Retailul, construcțiile, transporturile, serviciile, industria alimentară și producția sunt domeniile care angajează cei mai mulți specialiști și manageri în această perioadă. Candidații vor un salariu cu 15% – 20% mai mare decât cel actual pentru a accepta o nouă ofertă

.

Aproape 12.000 de joburi pentru specialiști cu un nivel de senioritate mai mare de 5 ani și manageri au fost scoase în piață de la începutul anului.

Retailul, construcțiile, transporturile, serviciile, industria alimentară și producția sunt domeniile care recrutează cei mai mulți candidați din această categorie în acest moment. Sunt căutați cu preponderență specialiști în financiar / contabilitate, de la roluri entry-level până la senior level, specialiști în vânzări, indiferent de industrie și candidați pentru poziții tehnice, în special ingineri din sectorul construcții sau instalații, cu nivel mediu spre senior de experiență.

„Pe anumite specializări, precum ingineri, specialiști în vânzări, în finanțe și contabilitate, dar chiar și în IT, cererea este mai mare decât ce oferă piața, ceea ce generează o dificultate în a identifica și a atrage candidați pentru pozițiile deschise în companie. Din acest motiv, în funcție de gradul de specializare, de senioritatea poziției recrutate sau de complexitatea procesului de recrutare, timpul de închidere a unei poziții poate să varieze de la 45 de zile până la 90 sau chiar mai mult, în cazul pozițiilor manageriale”, spune Olivia David, recruitment manager în cadrul Skilld, agenția de recrutare a eJobs România, specializată pe roluri white collar (candidați cu studii superioare) și gold collar (persoane înalt calificate, aflate la mare căutare pe piața muncii).

Pentru astfel de roluri, angajatorii caută candidați cu studii superioare, vorbitori fluenți ai limbii engleze, o a doua limbă străină (germană, franceză, spaniolă ori italiană) fiind necesară în cazul pozițiilor deschise în structuri de tip service center sau customer support. Recrutorii mai cer, totodată, minimum un an sau doi de experiență și, în cazul candidaților cu un nivel mai mare de senioritate, o bilă albă este stabilitatea dovedită la joburile anterioare.

Citește continuarea pe Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton