Exerciții care îți întăresc articulațiile și ligamentele

.
Articulațiile flexibile ne ajută să ne mișcăm în voie și să desfășurăm fără probleme activitățile de zi cu zi. Aceeași flexibilitate ne poate ridica însă și probleme, putând provoca răni sau afecțiuni mai grave.

Pentru a nu te confrunta cu astfel de neplăceri, îți prezentăm câteva exerciții care ajută la întărirea articulațiilor și ligamentelor.

Balans pe un picior

Problemele cu articulațiile la genunchi sunt des întâlnite în rândul adulților, mai ales în cazul celor care au suferit accidentări în trecut. Balansul pe un picior ajută la întărirea zonelor articulare. Stai pe un picior, cu celălalt ridicat foarte puțin de la sol. Lasă-ți greutatea pe piciorul de sprijin, care trebuie să fie întins bine. Stai în poziție timp de 30 de secunde. Dacă vrei să adaugi un grad de dificultate mai mare exericțiului, întinde piciorul ridicat și flexează-l de fiecare dată când expiri.

Coate-umeri

Ia două greutăți nu foarte mari și așază-te pe o parte. Ține brațul lipit de corp, în timp ce în mână ai gantera. Între trunchi și cot trebuie să fie o suprafață-tampon: poți pune un prosop rulat (va reduce disconfortul pe care îl resimți la talie la contactul cu cotul). În timp ce cotul este lipit de talie, ridică antebrațul cu gantera în mână. Acest exercițiu este excelent pentru articulațiile umerilor și coatelor și te va proteja atunci când faci mișcări bruște.

Poziția Superman

Exercițiul ajută la întărirea articulațiilor sacroiliace, o cauză frecventă a durerilor de spate. Așază-te pe burtă cu brațele și picioarele perfect întinse. Folosindu-te de mușchii abdominali și ai spatelui ridică-ți brațele și picioarele aproximativ 3 centimetri deasupra solului și stai în această poziție 10 secunde. Nu uita ca în tot acest timp să respiri corespunzător.

Citește și: Alimente pentru articulații sănătoase

Podul

Poziția aceasta ajută la tonificarea mușchilor abdominali, fesieri și ai coapselor. Stai pe spate cu picioarele ușor depărtate. Ridică genunchii astfel încât talpa să stea perfect pe sol. Sprijinindu-te pe călcâie, ridică-ți coapsele și stai în această poziție o secundă, după care revino la sol. Repetă exercițiul de 20-30 de ori. Execută trei seturi a câte 30 de repetări.

Citește și: Învață cum să-și refaci articulațiile după fracturi sau operații

Genuflexiuni

Pentru a avea articulații puternice, mușchii din jurul genunchiului trebuie să fie la fel de puternici. Genuflexiunile sunt un exercițiu excelent pentru a tonifica musculatura din jurul rotulei. Stai dreaptă, cu picioarele aliniate în dreptul umerilor și cu brațele întinse. Lasă-te ușor în jos, până când șezutul ajunge la nivelul genunchilor. Ai grijă ca genunchii să fie aliniați la nivelul umerilor, pentru a împiedica accidentările.

Citește și: Cum îți tonifici fesierii în doar un minut

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton