Vlad Bălan și Theodor Șoptelea, despre rolurile din serialul “Valea mută”

.
Primul episod din cel mai nou serial românesc debutează abrupt, cu o scenă romantică între doi băieți de liceu, ambii aflați la debut în cinematografie. Iată ce cred cei doi despre rolurile lor, despre munca de actor, dar și despre homosexualitate.

Ce ne poți spune despre rolul tău din “Valea mută”?

Vlad Bălan: Cred că există diferențe mari între mine și rol. Când primesc un text, mai mereu am o stare ciudată. Citesc replicile alea de multe ori și mă sperie. Mi se par străine de mine, iar atunci când încerc să le citesc cu voce tare, mi se pare că sună fals. Mă apropii cumva pas cu pas și încerc să păstrez un tip de modestie și de respect față de ce scrie în scenariu sau piesă. Cumva, abia după ce lucrez secvență cu secvență încep să înțeleg ceva despre personaj. E o chestie treptată. Mi se pare foarte frumoasă lupta pe care o are Horia cu el însuși. Mi se pare că e o diferență mare între ceea ce el a învățat că e corect și ceea ce simte. Și cred că despre asta e adolescența și maturizarea: despre înlocuirea adevărurilor vechi din copilărie cu unele noi, ale tale.

Theodor Șoptelea: Nu pot spune că Filip e foarte diferit de mine din multe puncte de vedere, pentru că e un adolescent cu problemele ce sunt normale vârstei. Fiecare copil de vârsta asta se confruntă cu anumite probleme ce fac parte din maturizare. Dorința lui de independență, zvâcul ăsta ce-l face să fie mai mult instinctiv decât rațional și hazardul pe care-l arată în unele momente sunt specifice vârstei. Ce îl definește pe el e intuiția destul de bună pe care o are și forța alegerii corecte. Filip ar putea reprezenta orice om pus în niște situații-limită. Sau cel puțin asta îmi doresc să facă. Să aibă puterea de a fi un exemplu de adolescent în anumite situații critice.

Unde te putem vedea jucând și de ai în lucru?

Vlad: Eu sunt încă la facultate, la masterat. Momentan lucrez la un musical, “Mizerabilii”. De asemenea, mai joc în spectacolele “Sylvia”, la Teatrul Arte dell Anima, “Iluzii”, la Godot, “#Teenspirit” și “With a little help from my friends”, la Teatrul Excelsior. Sper să vină tot felul de proiecte.

Theodor: Sunt într-o trupă de teatru şi joc alături de ea până plec la facultate (unde îmi doresc mult să trec şi de admitere).

Ce roluri visezi să faci?

Vlad: Îmi doresc să fac cât mai multe. Nu am un rol pe care îl visez. Având în vedere situația actuală a actorilor tineri, e un privilegiu că poți să lucrezi. Și cred că e un exercițiu bun cu tine însuți să încerci să te deschizi cât mai multor tipuri de roluri, indiferent că sunt principale, secundare sau episodice. Așa că, dacă ești regizor și citești interviul ăsta, nu ezita să mă cauți!

Theodor: Am avut recent nişte momente în care m-am gândit că ar fi cool să joc un personaj negativ, dar m-am mai liniştit cu această pată. Voi analiza tot ce voi putea primi şi voi încerca să dau totul pentru rol.

Cine este idolul tău ca actor? Fă-ne un top 3.

Vlad: E greu să mă limitez la trei. Îmi plac foarte mulți: Cristoph Waltz, Madds Mikkelsen, Bryan Cranston, John Turturo, Tom Hardy. Și fur și de la actrițe: Adele Exarchopoulos, Judi Dench, Helen Mirren, Eva Green.

Theodor: Îmi e foarte greu cu actorii preferați. O să aleg din ce am văzut recent – Alexandra Fasolă, Adrian Nicolae, Geo Costin. Iar dintre cei străini, Jake Gyllenhaal, Al Pacino și Joseph Gordon-Levitt.

Povestește-ne ce ți-a plăcut cel mai mult la filmări. Dar cel mai puțin?

Vlad: Mi-au plăcut multe lucruri! Am avut multe momente mișto cu oamenii din echipă. De la ieșit seara în Brașov și mers la piscină în timpul liber la toată nebunia aia din timpul zilelor de filmare. A fost una dintre cele mai intense perioade ale vieții mele și mă bucur că am împărțit toate astea cu o echipă foarte tare. Am stat un pic să mă gândesc ce mi-a plăcut cel mai puțin… În anumite zile, se acumulează un tip de oboseală și ai senzația că toată lumea trage de tine într-o mie de direcții. Dar așa e la filmări – toată lumea trage de actori dintr-o parte într-alta. Odată ce-ți dai seama de asta, treci peste.

Theodor: Dacă e să răspund la prima parte a întrebării, nu pot lua decât întregul filmărilor. Îmi e foarte greu să desprind ceva anume din timpul ăla. Pentru mine a fost ceva cu totul nou şi incitant, iar explorarea mea a fost şi mai plăcută din momentul în care am observat că oamenii de acolo sunt cu mine şi pentru mine. Unul pentru fiecare. A fost o atmosferă foarte caldă pe platou. Probabil lucrul ce mi-a displăcut cel mai mult e, de fapt, o încăpățânare de-a mea. O bună parte din timpul filmărilor am fost minor, iar acest lucru (conform legii) mă împiedica să stau mai mult de 6 ore pe set. Dorința mea era clară, să stau peste program, dar oamenii de acolo au respectat totul ca la carte.

Personajul tău are înclinații homosexuale. Ce părere ai tu despre homosexualitate?

Vlad: Eu cred că ar trebui să învățăm să fim un pic mai toleranți cu lumea din jurul nostru. Eu cred în dragoste de orice tip și încerc să nu judec pe nimeni.

Theodor: Nu e nimic mai mult decât o denumire pentru un tip de atașare. Oamenii au sentimente și, de multe ori, sunt conduși de ele. Tuturor li se întâmplă. Deci nu văd nimic greșit în acceptarea simțurilor tale.

Minibiogafie Theodor Șoptelea

Theodor Soptelea in Valea MutaEste din Botoșani, are 18 ani împliniți pe 25 iunie, este în clasa a douăsprezecea la Colegiul Național A.T. Laurian și face parte din trupo-minunea DramaClub Botoșani din clasa a șaptea. După ce va termina liceul, intenționează să dea la Actorie, încă nu s-a hotărât unde. Știe doar că asta vrea să facă. Este pasionat de fotografie și de poezie (a luat și niște premii pentru poezie).

Minibiogafie Vlad Bălan

Vlad Balan in Valea MutaAre 23 de ani, este actor, student la master în anul al doilea. Dimineața, înainte de repetiții, lucrează cu copii de școală primară, cu care face joculețe, scrie scenarii și montează spectacole. Când era mic, visa să devină medic, pentru că îi plăceau măștile chirurgilor (aducea a supereroi), dar între timp  și-a dat seama că îl sperie sângele. A mai vrut să se facă matematician, bussinesman, ca să facă bani mulți, să-și cumpere o piscină, sau baschetbalist. Îi place să citească (e fascinat de basme), îi place să mănânce (ceva bun îi luminează ziua), e pasionat de board games și de jocuri în general.

Foto: Adi Marineci pentru HBO România

Citește și

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton