Elena, ultima soţie a lui Marin Preda, evocă într-o minunată carte de interviuri şi secvenţe memorialistice apărută…
… sub semnătura lui Sorin Preda, nepotul scriitorului, un episod privat plin de duioşie şi sensuri: autorul Moromeţilor era pur şi simplu îndrăgostit de usturoi şi nu ezita niciodată să comande mujdei ori de cîte ori mergea la restaurant şi putea să-l asorteze la un copan de pui la ceaun; prin anii 80 a existat, habar n-am din ce motiv, o criză de usturoi în restaurantele bucureştene iar Elena avea grijă ca, ori de cîte ori mergea la o cîrciumă împreună cu soţul, să aibă în poşetă cîţiva căţei de usturoi.
Prohibiţia consumului de usturoi
Dincolo de gusturile culinare pline de nostalgii rurale ale lui Preda, episodul ăsta m-a făcut să mă gîndesc puţin la usturoi şi la educaţia noastră în privinţa consumului de mujdei înaintea unei întîlniri cu semnificaţie socială oarecare.
Fiindcă un lucru e cert: există o prohibiţie a consumului de usturoi în spaţiul public, o prohibiţie poate chiar mai dură decît cea a consumului de alcool în America epocii mafioţilor. Pe cît de savuros este mujdeiul pe atît de mare este reţinearea oamenilor în a-l comanda atunci cînd îl zăresc într-un meniu.
Usturoiul, aliment interzis
E, totuşi, o chestiune ciudată în această relaţie a omului civilizat şi urban cu usturoiul, un soi de consemn al ilicitului, al tabu-ului social dus la limită. Atît de prohibit este usturoiul încît interdicţia de a-l consuma în public nici nu apare în vreun cod al manierelor elegante sau măcar în vreun ghid stupid despre reuşita în afaceri. Pur şi simplu, oamenii se comportă ca şi cum usturoiul ar fi un aliment interzis.
Pe de altă parte, se vorbeşte despre el ca despre un adevărat medicament, o bombă cu sănătate, pe care e bine să-l bagi în tine ori de cîte ori ai ocazia. Şi totuşi, interdicţia consumului public de usturoi primează, el rămânând destinat doar uzului domestic, cosumului privat în bucătăria personală. Şi atunci, vin şi întreb: n-ar fi cazul să depăşim această stupidă dualitate?
În epoca în care oamenii bagă în gură tot felul de prostii, în care tabu-urile cad unul după altul ca popicele, cînd doctorii fac apologia siloconului şi sex shop-urile au ajuns la fel ca supermarket-urile, noi ne împiedicăm de o respiraţie neplăcută? Şi ce mare problemă? Vreţi să vă pupaţi după? Luaţi un pumn de pastile de gumă de mestecat şi se rezolvă!
Ultima modificare martie 3, 2021 9:59 am