Inspirată din mitologia grecească, lumea sărbătoreşte Ziua Mamei de când au fost ineventate legendele Olimpului. Englezii au fost primii care au sărbătorit Ziua Femeii…
…dar americanii au oferit cei dintâi „oficial” flori de 8 martie.
Iată câteva lucruri interesante pe care nu le ştiai despre ziua de 8 martie.
De aproape un secol, pe 8 martie sărbătorim în fiecare an Ziua Mamei, şi totuşi tradiţia sa îndelungată în calendarul sărbătorilor româneşti este necunoscută.
Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.
Anglia, Duminica maternităţii
Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea „Duminica maternităţii”. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.
Mai târziu, sărbătoarea este reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.
Tot ei sunt primii care au „transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie înduioşătoare în public.
Probabil că sentimentele sale pentru propria mamă i-au inspirat profund pe americani, care au dedicat caeastă zi în mod deosebit mamei.
În Europa, sărbătoarea este preluată mult mai târziu
Abia 50 de ani mai târziu, la Copenhaga apare pentru prima dată ideea unei sărbători oficiale dedicate femeii, astfel că în 1910, la Copenhaga, 8 martie este declarată „Ziua Femeii”, fiind adoptată apoi şi în Austria şi Elveţia.
7 ani mai târziu se naşte şi ziua de 8 martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscută că sărbătoare internaţională în 1977, printr-o rezoluţie a Naţiunilor Unite, devenind apoi o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA.
În ţara noastră, 8 martie se sărbătoreşte din perioada regimului comunist, mai exact după ce Lenin a închinat ziua pentru omagierea femeii militare, mai puţin militante ca în America, în URSS.