Ceasul deşteptător

.

Unii oameni au o superstiţie. Nu vor să spună la ce proiecte lucrează, de teamă că nu o să le mai îndeplinească. Ai păţit-o şi tu? Ţi-ai propus să slăbeşti, le-ai împărtăşit…
dorinţa prietenelor, dar în loc să pierzi kilograme, ţi-ai pierdut motivaţia?

Studiile psihologilor arată că atunci când spui cuiva ce target ai, simţi satisfacţie, creierul tău crede că a făcut deja acel lucru şi eşti mai puţin motivată să-l îndeplineşti. Antreprenorul Derek Sivers spune că soluţia este să-ţi anunţi scopul, dar într-un mod care te nemulţumeşte: „Trebuie să alerg la acest maraton şi să mă antrenez cinci zile pe săptămână, iar dacă nu voi face acest lucru, voi fi pedepsită”.

Acesta este doar unul dintre sutele de discursuri pe care le poţi urmări pe www.ted.com. TED este prescurtarea de la Technology, Entertainment, Design şi este un concept care a apărut în 1984, în America, sub forma unor conferinţe susţinute de oameni deştepţi în discursuri de maximum 18 minute. De ce este un concept revoluţionar? Pentru că transmite idei valoroase, inspiră şi schimbă mentalităţi.

Fenomenul, celebru deja în străinătate, a avut un început timid anul trecut în România, iar acum, pe 15 octombrie, revine într-o formulă nouă, îmbunătăţită, spun organizatorii – nişte tineri entuziaşti – cu 11 invitaţi foarte interesanţi: Oana Pellea, Cătălin Ştefănescu, Raluca Ioana van Staden, cercetătoarea premiată la Geneva despre care ai mai citit în Unica, patru invitaţi străini şi alţi patru români inteligenţi ale căror idei îşi propun să schimbe lumea.

Despre aceşti români remarcabili vei citi, în premieră, în acest număr, în paginile dedicate TED. Iar dacă îţi vei face timp să intri pe siteul de mai sus, îţi recomand câteva clipuri impresionante. Poveştile scriitoarei Isabel Allende despre pasiune, teoria despre fericire a designerului Stefan Sagmeister şi speechul lui Steve Jobs, creierul Apple, „How to live before you die” („Cum să trăieşti înainte să mori”), al cărui motto, „trăieşte fiecare zi ca şi cum ar fi ultima, într-o zi vei avea dreptate”, îţi dă fiori.

Numărul acesta este despre transformare. De la provocarea îndrăzneaţă pe care i-am propus-o actriţei Diana Dumitrescu, de a intra în pielea a patru personaje malefice cunoscute, la povestea despre redescoperire a Larisei Claru, care şi-a urmat visul de a face voluntariat în jurul lumii sau lecţiile de actorie ale Danielei Nane.

Am scris despre aceşti oameni pentru că te inspiră. Iar inspiraţia îţi trezeşte mintea şi-ţi dă puterea să cucereşti vârfuri noi, ca aerul proaspăt de munte.

    
Vedete din Romania Vedete internationale