Pe 3 Martie 1929, Calea Victoriei din Bucureşti arăta, în termenii de azi, ca şi cum echipa de fotbal a României ar fi cîştigat Campionatul Mondial.
Strada Sărindar era o mare de capete agitate, din ale căror guri se auzeau urale, iar pe Calea Victoriei, de la Cercul Militar pînă în dreptul Teatrului Naţional, actualul hotel Novotel, nu aveai loc să arunci un ac din pricina mulţimii, care se înghesuia să vadă cortegiul cu automobilul în care stătea Magda Demetrescu.
Iată cum o descria reporterul Realităţii Ilustrate pe domnişoara de numai 17 ani, care devenise prima Miss România: „Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galverston.”
Tămbălăul frumuseţii naţionale fusese atît de mare încît o mulţime de personalităţi, producători de de toate şi comercianţi faimoşi se aliaseră piaristic cu evenimentul. Mai mult, juriul concursului a fost patronat de către Alexandru Vaida Voevod, ministrul de interne al Regatului României, care declarase la serată de la Cercul Militar oferită în cinstea cîştigătoarei: „nu mai am o fată, ci două”.
Ei bine, acesta a fost primul concurs de frumseţe din România modernă şi s-a organizat cu ocazia Dragobetelui din februarie 1929. Magda Demetrescu a ajuns la Galverston, în SUA, a participat la Miss Univers şi a ocupat un onorabil loc şase, loc care i-a asigurat un premiu de o sută de dolari şi un ceas de mînă. Cred că încă mai trăieşte.
Dincolo însă de toate astea, morala e chiar simpatică şi merită nostalgia noastră: Dragobetele e sărbătoarea tradiţională a iubirii şi frumuseţii româneşti. A acelei frumuseţi pe care o celebrăm tradiţionalist, dar în cel mai pur stil occidental. Gîndiţi-vă cît de hazliu poate fi să primeşti, aşa cum au primit toate tinerele finaliste ale concursului de Miss România organizat de Dragobetele lui ’29, un automobil de lux „De Soto Six”, un simbol pur al luxului american al acelor vremuri. Nu mai bine le oferea Vaida Voevod o căruţă cu patru cai?