Exercițiile fizice, în locul medicamentelor pentru tratarea bolilor cronice

.
Pentru multe dintre noi exercițiile fizice reprezintă un mod de a ne menține în formă, însă oamenii de știință au descoperit că antrenamentele pot fi un bun tratament chiar și pentru bolile cronice.

În mod normal, când mergi la medic cu o problemă de sănătate, primești, după o serie de investigații, o rețetă cu medicamente care trebuie să-ți trateze afecțiunea. În unele cazuri se ia în discuție posibilitatea operației, în special pentru probleme ca boli de inimă, hernii de disc, diabet… Experții însă au aflat recent că pentru aceste boli cronice cel mai bine ar fi ca medicii să ”prescrie” antrenamentele fizice.

Coordonatoarea studiului, Tammy Hoffmann, de la Universitatea Bond, explică: ”Mulți doctori și pacienți nu conștientizează faptul că exercițiile pot fi un bun tratament pentru aceste boli cronice și pot avea la fel de multe beneficii precum medicamentele sau operațiile, dar mai puțin invazive”.

Mulți dintre pacienții care suferă de boli cronice, cum ar fi artroza genunchiului, boala obstructivă pulmonară cronică (BPOC), ar avea mult beneficii de pe urma antrenamentelor. Însă, mai arată studiul, exercițiile se regăsesc atât de puțin în rețetele medicilor, în favoarea medicamentelor și a soluțiilor chirurgicale.

Citește și: Exerciții pentru coapse mai suple

Și asta pentru că mulți dintre medici, susțin autorii cercetării, nu au foarte multe informații despre acest tip de tratament. ”Medicii nu au suficiente informații despre mișcarea fizică, așa că preferă să nu recomande un astfel de tratament pacienților lor”, mai spune Hoffman.

”Medicii de familie ar trebui să știe noțiuni despre antrenamentele fizice, fiecare dintre acestea cărei afecțiuni corespunde. Chiar dacă nu le poate indica, poate apela la sfatul unui chinetoterapeut, fizioterapeut sau alți experții în astfel de terapii”, mai spune Hoffman.

De exemplu, pentru pacienții care suferă de artroza genunchiului, în cadrul studiului este recomandat să se concentreze pe tonifierea musculară, aerobic și tipuri de exerciții care implică multă mișcare. Aceste anternamente pot reduce durerea și pot reda funcția genunchiului.

Citește și: Ce exerciții ți se potrivesc în funcție de zodie

Persoanele care suferă de dureri de spate, în zona lombară, în special, experții sugerează să urmeze timp de 12 săptămâni ședințe de terapie la  fizioterapeut. De asemenea, pot face exerciții și la domiciliu, desigur, indicate de medicul curant.

Persoanele care se pot accidenta foarte ușor trebuie să urmeze antrenamente la fizioterapeut pentru coordonare, îmbunătățirea echilibrului și întărire musculară.

Exercițiile pentru pacienții cu diabet, sindromul oboselii cronice sau boli de inimă ar trebui să fie, de asemenea, prescrise de medici cu o pregătire în acest domeniu.

”Exercițiile fizice sunt un remediu foarte eficient, dar neglijat, în tratarea multor boli cronice. La fel cum este și în cazul operației, exercițiile nu trebuie să fie în sine un tratament, ci parte din acesta, și trebuie adaptate în funcție de nevoile pacientului”, mai explică autorul studiului.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton