de soarele primăvăratic curajos, indiferent de locul în care le așezi. Sunt ideale pentru încăperile care merită un plus de strălucire, ca rafturile băii, locurile înguste din sufragerie sau spațiul neocupat din hol și poți să te bucuri de colțuri verzi fără prea mult efort.
Imprimeuri tropicale. În materie de imprimeuri, dacă vrei să fii îndrăzneț, celebre au devenit cele tropicale, pe care le întâlnim pe textile sau tot felul de decorațiuni de perete. Ele aduc un aer proaspăt încăperii și înveselesc atmosfera în așteptarea verii.
Cupru. În ceea ce privește materialele, cuprul este nelipsit din lista de alegeri pentru 2017. Fie că vorbim de renunțarea la oglinzile clare în favoarea celor în nuanțele cuprului, fie că ne referim la lustrele realizate manual, cu abajur în forme nonconfor-miste din cupru, care vor da un accent ine-dit camerei, acesta nu trebuie să lipsească din nicio casă în tendințe.
Obiecte de decor albe. Dar acum, că am trecut în mare prin trendurile acestui an, găsindu-le însemnătatea în casa noastră, ne putem concentra pe obiectele care se poartă și care dau spațiului personalitate. Cele mai importante obiecte de decor sunt cele albe, precum formele de cactus sau ghivecele din ceramică.
Accente din lemn. De asemenea, odată alese aceste aranjamente, poți opta pentru accentele din lemn, care te vor scăpa de riscul unui decor steril, lipsit de viață. De exemplu, în bucătărie poți opta pentru suporturi de ustensile sau tocătoare din lemn care vor contribui cu siguranță la starea de bine când iei masa. Scaunele din lemn sunt și ele la modă în designul scandinav. Aceste piese de mobilier dau consistență și oferă o notă de naturalețe camerei în care decizi să le amplasezi. Se vor potrivi de minune cu plantele de pe pervaz și vor atrage atenția oricărui artizan de lucruri frumoase. Dacă vrei să optezi pentru materiale naturale și în privința mesei, o alegere ideală poate fi lemnul de ulm, utilizat de-a lungul timpului pentru obiecte și unelte casnice, sau lemnul de nuc. Minimalismul modern rustic ne oferă o varietate largă de piese de mobilier făcute cu grijă, de care ne putem bucura atunci când ne bem cafeaua fierbinte dimineața sau facem notițe în carnețelul preferat la final de zi.
Alina Duculescu – Designer de Interior Gavia Concept Studio
Culoarea anului 2017. „Greenery“, supranumită și Culoarea anului 2017 de către Pantone, liderul mondial în setarea stan-dardelor de culoare, este menită să repre-zinte prospețime și vitalitate atât în locuințe, cât și în spațiile comerciale. Vom vedea în acest an variații de tonuri și nuanțe de la verde-lime, până la verde-smarald, primăvara fiind laitmotiv pentru designeri în acest an.
Inspirație tropicală. Deși am putea spune că plantele verzi au intrat în tendințe încă din 2016, ei bine, în 2017, curentul ia un viraj sofisticat: tapete și tapițerii în culori vii, modele cu flamingo și frunze de palmieri ce îmbracă stilul clasic, elegant.
Inspirație artizanală. Mobilierul, decorați-unile și corpurile de iluminat supradimensionate din nuiele împletite, ratan și bambus sunt tot mai des folosite în amenajări.
Patternuri suprapuse. Trendurile în design interior au un catalizator comun cu cel din fashion, iar în 2017 va fi foarte vizibil acest lucru. Textura face un interior mai primitor, iar ideea de țesături, texturi suprapuse va fi în creștere. Catifeaua, țesăturile metalizate și geometriile artizanale aduse în contemporan sunt vedetele acestui an.
Marmura și alama. Este acea combinație de ceva foarte natural și curat, precum marmura albă, și ceva industrial, greu și plin de farmec, precum alama.
Culoarea gri. Predominantă în 2016, continuă să domnească și în acest an și o vom vedea în diferite tonuri ale acesteia. Este genul de culoare care completează un spectru complet de nuanțe, de la albastru sau verde-intens până la ivoriu.
Bronzul. 2017 va aduce mult metal: bronzul, care încălzește orice spațiu și completează o multitudine de stiluri de decorare prin corpuri de iluminat, vaze, lămp