SoNoRo Conac, un proiect ce îmbină muzica şi arhitectura

.

SoNoRo Conac readuce muzica de cameră în câteva clădiri de patrimoniu restaurate, din mai multe regiuni ale României. Următoarele concerte vor avea loc în intervalul 27-30 septembrie, la Mănăstrirea Curtea de Argeş, Port Cultural Cetate, Castelul Bran şi Palatul Bannfy (Muzeul de Artă, Cluj-Napoca). Proiectul a fost iniţiat de Răzvan Popovici, cel care a pus bazele festivalului SoNoRo.

Când şi cum a apărut ideea proiectului SoNoRo Conac?
Sunt un împătimit al arhitecturii de patrimoniu, am fost întotdeauna atras de clădirile vechi, pline de istorie şi farmec. Ca muzician, poposeşti regulat în castele, palate sau reşedinte nobiliare din diverse colţuri ale lumii, având ocazia, prin muzică, să te conectezi cu alte timpuri, cu frumuseţe şi trecut. Am aflat în ultimii ani de câteva proiecte curajoase şi reuşite de reabilitare a unor conace şi castele româneşti. Încântat fiind, m-am hotărât să încerc să le readuc în saloane sunetele de care au fost private câteva decenii. Astfel, am ajuns la prima ediţie a seriei de concerte SoNoRo Conac.

Proiectul reuneşte muzica şi arhitectura, două domenii diferite, dar care s-au întrepătruns mereu. Simbolic, ce reprezintă, din perspectiva dumneavoastră, această asociere?
Reprezintă metoda cea mai bună de a împărtăşi într-un mod personal ce înseamnă eleganţa şi nobleţea, indiferent de epocă. A umple spaţii arhitectonice valoroase cu muzică bună este poate cel mai fermecător mod de a găsi armonia perfectă. Iar odată ce cunoşti acest sentiment nu mai scapi de el, devii dependent şi nu vrei altceva decât să-l repeţi la nesfârşit. Este la fel ca şi cu vinul bun – după ce l-ai băut nu te mai poţi întoarce niciodată la unul prost – de aceea la fiecare concert SoNoRo Conac publicul este invitat să ia parte şi la un cocktail unde vinul este bine ales.

Ce feedback aţi primit din partea publicului după concerte?
Pot mărturisi că reacţia generală mi-a depăşit aşteptările de optimist incorijibil. Accesul la concertele SoNoRo Conac este posibil numai pe bază de invitaţie sau rezervare prealabilă, iar cererea a fost, de cele mai multe ori, dublă faţă de numărul locurilor disponibile. Publicul a fost încântat nu numai de repertoriul ales şi de artiştii invitaţi, ci şi de ocazia de a păşi pentru prima dată în spaţii extrem de frumoase, despre care până atunci nu ştia nimic. Întreagul demers a fost preluat pe larg şi de mass media şi împărtăşit unui public şi mai larg.

Plănuiţi să repetaţi experienţa şi în anul următor? Poate mai extinsă?
Primele detalii ale celei de-a doua ediţii SoNoRo Conac sunt deja stabilite, chiar de pe acum, dinaintea încheirii seriei de concerte din acest an. Reacţia excelentă din partea publicului şi a întregii mass media şi semnalele pozitive din partea muzicienilor şi ale partenerilor nu ne-a dat altă şansă decât să mergem mai departe. Formatul pare ideal, dar lista conacelor va fi desigur extinsă.

În noiembrie începe cea de-a opta ediţie a Festivalului SoNoRo. Aveţi deja invitaţi confirmaţi, ce surprize pregătiţi?

Editia a VIII-a a Festivalului SoNoRo se va desfăşura sub titlul „UP”, între 1 şi 17 noiembrie. Publicul va putea asculta artişti de renume mondial precum Maxim Rysanov, Ilya Gringolts, Alissa Margulis sau Monika Leskovar în concerte deosebite intitulate „Aurora”, „Vazduh”, „Chiaroscuro” sau „Letters from the Sky”.
În cadrul festivalului vom lansa şi un nou CD oficial, dar şi albumul de fotografie „SoNoRo Conac”, o încununare a seriei de concerte din această vară. Sunt încântat că îl vom avea alături de noi, la Cluj, pe genialul violonist Gilles Apap, care va încânta publicul în concertul „The Fiddler on the Moon”.
Şi nu uitaţi să vă pregătiţi vestimentaţia „golden & black” pentru concertul „Golden Birds and Black Angels” de la Palatul Bragadiru, cu dress code obligatoriu.

Pentru rezervări la concertele SoNoRo Conac, contactaţi mariaclara@sonoro.ro

    
Vedete din Romania Vedete internationale