Dr nutriționist Corina Zugravu: “Pe alocuri, detoxul e nociv”

.
Corina Zugravu, unul dintre medicii nutriționiști ai Universității de Medicină și Farmacie din București, se alătură curentului anti-detox care a luat amploare în ultimele zile, afirmând despre detoxifiere că nu este altceva decât o înșelătorie.

Întrebată del revista Unica ce părere are despre fenomenul detox, medicul specialist în nutriție Corina Zugravu, conferențiar doctor la Catedra de Igienă și Ecologie a Universității de Medicină și Farmacie, afirmă că a auzit de detoxifiere în ultimii patru-cinci ani și i s-a părut de la bun început ceva de nu are nicio acoperire științifică. De altfel, asta li se spune și studenților la Medicină și li se explică pe ce se bazează această afirmație.

Cei care promovează detoxifierea susțin că în organism, din cauza stilului dezordonat de viață, a exceselor și a poluării, apar anumite toxine, care s-ar acumula și care nu ar putea fi eliminate în mod normal, fiziologic. Despre această acumulare de presupuse toxine, dr Corina Zugravu afirmă: “în niciun caz acest lucru nu se poate întâmpla în intestin (care se „cojește”, deci se curăță foarte des. Și nici în sânge, care e filtrat continuu de ficat și de rinichi. În ficat se pot acumula unele noxe rare (metalele toxice, de exemplu) și tot aici se fac detoxifierile fiziologice, dar asta nu are nici cea mai vagă legătură cu otrăvurile despre care, în fapt, niciunul din adepții detoxului nu poate face concret referire.

Detoxifierea are loc continuu în organism

Specialista în Igienă și Nutriție explică faptul că “detoxifierile au loc continuu în organism,pentru că subtanțele toxice rezultă chiar din metabolismul nostru. În centrul acestui proces se află ficatul și rinichiul. Pentru detoxifierile fiziologice, e nevoie de proteine, vitamine, minerale. Deci nu, nu există ANUMITE alimente cu rol de „detergent”. În schimb, o alimentație în ansamblu echilibrată, mixtă, cu puțin sau deloc alcool (că acesta este cel care suprasolicită ficatul!) este ansamblul care ne sprijină în curățarea organismului în mod continuu.

Mâncarea se mănâncă, nu se bea!

Sucurile sunt bune, dar nu în mod special pentru detoxifiere. Și mai bune ar fi legumele și fructele ca atare, pentru că mâncarea se mănâncă, nu se bea. Despre clisme…no comment.

Sfat pentru adepții detoxului

Nutriționista Corina Zugravu le recomandă celor care cred în succesul procedurilor de detoxifiere să nu folosească detoxul precum foloseau păcătoșii indulgențele oferite de Biserica Catolică: ca un fel de scuză pentru excesele alimentare:“Acum mănânc de rup, beau de pic… mai mult, dar lasă, mă refac eu apoi cu un detox…”

Foto: arhiva personală

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton